[...] informacje ujęte w tym poradniku przydadzą Ci niezależnie od Twojego doświadczenia i stopnia zaawanasowania. Dzięki nim zwiększy się Twoja wiedza m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je [...]
[...] czy białka jaja). Dlaczego? Bo zawsze brakuje tam kluczowego aminokwasu (lub aminokwasów). Określa się go, jako aminokwas ograniczający (aminokwasy ograniczające). Na czym to polega? Otóż niedobór danego aminokwasu/aminokwasów hamuje syntezę białka ustrojowego (czytaj np. syntezę białek mięśniowych). Przykładowo: w mleku takimi [...]
[...] lub średnich ilości tłuszczów. Jest modna i często bywa stosowana, szczególnie przez zdesperowane kobiety. Z reguły nie mają one pojęcia o tym, jak funkcjonuje organizm, czym jest bilans kaloryczny, czym różnią się tłuszcze, proteiny i węglowodany. Diety białkowe nie są odpowiednie dla sportowców Skuteczność diet wysokobiałkowych Dlaczego [...]
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najważniejszy element diety osoby trenującej? Pytając aktywne osoby, uzyskamy jednoznaczną odpowiedź, że jest to białko. Białko w organizmie człowieka odpowiada za szereg funkcji metabolicznych, jednocześnie dbając o to, by po treningu sprawnie przebiegała regeneracja i by nasze mięśnie skutecznie się [...]
Z jedzeniem mięsa są związane nieliche kontrowersje. Niektórzy ludzie uważają, iż w momencie odstawienia mięsa skończą się nagle ich wszystkie problemy zdrowotne. Nie szedłbym w tym kierunku, żaden ekstremizm nie jest zdrowy. Tym bardziej, iż podobne absurdalne twierdzenia wysuwają osoby nie mające żadnej wiedzy odnośnie dietetyki, biochemii, [...]
[...] na białko. Śmiało można napisać, że koncentrat białek serwatkowych jest białkiem wysokiej wartości biologicznej. Nie ma znaczenia, czy w naszej diecie dostarczymy protein z odżywki, czy będzie to porcja mięsa. Nie ma to wpływu na jakość budowanej masy mięśniowej. Z powodzeniem odżywka może stanowić stały element diety osoby [...]
[...] ilość przepisywanych recept na antybiotyki spadła o 30%. Kolejnym powodem przerostu drożdży w organizmie jest współczesna dieta, która odbiega znacznie od tego czym żywiliśmy się w czasach, gdy nasze życie towarzyskie kwitło w jaskiniach. Tu skubnęliśmy jakiegoś korzonka, tam warzywko, potem jakiś owoc czy zwierzątko. Było to [...]
[...] potu), resorpcja, wymiana gazowa, ochrona tkanek i organów wewnętrznych przed czynnikami mechanicznymi, fizycznymi, chemicznymi i biologicznymi (bakteryjnymi, grzybiczymi, wirusowymi itd.), wydzielanie różnych substancji, regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej, przetwarzanie (metabolizowanie) cukrów, białek, tłuszczy i witamin, [...]
[...] kamienie moczowe i złogi na piasek ułatwiając ich wydalenie (przez strumień cieczy wydalanej). Gliceryna ułatwia przechodzenie kamieni nerkowych przez drogi moczowe, o czym można się dowiedzieć ze starych ksiąg medycznych i być może osobiście. Większa cześć gliceryny zostaje szybko przekształcona do glukozy wywołując przejściową [...]
[...] wieczora, iść spać o pierwszej czy drugiej w nocy i budzić się po pięciu, sześciu godzinach snu, rześki, świeży i pełen energii. Gdyby krew płynąca w moich żyłach była czymś zanieczyszczona, a poziom energii niski, próbowałbym przybrać jak najbardziej ograniczającą i obezwładniającą fizjologię. Zamiast tego zaczynam dzień z fizjologią, [...]
