Szacuny
0
Napisanych postów
57
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
402
Siema wszystkim, jestem tu nowy wiec jesli temat jest w zlym miejscu prosze o przeniesienie.
A wiec chcialbym spytac co byscie polecali jako pierwsza sztuke walki, mam 17lat w sumie brak doswiadczenia plus mam 175cm wzrostu i tylko 60kg wagi.Slyszalem ze na dobry poczatek boks bylby dobry ale nie jestem przekonany.Zastanawialem sie nad treningiem prywatnym ale najepierw ktora sztuke walki wybrac?
Szacuny
37
Napisanych postów
3273
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
34107
Predyspozycje fizyczne do boksu masz b. dobre. Wszystko zależy od tego co Ci się podoba. Ja boks polecam . A poza tym wypełnij profil i z jakiego miasta jesteś?
Szacuny
0
Napisanych postów
57
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
402
z krakowa. tylko boks mi jakos nie lezy sam nie wiem czemu, chcialbym cos co by jakby najbardziej przypominalo walke uliczna tzn bardziej chodzi o sama samoobrone. zastanawialem sie nad MT lub kick boxingiem
Szacuny
11
Napisanych postów
2407
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
37030
Neith - krav magi raczej bym nie polecal, podobnie jak mma. Na te "dyscypliny" lepiej pojsc juz z jakims obyciem w sportach walki. na pierwsza przygode z SW w Twojej sytuacji zdecydowanie muay thai. Po jakims czasie mozesz rowniez dorzucic cos chwytanego, najlepiej bjj. z takim arsenalem samoobrona jak znalazl.
Szacuny
2
Napisanych postów
3680
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
13048
no a ja bym do samoobrony Arros nie polecała bjj, mimo iż jest to mój styl bazowy Nikt o zdrowym rozsądku na ulicy nie będzie starał się sprowadzac walki do parteru, a jeśli już w nim wyląduje to naprawde najlepszym wyjściem jest się podnieść jesli tylko się da bo nawet najlepsza technika nie ochroni Twojej głowy przed lecącymi butami.
Szacuny
11
Napisanych postów
2407
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
37030
Bardziej chodzilo mi o sytuacje, gdy trafisz na kogos kto bedzie umial i bedzie liczyl na sprowadzenie CIEBIE do parteru. Wtedy nici z jakiegokolwiek stylu uderzanego, a radzic sobie jakos trzeba. Dlatego tez BJJ wymienilem jako DODATEK. To chyba logiczne, ze lepiej "zalagodzac" konflikty w stojce.
Szacuny
2
Napisanych postów
3680
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
13048
W parterze jeśli chodzi o ulice to jednak lepiej sprawdza się mma. W bjj walczac w parterze nie masz żadnych uderzeń, kopnięc.
W walace na ulicy bazujesz na wyuczonych odruchach, na bjj nikt Ci nie wpoi odruchu ochrony głowy przed ciosami, conajwyżej obrone przed duszeniem. Więc nic człowiekowi po za***istej technice jak dostanie cepa w łeb nie wspominając o tym że wiele technik z bjj ciężko jest wykonać bez gi Lepiej żeby chłopak od razu poda kątem samoobrony uczył się wszechstronnej walki.
W klubie mnie pewnie zjadą za tą wypowiedz no ale takie jest moje zdanie że na ulicy sprawdzają się lepiej inne style niż bjj
Szacuny
111
Napisanych postów
16087
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
79876
doms wpadnij do nas na muay thai nie pożałujesz. (www.amnat.pl) Łokciami i kolanami można mocno zaatakować i wcale nie trzeba 100kg ważyć. Sam też 60 kg ważę i wcale mi ta waga nie przeszkadza by mocno atakować.
Szacuny
0
Napisanych postów
57
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
402
ok poczytam moze wpadne na trening i zobacze co i jak dzieki 4rScorpion : )
wiem wiem ze sa elementy boksu ale po prostu jakos mi sie nie widzi czysty boks wolalbym wlasnie tez kopniecia cos tego typu. a czemu odrzucacie kicka ?