SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Beta-alanina - poprawia wytrzymałość i zwiększa wydajność mięśni

temat działu:

Badania naukowe

Ilość wyświetleń tematu: 70570

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
wiadomym jest
ja zawsze - czy to chodzi o mnie czy jesli ktos sie mnie zapyta -> niewazne co to jest
zawsze proponuje zaczac od dawki minimum!
(nie wliczjac kreatyny)

BA dawki typu 1g mozna raczej sobie odpuscic
ale ale 2,3,6g w okresie przed/na treningu moze pomoc
tymbardziej jesli stosujemy ja czesto
poziom karnozyny wzrosnie

nie wiem jak wyglada
jednorazowa dawka a proprawa osiagow
pewni n ijak
ale jednorazowa dawka 4x w tygodniu (nie stala suplementacja) moze juz wplynac na lepsze wyniki
ale nie koniecznie musi
zawsze jest to ryzyko ze nie bedzie dzialac na mnie
jak wiekszosc suplementow
chyba nie ma zadnego suplemnetu ktory dziala w 100% przypadkow zawsze znajdzie sie ktos kto czuje bardzo
ktos kto czyje slabiej
lub wogole

jak przykladowo 1,3
ja 25mg nie czuje - nie wiem jak po 50mg bede chodzil
sa ludzie ktorzy czuja i to bardzo
ale z drugiej strony sa ludzie co i 50mg nie czuja
dla niektorych 25mg to bedzie 100%
dla innych 200% (50mg) bedzie dalej za malo/lub nie dzialajace

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53593
Trec wypuścił czystą karnozynę co myślisz lepsza karnozyna czy pozostanie przy BA?

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
tak samo co lepsze
fosfokreatyna czy mono

ciakawe jak z biodostepnoscia
czytalem gdzies ze nie jest za dobra

cho tez jest cos takiego:

Introduction: Carnosine (CARN) is an endogenous dipeptide (beta-alanyl-histidine) found in muscle. It markedly increases contractility and improves relaxation in isolated rat hearts via effects on calcium sensitivity of the contractile proteins (1). It also increases intracellular release of calcium from the sarcoplasmic reticulum and increases the open state probability of the ryanodine receptor calcium release channel. We have recently shown that oral CARN increases cardiac output (CO) by 38% and stroke volume (SV) by 18% in healthy volunteers (2). In this report we describe the initial pharmacokinetic (PK) properties of oral CARN ingestion in humans.

Methods: Sixteen healthy volunteers ingested CARN (0.2 g/kg). Blood samples were drawn at baseline, 15, 30, 45, 60, 75, 90, 120, 150, and 180 min after consumption. Plasma levels were determined by HPLC (Waters, Boston, MA). The variability between subjects was so great that we were unable to perform standard PK analysis. Medians, minima, and maxima of 1) maximum concentration (MAX), 2) time to maximum concentration (MAX TIME), and 3) time to half-maximum concentration following the peak (HALF-MAX) were calculated using SAS software (SAS 8.1, SAS Institute, Cary, NC). HALF-MAX was estimated using linear regression. Clearance (CL) was calculated using non-compartmental methods, assuming 100% absorption and bioavailability. Raw data for the subjects are shown in the Figure. Mean plasma levels were analyzed by ANOVA and compared to baseline (time 0).

Results: Plasma CARN MAX was 430 nmol/mL (197,1116 nmol/mL) (median [minimum, maximum]), MAX TIME was 68 min (45, ≥180 min), HALF-MAX was 93 min (74, >180 min). CL was estimated to be 2.8 L/min (0.9, 11 L/min). See Figure. Mean CARN levels were significantly different from baseline at all time points (mean data not shown).Conclusions: Ours was the first phase I trial of carnosine effects on cardiac function and plasma levels in humans. PK modelling of oral carnosine appears challenging. CARN is an inotrope that is rapidly absorbed from the GI tract and rapidly eliminated from the blood. The rise in CARN plasma levels corresponds with the increases in CO and SV that were observed 30-80 min after ingestion.




albo to:

Quantitation of carnosine in humans plasma after dietary consumption of beef.

Park YJ, Volpe SL, Decker EA.

Department of Food Science, Chenoweth Lab, University of Massachusetts, Amherst, Massachusetts 01003, USA.

