[...] które są potrzebne do budowy i regeneracji komórek oraz tkanek. Dzięki odpowiedniej podaży białek w diecie zdrowo rosną nie tylko mięsnie, ale również włosy, paznokcie, skóra, zęby i kości. Z powodu niezaspokojenia dziennego zapotrzebowania na ten makroskładnik wygląd zewnętrzny może się więc pogorszyć, chociażby ze względu na kruche i [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]
[...] obecność w diecie jest obowiązkowa. Jej nazwa pochodzi od słów włoskich “pellis” i “aegra”, co w wolnym tłumaczeniu oznaczać będzie “chora skóra”. Pierwsze badania nad niedoborami witaminy PP i związaną z tym pelagrą były wykonywane już w XVIII wieku. W Polsce pelagra nazywana była “rumieniem [...]
Czy siarka ma jakieś znaczenie dla człowieka? Cóż, okazuje się, że ogromne, gdyż występuje we wszystkich komórkach, przede wszystkim w białku w postaci aminokwasów cysteiny, cystyny i metioniny. Aminokwasy siarkowe powszechnie występują np. chociażby w białku serwatkowym. Po co więc brać osobno MSM, skoro mamy te aminokwasy w proteinie [...]
Kurczak z rożna wydaje się niezłym wyborem, w przypadku braku czasu na ugotowanie obiadu. Dostępny jest w wielu barach, budkach z jedzeniem, a nawet w marketach. Pachnące, dobrze przyprawione z chrupiącą skórką i dość niedrogie całe kurczaki mogą być świetnym pomysłem na obiad. Pytanie brzmi, czy kurczak z rożna to zdrowy wybór? Zalety spożywania [...]
W dzisiejszym artykule znajdziesz porady żywieniowe, które mogą odmienić Twoje życie na lepsze. Dzięki nim poczujesz się zdrowszy, silniejszy, będziesz mieć więcej mięśni i mniej tkanki tłuszczowej. Cztery kroki do "zdrowej kupy" Po przebudzeniu wypij szklankę wody. W ciągu dnia jako przekąskę lub dodatek do posiłku zjedz 3-4 śliwki. O poranku [...]
Ostatnimi czasy dużo więcej usłyszeć można o jarmużu, jest on też coraz bardziej dostępny. Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, nazywany często kapustą bezgłową, jego liście są dość długie, o nierównych zarysach, mają karbowaną strukturę. Dostępnych jest wiele jego odmian, które różnią się od siebie kolorem liści oraz smakiem. Jak jeść [...]
Wiele razy słyszeliście, że mięśnie brzucha robimy w kuchni, a nie na siłowni. Niestety jest to nieprawda, a za chwilę powiem Wam dlaczego. Mięśnie brzucha, tak jak każda inna partia wymaga treningu, aby rosnąć i tego nie zmienimy. To, co robimy w kuchni, ma znaczny wpływ na wygląd naszej sylwetki. Jednak przy niskim poziomie otłuszczenia, gdy [...]
Płeć : mężczyzna Wiek : 18 lat Waga : 83 kg Wzrost : 184cm Obwód klatki : 106,5 Obwód ramienia : 35> Obwód talii : 88 cm Obwód uda : 62 cm Obwód łydki : 42 cm Szacunkowy poziom tkanki tłuszczowej : Nie mam pojecia Aktywność w ciągu dnia : szkoła Uprawiany sport lub inne formy aktywności : 3x w tygodniu siłownia - FBW (byl) od niedawna Split [...]
Zrobiłam sobie dzisiaj udko z kurczaka i chciałabym się dowiedzieć, czy dobrze policzyłam jego wagę :-) 1. Zważyłam surowe udko (wraz z kością i ze skórą). 2. Upiekłam udko, obrałam je ze skóry i kości, więc zostało samo mięsko. 3. Następnie od wagi surowego udka odjęłam wagę skóry i kości, dzięki czemu dowiedziałam się jaka była waga surowego [...]
Witam, Jestem nowozarejestrowanym użytkownikiem forum, aczkolwiek śledzę tę stronkę od dawna. Chciałbym się przywitać i przejść do rzeczy. Mój kolega był u dietetyczki polecaną przez wielu moich znajomych. Zmierzyła mu poziom tłuszczu, wody, mięśni, wagę i wzrost. Ogólnie jakieś 185cm wzrostu i 130kg wagi. Woda i tłuszcz, a sylwetka jak dzwon. Pod [...]
[...] doj**anego (będziesz wyglądać lepiej). b) Test – im wyższa dawka, tym bardziej będziesz spuchnięty chyba, że walisz GH ale z większą ilością trenu, staniesz się większy, skóra cieńsza, bardziej wycięty i poseparowany. c) Czego się spodziewać jeśli masz BF 12-13% i zaczynasz od 100mg eod. *Tydzień 1: Uczucie pełności/napompowania. Twarz [...]
[...] triceps, ręka spuchła jak balon. Doktor martwi się, że ostatnio słabo rośnie, chociaż dużo je i koksuje - mówi, że ma przyśpieszony metabolizm, za szybko spala. Rośniesz, a skóra nie nadąża Doktor ma poważanie, umie doradzić, powie, jak brać. - Mam w kablu - zwierzałem się Doktorowi - 28 cm, a chciałbym... no, może nie pół metra, ale chociaż [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] więcej. 12. Czy normalne jest, że mięśnie mocno się „pompują” po treningu i wychodzą żyły na przedramionach? 13. Strasznie denerwuje mnie tkanka tłuszczowa na brzuchu oraz skóra po odchudzaniu (większość już się wchłonęła, jednak mam wrażenie, że wciąż jej za dużo), na pewno będę robił redukcję, jednak zastanawiam się czy robić ją zimą, czy [...]
[...] ręka spuchła jak balon. Doktor martwi się, że ostatnio słabo rośnie, chociaż dużo je i koksuje - mówi, że ma przyśpieszony metabolizm, za szybko spala. Rośniesz, a skóra nie nadąża Doktor ma poważanie, umie doradzić, powie, jak brać. - Mam w kablu - zwierzałem się Doktorowi - 28 cm, a chciałbym... no, może nie pół metra, ale chociaż [...]
[...] ręka spuchła jak balon. Doktor martwi się, że ostatnio słabo rośnie, chociaż dużo je i koksuje - mówi, że ma przyśpieszony metabolizm, za szybko spala. Rośniesz, a skóra nie nadąża Doktor ma poważanie, umie doradzić, powie, jak brać. - Mam w kablu - zwierzałem się Doktorowi - 28 cm, a chciałbym... no, może nie pół metra, ale chociaż [...]
[...] tkanki tłuszczowej. Ogólnie proponuję niskotłuszczową dietę z 15% ilością kalorii pochodzących z tłuszczy. Większość z nich są to szczątkowe elementy np. kurczaka (skóra), wołowiny, czerwonego mięsa czy indyka. Resztę znajdziesz w małych ilościach np. w ryżu, makaronie, ziemniakach czy pełnoziarnistym chlebie czy płatkach. Ale na tym [...]