Pozdrawiam
misoo
...
Napisał(a)
...
Napisał(a)
bardziej chodzi mi zeby popic proszek niz o wegle- bo wyczytalem z jakims starym poscie ze z rana to w zasadzie nawet bez glukozy bedzie dobra wchlanialnosc kreatyny
w innych postach ostatnio pojawiqal sie trend do twierdzenia ze w zasadzie kofeina dobrze sie ma z kreatyna i jedna kawa dziennie nie zaszkodzi (tymbardziej herbata nie wyplucze kreatyny bo jest slabsza jak kolego powyzej stwierdzil)
czy ALC gryzie sie z kawa?
czy ALC gryzie sie z kawa z mlekiem/smietanka? - tu chyba tak
w innych postach ostatnio pojawiqal sie trend do twierdzenia ze w zasadzie kofeina dobrze sie ma z kreatyna i jedna kawa dziennie nie zaszkodzi (tymbardziej herbata nie wyplucze kreatyny bo jest slabsza jak kolego powyzej stwierdzil)
czy ALC gryzie sie z kawa?
czy ALC gryzie sie z kawa z mlekiem/smietanka? - tu chyba tak
...
Napisał(a)
jak jestes ekto to z rana razdze brać z glukozą jednak(moze sie jednak nie wchłonąć i co wtedy)
ALC z kofeiną bardziej Cię "pobudzi"
a z mlekiem to musi byc koniecznie chude(chociarz lepiej będzie samo bez mleka niech się dobrze strawi)
Życie jest za krótkie by być małym.....
ALC z kofeiną bardziej Cię "pobudzi"
a z mlekiem to musi byc koniecznie chude(chociarz lepiej będzie samo bez mleka niech się dobrze strawi)
Życie jest za krótkie by być małym.....
...
Napisał(a)
kurde kreatyna z miodem ?
Miod w swoim składzie chemicznym zawiera 79,59% węglowodanow i wody, 1% bialek, aminokwasow i substancji mineralnych. Pozostale 2,21% stanowia roznorodne enzymy i witaminy
Wiec jakos sobie tego nie wyobrzam jak to sie bedzie razem trawilo z kreatyna...
Co do herbaty to zalezy jaka, poniewaz moze zawierac fitozwiazki i polifenole ktore moga zaklocac wchlanianie kreatyny i roznych substancji odzywczych.
Czego to ludzie nie wymysla, zamiast brac jak normalny czlowiek z glukoza lub carbo
Moj numer gg 3756256
JESZCZE TU WROCE
Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2003-12-24 12:46:39
Miod w swoim składzie chemicznym zawiera 79,59% węglowodanow i wody, 1% bialek, aminokwasow i substancji mineralnych. Pozostale 2,21% stanowia roznorodne enzymy i witaminy
Wiec jakos sobie tego nie wyobrzam jak to sie bedzie razem trawilo z kreatyna...
Co do herbaty to zalezy jaka, poniewaz moze zawierac fitozwiazki i polifenole ktore moga zaklocac wchlanianie kreatyny i roznych substancji odzywczych.
Czego to ludzie nie wymysla, zamiast brac jak normalny czlowiek z glukoza lub carbo
Moj numer gg 3756256
JESZCZE TU WROCE
Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2003-12-24 12:46:39
...
Napisał(a)
Nie rozumiem - gdzie tu widzisz problem do wchłaniania miodu z kreatyną?
------------------------------
*Nie ma granic możliwości, są tylko bariery do przełamania*
------------------------------
*Nie ma granic możliwości, są tylko bariery do przełamania*
"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"
...
Napisał(a)
Byku poprostu uwazam ze kreatyna powinna byc przyjmowana sama z weglowodanami, bez bialka aminokwasow i skladnikow mineralnych
Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2003-12-24 13:23:25
Zmieniony przez - McRaYvEn w dniu 2003-12-24 13:23:25
...
Napisał(a)
A co do miodu
Miód niezależnie od odmiany i miejsca pochodzenia charakteryzuje się korzystnym działaniem na serce i układ krazenia. Zwiększa siłę skurczu i wydolnosc miesnia sercowego, rozszerza naczynia wieńcowe serca i polepsza krażenie. Miód obniża cisnienie tętnicze krwi, działa przeciwarytmicznie oraz zwiększa diurezę.
