SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Chleb żytni razowy na zakwasie by Malinowa.

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 3087

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2358 Napisanych postów 20249 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 85856


Chleb żytni razowy na zakwasie

Najpyszniejszy żytni chlebek,kombinacja kilku przepisów ,wypracowana własna wersja

Składniki:

-700g.mąki żytniej razowej typ2000
-600g. czynnego zakwasu (dokarmionego 12h.wcześniej)
-700g.przegotowanej wody
-1 łyżka soli
-2 łyżki miodu
-po dużej garści suszonej żurawiny,siemia lnianego,sezamu i słonecznika



1.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą łyżką,masa powinna być kleista, niezbyt zwarta,łatwo się mieszać,
2.Masę wylewamy do 2 keksówek wyłożnych papierem do pieczenia lub jak w moim wypadku silikonowych ,wtedy niczym nie smarujemy ani nie wykładamy
3.Foremki zawijamy w folię spożywcza,przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe ,spokojne miejsce na ok.8 godzin.
4.Pieczemy 10min. w temp.200st.C a nastepnie 40min w temp.160st.C. z termoobiegiem
5.Od razu po zakończeniu pieczenia,chlebki wyciągamy z formy i studzimy na kratce.Przekrawamy dopiero gdy ostygną ,najlepiej po przynajmniej 12g. od pieczenia.





Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2014-10-14 10:31:49

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 4451 Wiek 30 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 77996
Brawo, brawo! Własne wypieki zawsze na propsie:)
Też robię chlebki na własnym zakwasie, ale bez mąki pszennej jeszcze nie robiłem.
Jak obecny się skończy, to spróbuję tego.

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 53 Na forum 7 lat Przeczytanych tematów 1423
jak obliczyc kalorie takiego chleba tzn zebym wiedzial ile mam go zjesc w posilku ??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 4451 Wiek 30 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 77996
obliczając kcal i btw całego chleba (wartości z przepisu) a później dzielisz przez masę chleba i masz gotowe wartości

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 256 Napisanych postów 3137 Wiek 38 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 51722
mam ochotę wypróbować ten przepis, bo od dawien dawna marzy mi się własny (właśnie taki ) chlebek ALE
w przepisie jest
600g. czynnego zakwasu (dokarmionego 12h.wcześniej)

czy mogłabyś mi napisać skąd wziąć lub jak zrobić taki zakwas ???

Każdego dnia budząc się rano mam dwie opcje, śnić dalej o swoich marzeniach albooo wstać i próbować je dogonić xxx
DT https://www.sfd.pl/DT_Julietta-t1188741.html
KUCHNIA https://www.sfd.pl/[BLOG]_Pangalas_&_Tejtos_czyli_Julietta_w_kuchni-t1104414-s8.html#post-18941647 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2358 Napisanych postów 20249 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 85856
Julietta,nie chciałabym tutaj wklejać linków do innych stron,ale wpisz w google "przepis na zakwas żytni" robi się go bardzo łatwo, ale wymaga kilku dni żeby dojrzał

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 4451 Wiek 30 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 77996
szefowa, a ile taki zakwas może stać w lodówce bez dokarmiania? bo mam taki prawie półroczny i nie wiem czy się nie zepsuł, bo długo go nie dokarmiałem

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2358 Napisanych postów 20249 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 85856
Mój po ok. 2 tygodniach bez dokarmiania spleśniał. Ale jak miałam dwutygodniowy wyjazd to zagęściłam go bardzo mocno,był praktycznie suchy i nic się nie stało

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 4451 Wiek 30 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 77996
Kurcze, to wygląda na to, że zepsułem swój. No nic, trzeba będzie nowy zrobić

Jeśli chcesz - znajdziesz sposób, jeśli nie - znajdziesz powód.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 53 Napisanych postów 221 Wiek 25 lat Na forum 5 lat Przeczytanych tematów 16317
To ja mam jeszcze pytanie - jak piec ten chleb, kiedy ma się do dyspozycji jedynie piekarnik gazowy?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2358 Napisanych postów 20249 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 85856
Nigdy nie piekłam w piekarniku gazowym,ale może ktoś się wypowie ?

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady?
Nasi specjaliści bezpłatnie odpowiedzą na twoje pytanie z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji!
Tomasz Maciołek
Tomasz Maciołek TomQ-MAG
Łukasz Domeracki
Łukasz Domeracki Domer
Sebastian Szmit
Sebastian Szmit flex1976
Agata Bugorska
Agata Bugorska eveline
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

EXPRESOWY "TURBO-CHLEBEK" Z PŁATKÓW GRYCZANYCH i KUKURYDZY

Następny temat

Skórki ziemniaków