[...] fosfor, chlor i siarka. Do drugich: wapń, magnez, potas i sód. Są one zazwyczaj obecne w pokarmach jednocześnie, a o określonym wpływie pokarmu decyduje ich wzajemny stosunek. Żeby nie było wątpliwości: to czy produkt ma wpływ zakwaszający czy alkalizujący nie ma nic wspólnego z jego smakiem. Wiele owoców na kwaśny smak. a pomimo to [...]
[...] tłuszczu (nawet do 20%). Duża zawartość tłuszczu nie obniża jednak wartości odżywczej soi, ponieważ zawiera on duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Również stosunek kwasów jedno- i wielonienasyconych do kwasów nasyconych jest o wiele korzystniejszy niż w produktach mięsnych. Kaloryczność produktów sojowych zależy w dużym stopniu [...]
[...] strony są korzystne z drugiej nie. Jak wiadomo zwiazki fitynowe osłabiają wchlanianie niektórych mineralów, np. cynku. Bardzo często jednak w naszej diecie jest zbyt wysoki stosunek cynku do miedzi co może wpływać niekorzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Sumując jednak soja jest bardzo korzystnym skąłdnikiem diety. Jeszcze raz sorki za mój [...]
[...] cholesterolu w diecie ale także proces ten zależy od wzajemnych relacji pomiędzy cholesterolem a ilością nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. W przypadku jaj stosunek kw. nienasyconych do cholesterolu jest bardzo korzystny, dzięki czemu nawet spożycie 2-3 jaj dziennie nie powoduje wzrostu stężenia cholesterolu we krwi. Ponadto [...]
[...] regeneracji glikogenu w mięśniach -------------------------------------------------------------------------------- 12. Gainery :Odżywki te zawierają od 10 do 40% białka, stosunek białek do węglowodanów wynosi 1 do 4 (lub 1 do 3). Proporcje te są zgodne z założeniami, z których wynika, że dla wytworzenia "jednej objętości" struktury białka [...]
[...] znanych gatunków mięs wartość odżywcza. Wartość odżywcza: * białko-nie ustępuje mięsu wołowemu (20-22%) * tłuszcz od 1 do 3%, bardzo korzystny profil kwasów tłuszczowych (stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do jednonienasyconych i wielonienasyconych kształtuje się jak 1:1:1) * kaloryczność. niskokaloryczne (od 111 do 149kCal/100g w [...]
[...] się tak, dlatego że częsta aktywność seksualna wzmacnia system odpornościowy, twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Wilkes z Pensylwanii. Twierdzą oni, że studenci, którzy mieli stosunek seksualny raz lub dwa razy w tygodniu, mieli o 29% więcej immunoglobiny A (IgA), substancji chemicznej w organizmie, która działa jako bakteria przeciw chorbie, w [...]
[...] jak Kick Some Mass, w którym jest też białko, glutamina i kreatyna. Białka serwatki są łatwo przyswajalne. powinno dostarczyć się około 60 g białka, aby zapewnić właściwy stosunek 1:1 między węglowodanami a białkiem.” Jay Cutler – „w ciągu ostatnich 30 minut treningu zjadam dwie miarki sproszkowanych białek [...]
Wstęp Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli 2:1. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, [...]
[...] z witaminą E oraz dodatkowo lecytyna). Z czynników dietetycznych powstawanie cholesterolu nasilają głównie: sacharoza, fruktoza, kwasy tłuszczowe nasycone, nieodpowiedni stosunek kwasów omega 6 do omega 3) Dlatego ważne jest: 1. Ograniczenie spożycia słodyczy 2. Zwiększenie udziału w diecie olejów rybich oraz oliwy z oliwek 3. Ograniczenie [...]
Jakie funkcje spełnia insulina? Jak już wspomniałem, u niektórych organizmów sprawuje kontrolę nad długością życia, co jest bardzo ważne. Jakie zadania spełnia insulina u ludzi? Jeżeli zapytacie lekarza, odpowie, że ma obniżać poziom cukru we krwi. Moim zdaniem, jest to zwykły efekt uboczny. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było [...]
[...] – 20,4% i kwas palmitynowy 19%. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi aż 70,7%, a nasyconych 23,9%. Zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i ich stosunek względem nasyconych są bardzo korzystne z punktu widzenia odżywczego. Ponadto „maca” zawiera około 70% węglowodanów ogółem, w tym przyswajalnych [...]
Misoo, na zyczenie podaje ci szczegółowe informacje w zakresie analizy diety: Kaloryczność - 4060kcal Białko ogółem - 181g Ilość energii na 1 g białka - 19 kcal Tłuszcz ogółem - 329g Węglowodany ogółem 114g Skrobia - 79g Sacharoza - 3g Kwasy tłuszczowe NNKT - 57,72g to jest 12,8% ogółu energii - norma ( 5-10%) Tłuszcze omega 3 - 25,5g to jest [...]
[...] Pana Szukaly jesli mozna : 1. gdzie moge znalezc rzetelne wiadomosci nt szcegolnie cynku<-->miedzi i fosforu<-->wapnia - moglby mi Pan polecic jakas pozycje ? 2. stosunek omega6<-->omega3 unormowany wynosci powinien o ile dobrze pamietam ok. 4:1 ale czy tyczy sie to takze diet niskoww ? 3. (Danone) o ile dobrze pamietam zgodnie [...]
Biochemia w pigułce Wykład 6 Chciałbym dzisiaj opowiedzieć Państwu parę słów na temat związku chemicznego, wokół którego narosło w ostatnich 30-tu latach bardzo dużo mitów, legend, wierzeń i przesądów, mianowicie o cholesterolu. Cholesterol – związek, którym straszy się miliardy ludzi na całym świecie. Obarcza się go winą za bardzo [...]
[...] słonecznika, dyni, porzeczki, olej z wiesiołka i ogórecznika - OMEGA-6 Oliwa z oliwek, pestki słonecznika, ziarno sezamu, awokado, olej rzepakowy - OMEGA-9 A najlepszy stosunek wszystkich kwasów ma olej lniany Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl Wystarczy jedno kliknięcie dziennie, które nic nie kosztuje Pray for peace, train for war. [...]
cholesterol zawieraja tylko żołtka, więc pewnie stąd rozbieżności . Oczywiscie cholesterol w żołtkach nie jest aż tak szkodliwy, gdyz zawiera korzystny stosunek kwasów tłuszczowych oraz lecytyne, co sprzyja prawidłowemu wykorzystywaniu tego skłądnika przez organizm
[...] masłowy, który znajduje się w krowim mleku, a który to ma przykry zapach przy częściowym strawieniu. Wapń Aby wapń mógł zostać przyswojony przez ludzki organizm jego stosunek do fosforu powinien wynosić ok. 2:1 lub więcej. W ludzkim mleku stosunek ten wynosi 1,83 : 1, a więc niemal idealny. Zawartość bezwzględna wapnia dla mleka krowiego [...]
[...] ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega - 6. Z tego względu obniża on poziom cholesterolu LDL (zwanego potocznie cholesterolem "złym"), normalizuje stosunek HDL/LDL (HDL - potocznie cholesterol "dobry") oraz ma silne właściwości przeciwutleniające (antyoksydacyjne). Polecany jest w miażdżycy zarostowej tętnic. Badania [...]