[...] wędlin - najlepsze salcesony 6. Ryby, konserwy rybne 7. Drób, najlepsza tłusta gęś, kaczka 8. Dużo tłuszczu - masło, smalec, słonina, smalec gęsi, olej słonecznikowy, oliwa, dobra margaryna. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego są znacznie lepsze od tłuszczów pochodzenia roslinnego 9. Mleko lub śmietana do 0,5 litra/dobę 10. Wszystkie jarzyny, [...]
[...] + zielona herbata Obiad miedzy 15 : 00 a 16 : 00 to samo co we wtorek i środę + zielona herbata Przed basenem 17: 00 a 18 : 00 40 g białka z ryżem, orzechy włoskie , banan, oliwa, szklanka mleka Basen miedzy 18 : 00 a 20 : 00 Po basenie miedzy 19 : 30 a 21 : 00 40g białka, banan, kasza, jabłko(owoc jakiś) z szklanką wody + zielona herbata po [...]
[...] wytwarzają się niebezpieczne toksyny które później trzeba wypluć. Więc gdzie leży prawda. Dużo też czytałem, że ssanie oleju kokosowego wpływa na poprawę stanu naszej jamy ustnej min wzmacnia dziąsła, i przede wszystkim zęby stają się bielsze, bo po ssaniu 15-20 min olej zmienia swoją barwę na białą. Myślicie że oliwa też ma takie właściwości?
[...] ponadto zahamować wzrost komórek rakowych. Dzięki jej spożywaniu aktywność genu wywołującego raka piersi spada aż o 46 procent. Najwięcej cennych właściwości ma tzw. oliwa "dziewicza" (extra vergine), z pierwszego tłoczenia na zimno, pozbawiona sztucznych domieszek. Jest ona wprawdzie droższa od pośledniejszych gatunków, ale najbardziej [...]
W sumie, przez przypadek zakupiłem oliwe z wytłoków z oliwek firmy gocia d'oro. Pytanie: jakie właściwości ma a oliwa i czy korzystne jest jej stosowanie?
Witam Mam pytanie : ogolnie zwykło sie mowic ze oliwe z oliwek powinno sie trzymac w chlodnym i ciemnym miejscu - najlepiej w lodowce. Tylko mi w lodowce oliwa mętnieje na taką masę jak kisiel... czy ona wtedy traci swoje wlasciwosci odzywcze ? czy tak powinno byc>
Oliwki, z których wytwarzana jest oliwa uprawiane były w państwach Morza Śródziemnego już około 5000 lat p.n.e. Do dnia dzisiejszego można tam spotkać ogromne gaje oliwne, których uprawa związana jest z wieloma tradycjami. W samej Grecji każde drzewo ma swojego właściciela, który o nie dba z należytą starannością. Dzisiaj oliwa z oliwek to jedno [...]
[...] zapoznać się z artykułem: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html. Jednym z najpopularniejszych źródeł tłuszczów jest oliwa z oliwek. Pozyskuje się ją z owoców drzewa oliwkowego. Oliwki wraz z pestkami są miażdżone i pozyskuje się z nich sok. Następnie po odfiltrowaniu procesie odwirowania [...]
[...] zasobna w kwas oleinowy (ok. 68 – 75%), a przy okazji uboga jest także w kwasy nasycone (10 - 15% składu) i wielonienasycone (ok. 8- 12% składu). Oprócz wspomnianych lipidów oliwa zawiera także szereg związków o właściwościach antyoksydacyjnych, antyagregacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. Jeżeli nie chcesz spożywać oliwy z uwagi [...]
Tłuszcze w zdrowej diecie są podstawą. Wiedzą o tym wszyscy, którzy interesują się trochę więcej dietetyką. Zdecydowanie błędne jest myślenie, iż eliminacja ich w diecie pomoże zredukować poziom tkanki tłuszczowej. Tłuszcz spożywany ma się nijak do tego odkładanego w naszym organizmie jako tkanka tłuszczowa. Z tego też względu zdecydowanie warto [...]
