SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Błonnik - wysoka podaż

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 751

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 96 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1675
Witam. Mam sporo błonnika w diecie. Lubię jeść różnorodnie, kombinować, zmieniać ryże, kasze itd. Bardzo lubię chleb. Starałem się wybrać jak najzdrowszy. Jednak, ma on 8.1 błonnika w 100 gr. Błonnika mam dużo. Zastanawiam się czy nie za dużo. Zalecane jest 25-40 gr. Wieczorami w jelitach czuję już, że było go dużo. Zastanawiam się aby wrzucić jakiś inny rodzaj chleba. Nie będzie on niestety zdrowy, jednak wydaje mi się, że jeśli lubię chleb po co go eliminować, skoro i tak większość produktów mam nie przetworzonych, kalorie i makro się zgadzają. Czy mogą polecić Państwo jakiś inny rodzaj chleba, zdrowego ale z mniejszą ilością błonnika? Przedstawię również moją obecną dietę. Tyle wyszły mi obliczenia błonnika w diecie:
A 42
B 35
C 36
D 47
E 45
F 46
G 51














Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Nie do końca rozumiem dlaczego uważasz, że pieczywo np. pszenne, czy z mąki ryżowej lub kukurydzianej ma być niezdrowe. Oczywiście ma mniej błonnika i składników mineralnych, ale nie oznacza to, że jest niezdrowe. Bardziej niezdrowe w Twoim przypadku, będzie zwiększanie tego błonnika w diecie, skoro masz go aż tyle. W wyniku tego, można stwierdzić, że pełnoziarniste może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. Musisz rozdysponować źródłami węglowodanów tak, aby trzymać ten błonnik w okolicy 35 gramów.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 96 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1675
Czy dobrze zrozumiałem, że niezdrowe jest trzymanie błonnika powyżej 35 gr? Na studiach, na przedmiocie żywienie człowieka, podawała nam Pani Profesor że w niektórych przypadkach np. cukrzycy powinni stosować nawet 60 gr błonnika. Ale było to kilka lat temu i nie jestem pewien czy dobrze pamiętam lub zmieniły się badania. Oczywiście masz racje z chlebem, chodziło mi o wysoki IG i mniejsza wartość odżywczą niż w chlebie Graham, nie zastanowiłem się. Czyli rozumiem, że powinienem dążyć w diecie aby zmniejszyć ilość błonnika?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 96 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1675
Przeczytałem teraz notatki, które mi zostały i mam w nich zapisane, że w diecie masowej na 1000 kcal, przypada 14 g błonnika, natomiast wśród cukrzyków 15 do 25 gr. Czy 50 gram jest zdrowe? Bo zmartwiłeś mnie tą wcześniejszą informacją?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
monkey22 Doradca
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 33143 Napisanych postów 23214 Wiek 43 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 278163
Wraz z większa podażą błonnika mogą pojawić się różne problemy ze strony układu pokarmowego , jeden zje 50 g i nie poczuje a ty możesz miec spory dyskomfort
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 96 Wiek 30 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 1675
Dziękuje. Ale rozumiem, że nie jest to szkodliwe? Mieć 50 gr błonnika w diecie. Tak naprawdę, zawsze miałem problemy gastryczne, jednak zmianami w diecie praktycznie wszystko się zmieniło. Obecnie wieczorami dopiero pojawiają się problemy i tylko czasami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
anubis84 Instruktor Marcin Moderator
Ekspert
Szacuny 17707 Napisanych postów 132168 Wiek 39 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 1460711
Jak Ci służy to jest ok, zbyt wysoka podaż błonnik też bedzie powodowała zaparcia.
1

Gdyby ilość pieniędzy, jakie posiadamy, zależała od tego, jak traktujemy innych ludzi, bylibyśmy milionerami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6274 Napisanych postów 76045 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754916
Niestety nie jesteśmy w stanie stwierdzić jak wysoka podaż błonnika wpłynie akurat na Twój układ trawienny. Jak najbardziej może negatywnie. Szczególnie w sytuacji, gdy wcześniej jadłeś go sporo mniej. Nie pozostaje nic innego, jak obserwować funkcjonowanie jelit i na tej podstawie wyciągać odpowiednie wnioski. Bez wątpienia jest możliwość powstania wzdęć i gazów, ale nie musi to być problemem u każdego, kto spożywa około 50 gramów błonnika pokarmowego dziennie. Istotne jest też to jaki błonnik w jakiej ilości będzie dostarczany.
1

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Wybór celu treningowego

Następny temat

Czy smażenie dodaje kalorii?

WHEY premium