Występująca w miodzie acetylocholina wzmacnia siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego. Przyczynia się do tego także potas występujący w miodzie w stosunkowo dużej ilości.
Miód odznacza się właściwościami antybiotycznymi, przeciwzapalnymi, wykrztuśnymi i odnawiającymi.
Do substancji chemicznych odpowiedzialnych za antybiotyczne działanie miodu należy zaliczyć przede wszystkim oksydazę glukozy. Enzym ten wprowadzany jest do miodu przez pszczoły wraz z wydzieliną gruczołów gardzielowych. Należy wyjaśnić, że jest on często utożsamiany z inhibiną, chociaż obecnie pod pojęciem tym kryją się różne czynniki i substancje antybiotyczne obecne w miodzie. Wymieniony enzym powoduje powstawanie z glukozy nadtlenku wodoru. Związek ten, zwany potocznie wodą utlenioną, odznacza się silnym działaniem antybiotycznym. Wystarczy powiedziec, że już w stężeniach 3-10 mg/ml powoduje on zniszczenie wszystkich chorobotwórczych bakterii, grzybów, wirusów i pierwotniaków.
Nalezy jednak nadmienic, ze w naturalnym miodzie reakcja powstawania nadtlenku wodoru zachodzi bardzo wolno. Aktywność antybiotyczna świeżego, nie rozcieńczonego miodu jest z tego względu niska. Natomiast po rozcieńczeniu miodu wodą powstawanie nadtlenku wodoru zachodzi z dużą szybkością. Dla przykładu aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nie rozcieńczonym.
Do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych przez pszczoły i wprowadzanych przez nie do miodu należą lizozym i apidycyna. W wielu miodach odmianowych występują także substancje antybiotyczne pochodzące z nektaru roślin olejkowych i spadzi drzew iglastych, takich jak tymol, eukaliptol, mentol, pinen i kamfen, poza tym związki flawonoidowe (kemferol, kwercetyna, apigenina), garbniki katechinowe oraz kwas benzoesowy.
Ważną rolę odgrywają również składniki olejków eterycznych. Efekt ten ujawnia się przede wszystkim przy bezpośrednim kontakcie miodu ze zmienioną zapalnie błoną śluzową dróg oddechowych. Z silnym działaniem składników olejkowych mamy do czynienia w przypadku komponentów miodowych.
Miód normalizuje zaburzoną czynność wydzielniczą i motoryczną żołądka. Ponadto przyspiesza gojenie powierzchni błony śluzowej żołądka i dwunastnicy poprzez wchłanianie wody z chorej tkanki i działanie przeciwzapalne.
Pobudza czynność wydzielniczą i motoryczną jelit. Po podaniu tego produktu obserwuje się wzrost ruchów perystaltycznych jelita cienkiego i zwiększone wydzielanie soku jelitowego.
Miód wykazuje wyraźnie lecznicze działanie na wątrobę i drogi żółciowe. Ze względu na dużą ilość glukozy i fruktozy jest on łatwo przyswajalny przez ten organ. Glukoza zawarta w miodzie, oprócz odżywiania komórek wątrobowych, odgrywa także dużą rolę w procesach odtruwania organizmu. W wyniku łączenia związków toksycznych z kwasem glukuronowym i pirogronowym powstają połączenia łatwo rozpuszczalne w wodzie, które wydalane są z organizmu wraz z moczem.
Poza tym występująca w miodzie cholina obniża poziom lipidów w wątrobie oraz zwiększa wydzielanie żółci.
Miód odznacza się również właściwościami przeciwalergicznymi. Związane jest to przede wszystkim ze zmniejszeniem obrzęku błon śluzowych, który towarzyszy stanom alergicznym dróg oddechowych, jak również z działaniem uodparniającym miodu.