Zapraszam do potężnej lektury choć nie wrzystko wkleiłem co chciałem Enzymy pełnią niezmiernie istotną funkcję w procesie trawienia. Dzięki nim z pożywienia uwalniane są witamin, sole mineralne i aminokwasy potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Każdy enzym działa na konkretny rodzaj pokarmu i nie może zostać zastąpiony innym. Enzymy [...]
[...] spożywanie nienasyconych tłuszczów, jako głównego składnika diety, jest tym czynnikiem, który oddala ryzyko zgonu z powodu różnych chorób. Nie należy się więc dziwić, że oliwa jest niekiedy nazywana eliksirem młodości". Oliwa z oliwek stanowi podstawowe źródło tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej. Zawarte w niej jednonienasycone kwasy [...]
[...] z piersi kurczaka 150g 32,25/1,95/0 Ogorek kiszony ok P4 zostalo mi wg. komuterowego dietetyka 14/50/6 = 568kcal co byscie polecili tu wrzucic ? tłusta ryba polewana oliwa z oliwek lub/i jajecznica z żółtek. P5 Tunczyk w wodzie 130g 27,3/1,56/0 Rano i wieczorkiem moge lyknac herbate z cytryna i slodzikiem ? W miedzy czasie bede pil [...]
Jak wybrać dobrą oliwę? http://img848.imageshack.us/img848/2918/65779276.jpg Jaka oliwa jest najsmaczniejsza, a zarazem najzdrowsza? Wyjątkowy smak, aromat i wyjątkowe właściwości oliwy z oliwek sprawiają, że jest jednym z najcenniejszych tłuszczów. Chociaż na półkach pełno jest rozmaitych butelek, nie zawsze wiemy, po jaką sięgnąć. Podpowiadamy, [...]
no to to co ulozylem B/T/WW P1 Ser twarogowy chudy 150 g 29,7/0,75/5,25 Oliwa z oliwek 10g 0/9,96/0,2 - jak odmiezyc to 10g ?.... P2 Orzechy włoskie(ususzone nie stracily swoich wlasciwosci ;) ? 100g 16/60,3/18 P3 Mieso z piersi kurczaka 150g 32,25/1,95/0 Ogorek kiszony P4 zostalo mi wg. komuterowego dietetyka 14/50/6 = 568kcal co byscie [...]
[...] większość Twoich posiłków to kanapki, wybierz pieczywo razowe, które najlepiej komponuje się z serami i wędlinami. Zawiera włókna regulujące wchłanianie tłuszczów. Papryka + oliwa z oliwek Oliwa pomaga przyswoić prowitaminę A. Występuje ona we wszystkich żółtych i pomarańczowych warzywach. Sałatki z nich możesz też przyprawiać sosami z oliwy czy [...]
Tytuelm wstepu nikt nigdy nikomu tu na forum nie polecal czerpania ze zrodle tluszczu tylko nnkt ,jak kazdy wie wszsytko jest trucizna decyduje tylko dawka ,a szczegolnie przy nnkt ,ktore sa nie jako mieczem obusiecznym oczym pisalismy wielokrotnie(coz niektorzy nie kozystaja z wyszukiwarki ),dieta powina byc odpwoiedni zbilansowana pod katem [...]
[...] oraz witamin PP, B1 i B2. Wykazują silne działanie zakwaszające. 4.Tłuszcze- dzielimy je na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (słonina, smalec, masło, łój) i roślinnego (oliwa, olej, margaryna). Bardzo ważną zasadą jest zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na korzyść tłuszczów roślinnych. Pamiętać należy, że są to produkty bogato [...]
Kolejny artykul o zaletach Omega-3 znalazłam, serwis polki.pl Artykul z miesięcznika "Uroda", autor Iwona Zgliczyńska Omega-3 kontra omega-6 Zaczęło się od badań przeprowadzonych na Grenlandii. Okazało się, że mieszkający tam Eskimosi mają niski poziom cholesterolu. Rzadko występują też u nich choroby serca, miażdżyca i nadciśnienie. [...]