[...] substancji, dzięki czemu unikniemy wystąpienia kłopotliwych objawów. Szczególną ostrożność podczas przyjmowania ksylitolu powinny zachować przede wszystkim osoby z zespołem jelita drażliwego, chorobami zapalnymi jelit, ale też dysbiozą. W tych przypadkach ksylitol może wywołać zaburzenia pracy układu pokarmowego, które mogą być bardzo kłopotliwe [...]
Kurkumina to jedna z popularniejszych przypraw. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem, który przenosi na produkty, z którymi się styka, oraz dość specyficznym smakiem. Jej zdrowotne właściwości od wieków są wykorzystywane w medycynie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych, w lepszym gojeniu się ran i [...]
[...] część dotyczyła pacjentów przyjmujących jednocześnie tetracykliny " PATRZCIE NA TO.. "oaccutane był kojarzony z występowaniem choroby zapalnej jelit (włączając zapalenie jelita krętego) u pacjentów bez zaburzeń jelitowych w wywiadzie. Należy natychmiast odstawić Roaccutane u pacjentów cierpiących z powodu ciężkiej (krwawej) biegunki." SŁABO? [...]
[...] się z czynnikiem wewnętrznym (intrinsic factor - IF) - glikoproteiną wydzielaną przez komórki okładzinowe żołądka; po przejściu kompleksu witamina-czynnik wewnętrzny do jelita cienkiego dochodzi do odłączenia się czynnika wewnętrznego, a cyjanokobalamina w obecności jonów wapnia wchłania się do krążenia wrotnego. Witamina B12 jest [...]
[...] mogą spowodować też zaburzenia we wchłanianiu pokarmów ograniczające trawienie tłuszczów, jak również uszkodzenia wątroby. Zbyt mała jej ilość może powodować zapalenia jelita, biegunkę oraz celiakię, która charakteryzuje się między innymi zaburzeniami we wchłanianiu tłuszczów. Spożycie witaminy K powinno być większe także u osób mających [...]
[...] które może prowadzić do zgonu. Zaburzenia żołądkowo-jelitowe Izotretynoina związana była z występowaniem choroby zapalnej jelit (między innymi odcinkowego zapalenia jelita) u pacjentów bez wcześniejszego dodatniego wywiadu w kierunku zaburzeń jelitowych. U pacjentów, u których dochodzi do ciężkiej (krwotocznej) biegunki, należy [...]
[...] 2-3-dniową lekkostrawną dietą z przewagą owoców, surowych warzyw i soków, w przeddzień wieczorem dobrze jest wykonać lewatywę z ciepłej wody dla oczyszczenia całego jelita grubego. Podstawowym warunkiem powodzenia kuracji jest atmosfera spokoju, zminimalizowanie, a jeszcze lepiej wykluczenie napięć i stresów - głodówki nie uda się więc [...]
Dzień dobry :) Ćwiczę na siłowni już od jakiś 6 lat, niestety z dużymi przerwami. Przerwy te są spowodowanie tym że cierpię na zapalenie prostaty, oraz mam zespół jelita drażliwego, tak, okazem zdrowia nie jestem. Przez te choroby musiałem zrezygnować z ćwiczeń na nogi oraz z martwych, zalecenie lekarza. Płeć : Mężczyzna Wiek : 31 Waga : 78 [...]
[...] hormonów: insuliny, somatostatyny, kalcytoniny, katecholamin, hormonu wzrostu, (e) inne: przewód pokarmowy - działanie osłabiające perystaltykę żołądka, dwunastnicy, jelita cienkiego i grubego, serce - dodatni efekt ino-, chrono- i batmotropowy, nerki - działanie moczopędne i sodopędne. t1/2 wynosi 3-6 min, metabolizowany w nerkach i [...]
[...] hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). - Bardzo ważną fizyczną cechą błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Z analitycznego punktu widzenia wyróżniamy w nim składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. [...]
[...] hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). - Bardzo ważną fizyczną cechą błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Z analitycznego punktu widzenia wyróżniamy w nim składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. [...]
[...] hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). - Bardzo ważną fizyczną cechą błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Z analitycznego punktu widzenia wyróżniamy w nim składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. [...]
[...] hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). - Bardzo ważną fizyczną cechą błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Z analitycznego punktu widzenia wyróżniamy w nim składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. [...]
[...] hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). - Bardzo ważną fizyczną cechą błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Z analitycznego punktu widzenia wyróżniamy w nim składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. [...]
[...] hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). - Bardzo ważną fizyczną cechą błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Z analitycznego punktu widzenia wyróżniamy w nim składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. [...]
[...] hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). - Bardzo ważną fizyczną cechą błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Z analitycznego punktu widzenia wyróżniamy w nim składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. [...]
[...] hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). - Bardzo ważną fizyczną cechą błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Z analitycznego punktu widzenia wyróżniamy w nim składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. [...]
[...] hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). - Bardzo ważną fizyczną cechą błonnika jest zdolność do pęcznienia pod wpływem wody, co pobudza jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii i toksyn. Z analitycznego punktu widzenia wyróżniamy w nim składniki rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie. [...]