SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chleb z maszynki

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1973

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 13129 Napisanych postów 11420 Wiek 39 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 243684
Witam wszystkich ;). Stałem się posiadaczem maszynki do wypieku chleba Kenwood bm210 , więc mam w planach 2-3 x w tyg piec swój chleb . Gdyby ktoś miał jakieś swoje sprawdzone przepisy na pyszne chleby żytnie , graham itp ale tylko z maszynki a nie z piekarnika to proszę o podesłanie , linki mile widziane . Zakwas sobie zrobię sam .


Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2019-08-27 16:06:22
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

Ranking TOP10 spalaczy tłuszczu

Chcesz wspomóc walkę z niechcianym tłuszczem? Zastanawiasz się jaki produkt wybrać?

Zobacz ranking
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 15355 Napisanych postów 18296 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 979636
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 16127 Napisanych postów 15510 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 334949
jadłem u ciotki te z maszynki i zdecydowanie najlepiej wypadały chleby na maślance, także gdybyś googlował to polecam iść w tym kierunku
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4865 Napisanych postów 21586 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 93224
Jest tu parę moich przepisów na chleb , tylko ja zawsze piekę w keksówce w piekarniku Nie wiem jak jest z maszynką
1

Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 13129 Napisanych postów 11420 Wiek 39 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 243684
No właśnie wiekszość przepisow jakie znalazłem to brytfanka i piekarnik ;/ stąd szukam takich stricte pod masyznki które same wyrabiają ciasto i wszystko robia

@Dj - dzięki , będe szukał :)



Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2019-08-28 20:37:19
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 13129 Napisanych postów 11420 Wiek 39 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 243684
Zakwas mam już gotowy :) . W weekend robię chleb .pytanie mam odnośnie siemienia , jak robocie chleby to mielicie lub zgniatqcie siemię w celu lepszej wchłanialności czy dodajecie całe ( chleb będą jadły też dzieci - 2 i 7 lat)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
FighterX Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 15355 Napisanych postów 18296 Wiek 32 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 979636
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 16127 Napisanych postów 15510 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 334949
jak nie zmielisz, ani nie rozgnieciesz to tylko przeleci
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 13129 Napisanych postów 11420 Wiek 39 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 243684
No i lipa :D

Pierwszy chleb i poległem :) ale się nie poddaje i zaraz robie kolejny .

Nie wyrósł i wyszedł zakalec :( Czy winny był zbyt świezy zakwas i powinienem dodac drożdże dodatkowo do ciasta ? ( miał 6 dni - był robiony według przepisu i wyszedł na 100% dobrze )


Ciasto rosło 10h i urosło troche ale jednak nie na pełną foremkę .

Robiłem z tego przepisu tyle że zamiast mąki żytniej 720 dałem żytnią razową 2000 ( CZY TO MOGŁO ZADECYDOWAĆ TEŻ ? - w innych przepisach dawali takie mąki )


Chleb na zakwasie w automacie do pieczenia – tak, to możliwe!

Często korzystałam z wyżej przywołanego przepisu, ale średnio mnie satysfakcjonował. To jeszcze nie był idealny chleb! Wiele naczytałam się o tym, że chleb na zakwasie w maszynie nie udaje się, jest nieosiągalny zupełnie. Ale szukałam wytrwale, wypróbowałam różne wersje. Wypiekłam chyba dwadzieścia nieudanych bochenków. I tak, powoli ogarniało mnie zniechęcenie. Wreszcie – sukces!

Maszynowe chleby na zakwasie pojawiają się na naszym domu regularnie już dwa lata. Jak je robię? W najprostszy sposób.

Przepisu na zakwas Wam nie będę podawać. Znajdziecie ich w sieci pełno, sami sobie wybierzecie najlepszy. Ja swój zakwas tworzę z żytniej mąki razowej. Ale można i ze zwykłej żytniej.

Warto pamiętać o dwóch sprawach:

im starszy zakwas, tym bardziej jest aktywny – chleb ze świeżego zakwasu musi wyrastać odpowiednio dłużej;
nie warto tworzyć wielkich ilości zakwasu na przechowywanie pomiędzy kolejnymi pieczeniami – chleb będzie mniej kwaśny, jeżeli zaktywizujemy kwas większą ilością świeżej porcji mąki przed samym pieczeniem.
Oto mój sposób na chleb maszynowy na zakwasie.

Składniki:

250 g aktywnego zakwasu
300 g mąki żytniej typ 720
245 g mąki pszennej
300 ml wody z łyżeczką soli
Sposób wykonania:

umieszczamy składniki w foremce maszyny zgodnie z kolejnością wymienionych składników;
ustawiamy program na wyrabianie ciasta – u mnie nazywa się on pizza;
po zakończeniu programu dajemy ciastu czas, dokładnie tyle, ile trzeba by chleb porządnie wyrósł, niech sięga góry foremki;
gdy chleb osiągnie pożądaną wielkość, ustawiamy na maszynie program do samego wypieku (uwaga na pomyłki! jeden ruch mieszadła i Wasz pięknie wyrośnięty chleb opada. Ponowne wyrośnięcie może trwać bardzo długo… albo wcale nie nastąpić).




...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Szacuny 13129 Napisanych postów 11420 Wiek 39 lat Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 243684
No i lipa, drugi też nie wyszedł - tzn wyrósł lepiej ale też zakalec;/ .Malinowa ratuj :) podeślesz jakiś pewny swój przepis na chleb ( NA ZAKWASIE ) może być do piekarnika bo w sumie maszynki już użyje tylko do wyrobienia samego ciasta a reszta pójdzie w piec . Już nie ufam pierwszym lepszym przepisom z googla :) W weekend kolejna próba
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
DJ_DoDo Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 16127 Napisanych postów 15510 Wiek 29 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 334949
rodzaj mąki ma znaczenie, bo te z grubszego mielenia są nazywane jako cięższe
1
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wołowina białko

Dzem