Carnosine (beta-alanyl-L-histidine) is a dipeptide found in the muscle foods that has been postulated to be a bioactive food component. The objective of this research was to determine the concentration of carnosine in human plasma after ingestion of beef. Nine males and nine females were recruited for the study. Food devoid of meat products was given to the subjects so that they did not consume carnosine for 48 h prior to the test. Subjects fasted for 12 h and then had blood withdrawn prior to a meal containing 200 g of ground beef. Additional blood samples were collected over the following 24 h and carnosine concentrations were determined by HPLC. The cooked ground beef used in the study contained 52% water, 24% protein, 22% fat, and 124 mg of carnosine/100 g of beef. No plasma carnosine was detected in subjects before the consumption of the beef. Carnosine was detected in plasma 15 min after beef consumption. Plasma carnosine concentrations continued to increase with a maximum (32.7 mg of carnosine/L of plasma) being recorded 2.5 h after consumption. Carnosine concentrations then decreased until no carnosine could be detected at 5.5 h postconsumption. These results indicate that dietary carnosine is absorbed into human plasma after the consumption of beef. Since carnosine has several potential health benefits, evidence of its bioavailability suggests that it could be a bioactive food component.

albo to:

Carnosine Concentration of Ingested Meat Affects Carnosine Net Release into the Portal Vein of Minipigs

Because of its physiological effects, carnosine (ß-alanyl-L-histidine) can be considered as a bioactive food component. The objective of this study was to assess the quantitative significance of intact carnosine absorption after ingestion of different beef meats, using the minipig as animal model. In a preliminary experiment, we evaluated the level of dietary carnosine in intestinal digesta of pigs (n = 4) after a meat meal (0.94 g protein/kg body weight) of grilled top loin (TL) or stewed shoulder (S). In accordance with meat carnosine concentration (20.7 and 7.2 µmol/g for TL and S, respectively), intestinal carnosine concentration was greater for TL than S. For both meats, carnosine flow to mid-jejunum was almost completed in the first 3 h following intake, and about one-half of the ingested carnosine disappeared from the intestinal lumen before the mid-jejunum. In catheterized minipigs (n = 4), we assessed the portal net release of dietary carnosine after a meat meal (1.4 g protein/kg body weight) of TL, S, and a blend of grilled neck and brisket (NB; 12.2 µmol carnosine/g). Postprandial carnosine plasma concentration and portal net release were not affected after an S meal, but they increased, proportionally to meat carnosine content, with NB and TL. For these meats, carnosine net release throughout the whole postprandial period accounted for 22% of the ingested carnosine. These results indicated that meat carnosine can be absorbed across the intestinal wall and that carnosine bioavailability depends on carnosine content of cooked meat.

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-02 16:44:46

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
albo tu ciekawe - stala suplemnetacja,osoby odczuwajace itd.:

Carnosine loading and washout in human skeletal muscles.


Carnosine (beta-alanyl-L-histidine) is present in high concentrations in human skeletal muscles. The oral ingestion of beta-alanine, the rate-limiting precursor in carnosine synthesis, has been shown to elevate the muscle carnosine content both in trained and untrained humans. Little human data exist about the dynamics of the muscle carnosine content, its metabolic regulation, and its dependence on muscle fiber type. The present study aimed to investigate in three skeletal muscle types the supplementation-induced amplitude of carnosine synthesis and its subsequent elimination on cessation of supplementation (washout). Fifteen untrained males participated in a placebo-controlled double-blind study. They were supplemented for 5-6 wk with either 4.8 g/day beta-alanine or placebo. Muscle carnosine was quantified in soleus, tibialis anterior, and medial head of the gastrocnemius by proton magnetic resonance spectroscopy (MRS), before and after supplementation and 3 and 9 wk into washout. The beta-alanine supplementation significantly increased the carnosine content in soleus by 39%, in tibialis by 27%, and in gastrocnemius by 23% and declined post-supplementation at a rate of 2-4%/wk. Average muscle carnosine remained increased compared with baseline at 3 wk of washout (only one-third of the supplementation-induced increase had disappeared) and returned to baseline values within 9 wk at group level. Following subdivision into high responders (+55%) and low responders (+15%), washout period was 15 and 6 wk, respectively. In the placebo group, carnosine remained relatively constant with variation coefficients of 9-15% over a 3-mo period. It can be concluded that carnosine is a stable compound in human skeletal muscle, confirming the absence of carnosinase in myocytes. The present study shows that washout periods for crossover designs in supplementation studies for muscle metabolites may sometimes require months rather than weeks.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19131472

suplementacja BA 4,8g/ed przez okres 5-6tyzni spowodowala wzrost poziomu karnozyny o 23-39% (w zaleznosci od miesnia)

co ciekawe jest inaczej niz w przypadku kreaytny
podobnie lecz dluzej trwa faza wyplukania
po ~9tygodniach poziom karnozyny wrocil do stanu 'normalnosci'
spadek rzedu 2-4% na tydzien!

