SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

otręby co to jest

  • Pieczywa chrupkie - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] chrupkiego, by wzmocnić jego kolor oraz smak. Z tych mniej kontrowersyjnych składników w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13520 Data: 2017-12-06 11:05:15
  • [...] Cóż, postaram się odpowiedzieć na to pytanie. Skład przykładowego „przysmaku” (płatków śniadaniowych). Składniki: „część zbożowa (60%): mąka pszenna, kaszka kukurydziana, otręby pszenne, mąka ryżowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, proszek do pieczenia (mąka pszenna, regulator kwasowości: difosforany; substancja spulchniająca: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2605 Data: 2021-08-30 23:18:38
  • Jakie produkty są dobre dla naszych jelit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Do niedawna rola jelit nie była w pełni doceniana. Kojarzyły się one głównie z funkcjonowaniem układu pokarmowego, bo to dzięki nim nasz organizm otrzymuje wszystkie niezbędne do funkcjonowania składniki odżywcze. Zaburzona praca jelit to nie tylko wzdęcia, biegunki czy zaparcia - jest to problem całego organizmu, który nagle ma deficyt [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4462 Data: 2018-06-26 12:20:28
  • W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10370 Data: 2017-07-24 10:02:32
  • [...] ale trzeba też pamiętać, że im mniej przetworzone płatki, tym dłuższego gotowania wymagają, żeby uzyskały miękkość. Czasem musimy wybrać... Otręby owsiane Dla wielu osób otręby owsiane to tylko inna nazwa płatków, ale to nie tak. Otręby to produkt uboczny powstający w produkcji takich wyrobów jak mąka lub kasza. Płatki natomiast powstają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2703 Data: 2021-07-07 09:36:57
  • Nasiona szałwii hiszpańskiej znane są od czasów Azteków, ale to właśnie teraz obserwujemy gwałtowny wzrost zainteresowania tą rośliną. Wynika to z większej potrzeby wzbogacania naszej diety w produkty bogate w składniki odżywcze. Moc błonnika  Istnieją dowody na to, że błonnik nierozpuszczalny jest bardziej sycący i bardziej ogranicza głód niż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2260 Data: 2020-12-08 08:27:01
  • Magnez - źródła w diecie.

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Magnez stanowi podstawowy minerał, który reguluje szereg procesów metabolicznych w naszym ciele. Główne jego zadanie, to dbanie o układ nerwowy, co powiązane jest bezpośrednio z jakością przesyłu nerwowego, jak i jego kondycją stricte pod kątem zdrowia emocjonalnego. Wiele osób trenujących posiada znaczne niedobory magnezu, co głównie powiązane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4077 Data: 2017-06-11 00:32:00
  • Jakie placki do tortilli wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tylko w jednym supermarkecie. Tesco tortilla z ziarnami placki Skład: mąka pszenna 53% woda tłuszcz palmowy stabilizatory: glicerol, karboksymetyloceluloza guma guar otręby pszenne 2,4% gluten pszenny siemię lniane 1,2% substancje spulchniające: difosforany, węglan sodu glukoza (z pszenicy) sól regulator kwasowości: kwas jabłkowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 30207 Data: 2017-09-13 11:29:23
  • 17β-hydroksy-4-androsten-3-on, czyli testosteron, jest androgenem uznawanym za podstawowy dla mężczyzny. Nie do końca jest to prawda, ponieważ w ostatnich latach okazało się, że równie ważne, a może nawet ważniejsze dla mężczyzny są hormony…, które wcześniej były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7176 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Jakie musli jest najzdrowsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16334 Data: 2017-09-11 10:09:43
  • [...] w których sama mała podaż tłuszczu wywołałaby podobne zmiany. Czy rodzaje błonnika różnią się oddziaływaniem na hormony? Tak. BS Reddy i jego współpracownicy wskazali, że otręby pszenne i w mniejszym stopniu otręby owsiane, powodują zmniejszenie aktywności beta-glukoronidazy. Otręby kukurydziane nie miały znaczącego wpływu na ten enzym. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 617 Data: 2023-06-26 13:00:56
  • Czarny ryż - właściwości odżywcze. Warto go spróbować!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7561 Data: 2018-03-12 08:37:16
  • [...] śledzie), mięso z piersi indyka, 5,00 -10,00 mg - polędwica sopocka, kurczaki, wieprzowina - schab, mięso z udźca indyka, ryby (łososie, makrele wędzone), zarodki pszenne, otręby pszenne, powyżej 10 mg - mięso i polędwica z piersi kurczaka, wątróbka z kurczaka, wątroba wołowa i wieprzowa, orzechy arachidowe. Jakie dawki rekomendowane są wg RDA? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7861 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • [...] się do procesów oddzielenia otrębów i zarodków od bielma, kruszenia bielma na drobną mąkę. Mąka pełnoziarnista zawiera wszystkie części ziarna, zarodek, bielmo i otręby, podczas gdy zwykła mąka mielona zawiera tylko bielmo. Z mielonej lub rozdrobnionej/zgniecionej pszenicy wyrabia się pieczywo, herbatniki, ciasteczka, makarony, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2948 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • [...] warzywa (marchew, brukselka, soja), karpie, wątroba wołowa, jaja, owoce (brzoskwinie, morele), 1-10 mg - ryby (mintaj, makrela, śledzie, tuńczyki, łososie), płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy włoskie, orzechy arachidowe, warzywa (dynie, pomidory, brokuły, szczypiorek, kapusta biała, jarmuż, szpinak, papryka, pietruszka), masło, owoce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6832 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców.  Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7353 Data: 2018-08-13 10:23:03
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 17 - Selen

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów.  Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 416 Data: 2023-07-08 09:10:20
  • Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.  Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1305 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • Arsen w ryżu. Jak pozbyć się arsenu?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ryż jest podstawowym pożywieniem dla ogromnego odsetka światowej populacji ludzi, niestety wraz z nim nieświadomie spożywamy także arsen. Arsen jest toksycznym pierwiastkiem śladowym. Ludzie od zawsze spożywali go wraz z jedzeniem. Problem ten jednak nasila się, ponieważ coraz więcej arsenu przedostaje się do żywności, zwłaszcza do ryżu.  Jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2816 Data: 2020-04-13 09:17:43
  • O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4262 Data: 2019-03-24 08:44:34