SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

pektyny w jabłkach

  • https://sklep.sfd.pl/produkt_img/d2b35df6687f10687dc364f8caf80acbApple__Mango_In_Jelly_i41064_d800x800.webp APPLE & MANGO IN JELLY OPAKOWANIE: 1000 G, OWOCE: 80 %, ILOŚĆ KALORII NA 100G: TYLKO 54 KCAL DLACZEGO APPLE & MANGO IN JELLY? PRZEPYSZNY SMAK JABŁKA I MANGO W DELIKATNYM ŻELU ZAWARTOŚĆ OWOCÓW TO AŻ 80%! NIE DODALIŚMY ANI GRAMA CUKRU DO TEJ [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 242 Data: 2023-03-05 14:28:58 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • https://sklep.sfd.pl/produkt_img/2cdf1ce4e72bd4ed5bacb5ef8c73e0e9FRULOVE_In_Jelly_Apple__Cinnamon_i41953_d800x800.webp FRULOVE IN JELLY OPAKOWANIE: 1000 G, TŁUSZCZ: 0 G, SŁODZONE: ERYTRYTOLEM, DLACZEGO FRULOVE IN JELLY APPLE & CINNAMON? DOŁĄCZ DO FRUŻELINOWYCH MANIAKÓW! PRAWDZIWE, SOCZYSTE KAWAŁKI JABŁEK ZANURZONE W LEKKIM ŻELU PRZEPYSZNY SMAK [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 378 Data: 2022-10-12 20:01:22 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • https://sklep.sfd.pl/produkt_img/b221ee71dbed30cb56c885c74e4cc5ddFRULOVE_In_Jelly_Apple_i41945_d800x800.webp FRULOVE IN JELLY OPAKOWANIE: 1000 G, TŁUSZCZ: 0 G, DLACZEGO FRULOVE IN JELLY APPLE ? DOŁĄCZ DO TYSIĘCY FRUŻELINOWYCH MANIAKÓW! PRAWDZIWE PRZEPYSZNE KAWAŁKI JABŁEK ZANURZONE W LEKKIM ŻELU NOWA ODSŁONA FRUŻELIN Z SERII FRULOVE PRZYWODZI NA [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 389 Data: 2022-10-12 19:59:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] części roślin, coś co zawiera skórki, pestki, włókna. Przy okazji jest tam często wapń, bo on stanowi budulec roślin. Galaretkowaty miąższ w owocach oznacza natomiast pektyny - porzeczki, agrest, winogrona, borówki amerykańskie je mają. Choć pektyny są też w jabłkach, cytrusach i owocach pestkowych, gdzie ich nie widać w postaci galaretki. [...]

    Odpowiedzi: 2839 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-10-15 14:39:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 781)
  • przelewanie w brzuchu, wzdęcia i gazy

    Post
    Zdrowie i Uroda
    PRO

    [...] fruktozy lub błonnika. Pierwsze z nich znajdziemy w warzywach strączkowych takich jak fasola, ale również w brokułach czy kapuście. Włókna rozpuszczalne to przykładowo pektyny zawarte w jabłkach. Warto obserwować swój organizm i eliminować z diety produkty, po których ewidentnie czujemy się źle. Jedną z możliwości, jakie można tutaj [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-09-26 23:15:11 Szacuny postu: 4 (cały temat: 82)
  • Pektyny

    Temat
    Encyklopedia Suplementów

    [...] w wodzie (zimnej o ciepłej). Rola błonnika pokarmowego została szerzej omówiona w osobnym temacie, wspomnieć należy jedynie, że spożywanie żywności i suplementów bogatych w pektyny może wpływać na uczucie głodu (wypełniają żołądek), obniżać poziom cholesterolu LDL i regulować motorykę przewodu pokarmowego. Mają także zdolność wiązania jonów [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 947 Data: 2011-11-16 22:31:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Najdrowsze jedzenie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] C - wzmacnia układ odpornościowy i wymiata wolne rodniki. Im odmiana jest kwaśniejsza, tym większa zawartość witaminy C. Znajdujące się w skórce i gniazdach nasiennych pektyny wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które później organizm wydala. Ze względu na te właściwości jabłka szczególnie powinni jeść palacze. Pektyny [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 2110 Data: 2011-09-30 08:42:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • taki sobie art,można przeczytać -może komuś się przyda Termogeniki to substancje, które zwiększają spalanie tłuszczu w naszym ciele. Ich nazwa pochodzi od termogenezy, czyli procesu spalania tłuszczu. Ogromne zainteresowanie termogenikami wywołała teoria, iż mogą się one przyczyniać do utraty wagi. W ostatnich latach, przeprowadzono wiele [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-07-04 17:12:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 4)
  • mam male pytanie