[...] w tym temacie. Króciutko przypomnę najważniejsze zasady Żywienia Optymalnego. Naczelną zasadą jest zachowanie proporcji między między głównymi składnikami odżywczymi B:T:W jak 1:2,5-3,5:0,5 ; w przypadku pojawienia się ciał ketonowych, należy zwiększyć ilość zjadanych węglowodanów (średnio o 10-25g na dzień), aby wątroba nie musiała [...]
[...] sposobu odżywiania się znacząco obniża ciśnienie krwi, w indywidualnych przypadkach zarówno o normalnym, jak i o podwyższonym ciśnieniu krwi (6, 7, 8, 9,10 ). Przy czym efekt ten jest niezależny od zmian wagi ciała, ilości konsumowanej soli czy tłuszczów i nie można go w pełni wytłumaczyć obecnością lub nieobecnością pojedynczego [...]
[...] skóry itd... Minimalna dzienna dawka protein wynosi ok. 60 g dla dziecka i ok. 90 g dla nastolatka. Osoby dorosłe powinny przyjmować l g na każdy kilogram wagi ciała, przy czym minimum dla kobiet wynosi 55 g dziennie, dla mężczyzn zaś 70 g. Poza tym spożycie białek przez osobę dorosłą powinno wynosić co najmniej 15% dziennego dowozu [...]
witam! ostatnie moje przejscia związane z alergiami, kazały mi zaprzestac treningu, a zarazem zmotywowały do zgłębienia wiedzy na ten temat, którą chciałem sie z wami podzielic. Jak były podobne tematy to prosze o skasowanie. Co to jest alergia pokarmowa? Alergia pokarmowa polega na specyficznej reakcji organizmie człowieka, która może być [...]
[...] mięśniowej, 50% jego dziennej ilości powinny stanowić proszki proteinowe. Podczas zakupu protein warto też uważnie czytać informacje zawarte na etykiecie i jeżeli masz w czym wybierać, zdecyduj się na taki produkt, który będzie zawierał proteiny pochodzące nie z jednego surowca, ale z wielu. Masz wtedy pewność, że spożywając je, [...]
[...] płynnych odżywek jest przyczyną dyskomfortu powstającego później w układzie trawiennym . Uważam , że należy również zwrócić baczna uwagę na to w czym rozpuszczamy sproszkowana odżywkę - częstym błędem jest rozpuszczanie w mleku. Mleko w swym składzie posiada cukier mleczny zwany laktozą , w soku jelitowym wielu ludzi [...]
[...] miód). Do tej grupy należą też słodycze, ale będę mówił tylko o rzeczach, które powszechnie są uważane za zdrowe. Bo to, że słodycze, fast foody itd.. trzeba z diety czym prędzej wyeliminować, to powinno być oczywiste. *złożone, które dostarczają nam energii na długi czas. Ten rodzaj węglowodanów powinien w naszej diecie zdecydowanie [...]
[...] - ludzie stale je liczą i ucinają, musisz być twardy, by znaleźć w hipermarkecie produkt gdzie nie ma kalorii na porcję w paczce. Lecz, czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, czym dokładnie jest kaloria? Czym jest Kaloria? Kaloria jest jednostką energii. Mamy tendencję do kojarzenia kalorii z jedzeniem, ale one znajdują się we wszystkim, co [...]
[...] pełnotłuste mleko czy jogurty. Głównym mankamentem produktów zawierających nasycone kwasy tłuszczowe jest fakt, iż zwiększają one poziom cholesterolu we krwi w związku z czym ich spożywanie nie jest wskazane. Drugi rodzaj – zawierające kwasy tłuszczowe nienasycone, z punktu widzenia organizmu człowieka są o wiele zdrowsze a [...]
[...] kazdy mysli wklejać lub nie wiadomo co... przy wysyłaniu artykułu, odpowiedzi lub jak to sobie tam ujmiecie w prawym górnym rogu jest napis na niebiesko , klikasz na to poczym wyskakuje Ci ramka z mozliwością wykorzystania max 10 buziek w jednym poście. Są różne bużki najczęściej uzywana i lubiana jest ta & o to jej skrót nie trzeba [...]