SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Czy są jakieś dowody na to że białko dla sportowców (chemiczne) jest przyswajalne?

temat działu:

Odżywki i suplementy

Ilość wyświetleń tematu: 668

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 81 Napisanych postów 1615 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 23367
Witam jak w temacie. Ostatnio nurtuje mnie takie pytanie. Czy białko które podajemy w postaci proszku, wchłania się jak białko z jedzenia? Jest tak samo przyswajalne?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
georgu Ivan Groźny Moderator
Ekspert
Szacuny 5336 Napisanych postów 43933 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 351147
Nie białko z prochu przyswajane jest szybciej niż konwencjonalna żywność

MODERATOR DZIAŁU "INNE DYSCYPLINY"
Instruktor Kulturystyki

http://www.sfd.pl/[blog]_Brudna_miska_by_georgu-t1156013.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 10933 Napisanych postów 118759 Wiek 35 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 1389545
to nie jest żaden chemiczny produkt, tak samo je przyswoisz jak i z pożywienia, każdą odżywkę robi się z mleka stosując różne procesy w zależności czy to ma byc wpc czy wpi

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
TomQ-MAG Fizjoterapeuta Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 8030 Napisanych postów 149259 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1183810
bialko dla sportowców pochodzi z natury
jest produktowane z mleka krowiego. mozna spotkac na rynku nawet bialka z mleka owcy
produkcja wpc opiera sie na procesach technologicznych nazywanych mikrofiltracja, gdzie przepuszczane jest przez odpowiednie membrany, ktore powoduja wyizolowanie protein z surowca jakim jest serwatka, ktora rowniez mozna kupic w formie produktu, jednak w sporcie ma mala przydatnosc ze wzgledu na ogromna ilosc laktozy.

produkcja WPC, WPI czy WPH bazuje wiec na mleku, ktore ma bialko o dardzo dobrej konfiguracji aminokwasow.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 855 Napisanych postów 3136 Wiek 44 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 59432
Białko w prochu wchłania się szybciej, ale z kolei białku z jedzenia towarzyszą różne witaminy, tłuszcz i inne składniki odżywcze, wspomagające łączenie aminokwasów i wbudowanie białek w tkanki mięśni. Stąd najlepiej jeść tradycyjne produkty i ewentualnie w razie potrzeby uzupełniać prochem.
Nawet jedząc odżywki białkowe, warto je łączyć z jakimś dodatkowym źródłem białka - jajkiem, mięsem, kaszą, zbożami, tłustym mlekiem itp. aby aminokwasy lepiej się uzupełniły i by był większy dostatek składników odżywczych.
Mleko nie wzbogaca białka serwatkowego o aminokwasy (bo łączymy nabiał z nabiałem) - ale dodaje tłuszcz, który wzmacnia procesy anaboliczne.
Pozdrawiam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 81 Napisanych postów 1615 Wiek 31 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 23367
Dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Białko i kreatyna.

Następny temat

Suplementacja - rozpisanie

WPC