kolejena ciekawostka-
osoby roznily sie w poziomie karnozyny (nie poprawy wytrzymalosci!, tylko samym poizomie)
jesli chodzi o sam poziom karnozyny w miesniach -> podobnie jak w przypadku monohydrratu)
-osoby zanotowaly wzrost o 55% ! - ktore bardzo odczuwaly dzialanie
-inne tylko +15% - osoby słabo odczuwajace
i tez dla nich okres 'wyplukania' wynosil odpowiednio 15 i 6 tygodni!!!



sumujac - srednio moze byc z biodostepnoscia karnozyny (~20% przyswojone)
lepiej - wedlug bdana - suplementacja BA

it is not known how much carnosine is actually absorbed intact across the intestinal epithelium and how absorption is affected by the type of ingested meat. The paracellular route is not dominant for carnosine absorption. Thus, for intact absorption, carnosine has to cross the brush border membrane of the enterocyte to remain intact within the cell and to cross the basolateral membrane. Carnosine is thought to be transported across the brush border membrane via the peptide transporter PEPT1. Less is known about its outflow through the basolateral membrane. As suggested for small peptides, carnosine may reach the blood stream via a transporter less sensitive to extracellular pH than PEPT1, with lower substrate affinity but similar substrate specificity. Although carnosinase (EC 3.4.13.3) is less abundant than in kidney and liver, its presence has been evidenced in small intestine and part of the absorbed carnosine can be hydrolyzed within the enterocyte.

Dietary carnosine can be absorbed if it is not rapidly and fully hydrolyzed in the intestinal lumen. In our study, we observed in young pigs that, after a meat meal, about one-half of the ingested carnosine flowed to the mid jejunum. Whether the remaining carnosine was absorbed in the first part of the intestine or degraded is not known. In vitro studies suggested that carnosine in cooked meat was not very sensitive to pepsin and pancreatin digestion . Nonetheless, our data showed that even if carnosine was hydrolyzed in the gut lumen, this degradation was not rapid enough to prevent its absorption

Zmieniony przez - solaros w dniu 2011-05-02 17:12:15

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 80 Napisanych postów 4196 Wiek 44 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 53593
Spoko więc zostaje przy BA.
pozdr.

Życie jest za krótkie aby brać ciągle te same suplementy :)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 3288 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 22932
Muszę przeprowadzić taki cykl na BA. Do tej pory nie stosowałem.
Jaka dawka będzie odpowiednia dla osoby 70-75kg?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 5082 Wiek 12 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 160620
Ja zamówiłem Activlabowe BA.Po majowym łikendzie będzie paczka i zobaczę jak to wszystko pójdzie.A też nigdy nie testowałem BA,a ponad 2 miechy temu zjadłem ostatnią porcję mono.Więc dla odmiany coś innego.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 2586 Napisanych postów 29969 Wiek 42 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 200205
ProSatan
jest 70kg to dokladnie 3,765g!

nie ma 'dokladnego' sposobu stosowania
cos pomiedzy 4-6g przynosi dobre rezultaty
brane stale lub jak doswiadczenie innych mowi - niekoniecznie ed

"Cóż jest trucizną?
Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną!".
BLOG: http://www.sfd.pl/t1033576.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 5082 Wiek 12 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 160620
Ja będę ładować w DT.Na najbliższe 2 miechy może więcej przerzuciłem się z hantli i sztang na odważniki,więc tutaj beta się sprawdzi.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51569 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
nie rozumiem jaki jest sens robienia testu klinicznego suplementacji składnikiem XYZ pod kątem sportu, w którym to teście jedynym badanym celem jest poziom stężenia składnika XYZ w jakiejśtam tkance delikwentów, a ich wyniki sportowe nie są przedmiotem zainteresowania testu.

Niezliczoną ilość razy się już okazywało, że nawet jeżeli jakaś substancja okazywała się niezbędna do pewnych rodzajów wysiłku, tzn jej niedobór powodował gorsze wyniki, to badacze się przekonywali zdziwieni że jej suplementacja, nawet o ile powodowała wzrost stężenia u delikwenta, to był on bez znaczenia dla wyników sportowych.

czy czegoś nie doczytałem , czy też w tym badaniu przedmiotem zainteresowania jest wyłącznie poziom karnozyny w mięśniach..
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Kreatyna - monohydrat kreatyny vs różne formy kreatyny

Następny temat

CLA (sprzężony kwas linolowy) - redukuje tkankę tłuszczową........KIT!

WHEY premium