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    Węglowodany niestrawne, czyli takie któych organizm nie rozkłada do substancji prostych w procesie trawienia. Takimi węglowodanami są właśnie błonnik i pektyny. Pektyny mają zdolność wiązania metali ciężkich i usuwania ich z organizmu, wspomagają trawienie, masz ich bardzo dużo np w jabłkach, kiwi, śliwkach itp. Błonnik wypełnia jelita pobudzając [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 781 Data: 2009-04-19 13:33:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] domieszek kwasu fosforowego, kwasów tłuszczowych, dwutlenku krzemu i związków azotowych jest mieszaniną dwóch głównych polisacharydowych składników: amylozy i amylopektyny. Z wodnego roztworu skrobi można wytrącić amylozę przez dodanie takich rozpuszczalników jak n-butanol, cykloheksanol, tymol czy nitroparafiny. W zależności od [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 15494 Data: 2008-09-20 10:57:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] jabłkach, a przechodzące w całości do octu jabłkowego. Należą do nich witaminy, ok 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, kwasy organiczne, aminokwasy i pektyny. Pobudzają one funkcjonowanie komórek i organów. Regulują trawienie, stymulują pracę nerek, pobudzają układ immunologiczny a dzięki temu działają detoksykująco i [...]

    Odpowiedzi: 461 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-09-08 09:55:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 2)
  • Ocet jabłkowy -formuła spalajaca tluszcz!!??

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    witam,szukalem wuszukiwarki ale nie znalazlem tematu o occie jablkowym,jakis czas temu Sylvester Stallone oznajmij iz sekretem jego formy jest włączenie do codziennej diety octu jablkowego,a oto troche danych na temat samego octu jablkowego: OCET JABŁKOWY WARTO WIEDZIEĆ: OCET JABŁKOWY TO ŹRÓDŁO WITAMIN: A, B1, B2, B6, C, E, P, BETA-KAROTENU ORAZ [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-05-18 18:49:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 6)
  • CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje: WŁAŚCIWOŚCI Podstawowe właściwości błonnika: Pomaga w [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-04-21 14:56:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Owoce i warzywa

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] medycyna ludowa poleca je jako lek przeciw reumatyzmowi. Rany leczy się okładami z owoców i liści. Ma szereg rzadkich mikroelementów, takich jak bor i jod, kwasy organiczne, pektyny (zestalanie galaretek). Współczesna medycyna stosuje porzeczki w fitoterapii (gośćce, miażdżyca, choroby pęcherza, nieżyty przewodu pokarmowego, biegunki, kolki, [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-08-04 23:00:05 Szacuny postu: 5 (cały temat: 3)
  • Wszystko o błonniku _tabele

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje: Nazwa frakcji Rozpuszczalność w wodzie Główne źródła Rola w [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-09-02 08:49:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • chudeus??

    Post
    Odżywki i suplementy

    [...] komórkowych roślin nie trawionych i nie wchłanianych w przewodzie pokarmowym człowieka. Jest to mieszanina substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny). Podstawowy podział błonnika obejmuje następujące frakcje: Nazwa frakcji Rozpuszczalność w wodzie Główne źródła Rola w [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1603 Data: 2005-08-22 19:14:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Zaparcia

    Post
    Zdrowie i Uroda

    pektyny i biguanidy w sliwkach i jablkach powoduja produkcje sluzu !!!! dzieki czemu jest go wiecej zmniejsza sie tarcie poza tym zostaje pobudzona perystaltyka jeslit co w efekcie umozliwia latwe szybkie i przyjemne oddanie ............. stolca

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 3740 Data: 2005-03-27 21:01:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Legenda symboli E-xxx

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] o dużym ciężarze cząsteczkowym występujący w wielu owocach. Na przykład około 15% wytłoków otrzymywanych podczas produkcji soku jabłkowego to nierozpuszczalne protopektyny. Około 6% tych odpadów można przerobić na użyteczny preparat. źródłem pektyn są też łupiny owoców cytrusowych. Znakomity zagęszczacz do przetworów owocowych. Bez [...]

    Odpowiedzi: 15 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-01-14 02:31:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Owoce - jabłka

    Post
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Energia 36 - 57 kcal Witamina C 5 - 18 mg(a więc raczej średnia ilośc jak na owoce) Karotenoidy(hmm, zdaje się coś z czego może być witamina A) 0,07 mg Błonnik w tym pektyny(czyli błonnik rozpuszczalny w wodzie) 2,3 g Cukry proste 8 - 12 g (dużo) Tłuszcze 0,2 g(a więc śladowo) KORZYŚCI ZDROWOTNE i przy okazji kilka wad Dzięki [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 8190 Data: 2002-08-03 20:59:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)