Dzięki niskiej zawartości białka oraz jonów sodu i chloru, miód wykazuje korzystne działanie na nerki i drogi moczowe. Przyczynia się do usuwania obrzęków pochodzenia sercowego i naczyniowego. Rozszerza naczynia krwionośne nerek, zwiększając filtrację kłębkową. Ma to szczególne znaczenie w tych schorzeniach nerek, którym towarzyszy zmniejszone wydzielanie moczu. Poza tym przyczynia się do usuwania obrzęków pochodzenia mózgowego. Zapobiega także tworzeniu się piasku i kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym
Na koniec podwyższenie siły działania miodu można uzyskać, przyjmując go łącznie z naparami z surowców zielarskich, sokami z owoców i warzyw, sokiem z aloesu, a także innymi produktami odżywczymi i pszczelimi.
A wiec jedz miod bedziesz wielki
Moj numer gg 3756256
JESZCZE TU WROCE
Miód niezależnie od odmiany i miejsca pochodzenia charakteryzuje się korzystnym działaniem na serce i układ krazenia. Zwiększa siłę skurczu i wydolnosc miesnia sercowego, rozszerza naczynia wieńcowe serca i polepsza krażenie. Miód obniża cisnienie tętnicze krwi, działa przeciwarytmicznie oraz zwiększa diurezę.
Występująca w miodzie acetylocholina wzmacnia siłę skurczu i wydolność mięśnia sercowego. Przyczynia się do tego także potas występujący w miodzie w stosunkowo dużej ilości.
Miód odznacza się właściwościami antybiotycznymi, przeciwzapalnymi, wykrztuśnymi i odnawiającymi.
Do substancji chemicznych odpowiedzialnych za antybiotyczne działanie miodu należy zaliczyć przede wszystkim oksydazę glukozy. Enzym ten wprowadzany jest do miodu przez pszczoły wraz z wydzieliną gruczołów gardzielowych. Należy wyjaśnić, że jest on często utożsamiany z inhibiną, chociaż obecnie pod pojęciem tym kryją się różne czynniki i substancje antybiotyczne obecne w miodzie. Wymieniony enzym powoduje powstawanie z glukozy nadtlenku wodoru. Związek ten, zwany potocznie wodą utlenioną, odznacza się silnym działaniem antybiotycznym. Wystarczy powiedziec, że już w stężeniach 3-10 mg/ml powoduje on zniszczenie wszystkich chorobotwórczych bakterii, grzybów, wirusów i pierwotniaków.
Nalezy jednak nadmienic, ze w naturalnym miodzie reakcja powstawania nadtlenku wodoru zachodzi bardzo wolno. Aktywność antybiotyczna świeżego, nie rozcieńczonego miodu jest z tego względu niska. Natomiast po rozcieńczeniu miodu wodą powstawanie nadtlenku wodoru zachodzi z dużą szybkością. Dla przykładu aktywność antybiotyczna rozcieńczonego miodu jest od 6 do 220 razy wyższa w porównaniu z miodem nie rozcieńczonym.
Do innych substancji antybiotycznych wytwarzanych przez pszczoły i wprowadzanych przez nie do miodu należą lizozym i apidycyna. W wielu miodach odmianowych występują także substancje antybiotyczne pochodzące z nektaru roślin olejkowych i spadzi drzew iglastych, takich jak tymol, eukaliptol, mentol, pinen i kamfen, poza tym związki flawonoidowe (kemferol, kwercetyna, apigenina), garbniki katechinowe oraz kwas benzoesowy.
Ważną rolę odgrywają również składniki olejków eterycznych. Efekt ten ujawnia się przede wszystkim przy bezpośrednim kontakcie miodu ze zmienioną zapalnie błoną śluzową dróg oddechowych. Z silnym działaniem składników olejkowych mamy do czynienia w przypadku komponentów miodowych.
Miód normalizuje zaburzoną czynność wydzielniczą i motoryczną żołądka. Ponadto przyspiesza gojenie powierzchni błony śluzowej żołądka i dwunastnicy poprzez wchłanianie wody z chorej tkanki i działanie przeciwzapalne.
Pobudza czynność wydzielniczą i motoryczną jelit. Po podaniu tego produktu obserwuje się wzrost ruchów perystaltycznych jelita cienkiego i zwiększone wydzielanie soku jelitowego.
