W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
[...] Unikamy produktów przetworzonych: białej mąki, białego ryżu, zwykłego makaronu. Są one zbędnym balastem dla żołądka, po-wodują wiele schorzeń. Zamiast tego stosujemy wyroby nierafi-nowane: mąkę i makaron z pełnego przemiału, ciemny ryż. Urozmaicona dieta, której podstawą są zboża i przetwory zbożo-we, warzywa, owoce, nasiona i orzechy. [...]
[...] podroby. Źródłem tłuszczy nasyconych jest również tłuszcz kokosowy. Tłuszcze nasycone znajdziemy również w produktach przetworzonych takich jak ciastka, herbatniki i inne wyroby cukiernicze. Ten rodzaj tłuszczów nie jest pożądany w diecie. • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone Najlepsze źródła to oliwa z oliwek, olej rzepakowy, migdałowy, [...]
[...] magnezu jest spowodowany nie tylko spadkiem jego zawartości w pożywieniu ( przetworzonym przemysłowo ) lecz dużą ilością azotu niebiałkowego ( przeazotowane warzywa, wyroby peklowane i wędzone ), który dostarczamy w diecie tradycyjnej, wówczas wchłanianie magnezu z przewodzie pokarmowym jest utrudnione. 12. Dodatki w postaci tłuszczu i [...]
[...] w zjonizowanym powietrzu, wysoko przetworzonej lub zepsutej żywności, lekach itp. Wolne rodniki tworzą się w wielu produktach spożywczych zawierających tłuszcze jak: wyroby cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, produkty mięsne i roślinne. Dotyczy to szczególnie tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe [...]