Miód wykazuje wyraźnie lecznicze działanie na wątrobę i drogi żółciowe. Ze względu na dużą ilość glukozy i fruktozy jest on łatwo przyswajalny przez ten organ. Glukoza zawarta w miodzie, oprócz odżywiania komórek wątrobowych, odgrywa także dużą rolę w procesach odtruwania organizmu. W wyniku łączenia związków toksycznych z kwasem glukuronowym i pirogronowym powstają połączenia łatwo rozpuszczalne w wodzie, które wydalane są z organizmu wraz z moczem.
Poza tym występująca w miodzie cholina obniża poziom lipidów w wątrobie oraz zwiększa wydzielanie żółci.
Miód odznacza się również właściwościami przeciwalergicznymi. Związane jest to przede wszystkim ze zmniejszeniem obrzęku błon śluzowych, który towarzyszy stanom alergicznym dróg oddechowych, jak również z działaniem uodparniającym miodu.
Dzięki niskiej zawartości białka oraz jonów sodu i chloru, miód wykazuje korzystne działanie na nerki i drogi moczowe. Przyczynia się do usuwania obrzęków pochodzenia sercowego i naczyniowego. Rozszerza naczynia krwionośne nerek, zwiększając filtrację kłębkową. Ma to szczególne znaczenie w tych schorzeniach nerek, którym towarzyszy zmniejszone wydzielanie moczu. Poza tym przyczynia się do usuwania obrzęków pochodzenia mózgowego. Zapobiega także tworzeniu się piasku i kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym
Na koniec podwyższenie siły działania miodu można uzyskać, przyjmując go łącznie z naparami z surowców zielarskich, sokami z owoców i warzyw, sokiem z aloesu, a także innymi produktami odżywczymi i pszczelimi.
A wiec jedz miod bedziesz wielki
Moj numer gg 3756256
JESZCZE TU WROCE
...
Napisał(a)
No wiesz skoro przeszkadza Ci ten 1 % białka, troche minerałów - OK
jasne nie powinno sie przyjmowć kratyny z białkiem
ale
Powiem tak - więcej białka będziesz miał z żołądku jako pozostałość po ostatnim posiłku
Ile to wychodzi? - 1% z 30 g = 0,3 g białka
minerały na pewno nie przeszkodzą magnez jest np niezbędny dla prawidłowego działania kreatyny - z resztą w carbo też je znajdziesz
------------------------------
*Nie ma granic możliwości, są tylko bariery do przełamania*
jasne nie powinno sie przyjmowć kratyny z białkiem
ale
Powiem tak - więcej białka będziesz miał z żołądku jako pozostałość po ostatnim posiłku
Ile to wychodzi? - 1% z 30 g = 0,3 g białka
minerały na pewno nie przeszkodzą magnez jest np niezbędny dla prawidłowego działania kreatyny - z resztą w carbo też je znajdziesz
------------------------------
*Nie ma granic możliwości, są tylko bariery do przełamania*
"Anyone can give up; it's the easiest thing in the world to do. But to hold it together when everyone would
understand if you fell apart, that's TRUE STRENGTH"
...
Napisał(a)
mc nie masz sie o co martwic :) ten 1% ci nie zachamuje wchanmiania kreatyny... nie popadajmy w paranoje
chociaz osobiscie tez uwazam, ze najlepiej kreatyny przyjac z CZYSTYMi weglowodaniami
ps. ciekawy art. o miodzie ale bez soga, pracuj dalej
**********************
Pozdrawiam
anar
" Niewykorzystane sytuacje lubia sie mscic "
Zmieniony przez - anar w dniu 2003-12-24 13:36:40
chociaz osobiscie tez uwazam, ze najlepiej kreatyny przyjac z CZYSTYMi weglowodaniami
ps. ciekawy art. o miodzie ale bez soga, pracuj dalej
**********************
Pozdrawiam
anar
" Niewykorzystane sytuacje lubia sie mscic "
Zmieniony przez - anar w dniu 2003-12-24 13:36:40
Poprzedni temat
Ataki na Olimp.
Następny temat
KRETKA OLIMPA: MONO,CITRO CZY PYRU - pomozcie
Polecane artykuły