[...] Po mięso można sięgać kilka razy w miesiącu, a nieco częściej - po ryby i drób. Nowa dieta zawiera jednak pewne kontrowersyjne zalecenia. Popiera np. wysokokaloryczne oleje roślinne, a kategorycznie zabrania jedzenia ziemniaków i białego ryżu. Trzeba jednak podkreślić, że pozytywne skutki zdrowotne takiego jadłospisu zostały potwierdzone w [...]
[...] odżywczy & Olej lniany uzyskuje się z siemienia lnianego. Jest żółtawy, przeźroczysty. Posiada swoisty zapach i smak o nucie orzechowej. W łyżce nieratyfikowanego oleju lnianego tłoczonego na zimno, aż połowę składu stanowi kwas tłuszczowy z rodziny Omega-3! Ponadto po ok. 20 % stanowią kwasy: jednonienasycony kwas oleinowy oraz [...]
[...] TRADYCYJNYCH DIET Dieta zdrowych ludów prymitywnych i spoleczenstw nieprzemyslowych nie zawiera rafinowanej ani nienaturalnej zywnosci takiej jak rafinowany cukier lub olej kukurydziany, biala maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, [...]
[...] bardzo cienko margarynami o obniżonej kaloryczności (Bona, Kama, Flora) - zamiast masła. Można też całkiem zrezygnować ze smarowania pieczywa. Jedynym zalecanym tłuszczem są oleje roślinne - najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i surówek. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT - niezbędne nienasycone [...]
[...] Dlatego na razie OK, wybaczymy Ci, że nie zliczysz wszystkiego skrupulatnie Jedyne, co ja bym spróbowała przeforsować na Twoim miejscu, to zamianę części masła na zdrowy olej . Może być oliwa z oliwek, jakkolwiek rzepakowy z pierwszego tłoczenia na zimno ma całkiem niezłe "wyniki". Albo najlepiej kup sobie tran - łyżeczka dziennie i [...]
[...] usmażyć, to nie używajmy do tego masła. Pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia się z masła akrolina - alkaloid szkodliwy dla zdrowia. Najlepszy do tego celu jest zdrowy olej rzepakowy, który musi być świeży i odpowiednio przechowywany w niskiej temperaturze. Starajmy się jeść mądrze i zdrowo! Przygotowywanie posiłków jest wielką sztuką. [...]
[...] stwierdzono, że oliwa z oliwek zawiera też wiele innych związków o charakterze antyoksydacyjnym. Warto nadmienić, że zbliżone do niej właściwości ma także popularny u nas olej rzepakowy bezerukowy, który zawiera większe ilości witaminy E. Ryby i frutti di mare Wyjątkowe miejsce w diecie śródziemnomorskiej zajmują ryby i owoce morza. Produkty [...]
[...] wystarczającą wiedzą z zakresu tego życiowo ważnego tematu. Prawdopodobnie za brak tej wiedzy przyjdzie nam zapłacić wysoką cenę. Zawarte w naszym pożywieniu tłuszcze i oleje zaopatrują nas nie tylko w ważne, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K lecz również tworzą podstawy do tworzenia błon komórkowych, hormonów i prostaglandyn, [...]
[...] niski poziom cholesterolu. Rzadko występują też u nich choroby serca, miażdżyca i nadciśnienie. Naukowcy wysnuli więc wniosek: skoro Eskimosi spożywają dziennie ok. 16 g oleju rybiego, to znaczy, że musi on mieć dobry wpływ na serce i naczynia krwionośne. Bingo! Dziś kardiolodzy powszechnie podpisują się pod stwierdzeniem, że kwasy omega-3 z [...]
[...] bardzo cienko margarynami o obniżonej kaloryczności (Bona, Kama, Flora) - zamiast masła. Można też całkiem zrezygnować ze smarowania pieczywa. Jedynym zalecanym tłuszczem są oleje roślinne - najlepiej w postaci surowej - jako dodatek do sałatek i surówek. Są one źródłem korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych (NNKT - niezbędne nienasycone [...]
[...] proc. energii, w tym nasycone tylko jedną trzecią. Pozostałe dwie trzecie powinny stanowić zdrowe jedno- i wielonienasycone tłuszcze pochodzenia roślinnego (oliwa z oliwek, olej rzepakowy i słonecznikowy) oraz z ryb (zawierają cenne kwasy omega-3). Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią ważną rolę w gospodarce cholesterolem. Przyspieszają jego [...]
ec tak mam prawie 17 lat waże 67kg i mam 182cm musze dostarczyć mojemu organizmowi 2430kcal(wliczone to nieśmiertelne 500 kcal) Wychodzi mi ze mam dostarczyc: 114 g Białka 100 g Tłuszczy 268,5 Węgli I tu mam mały problem bo wyjechałem za limit o ok 15 g z węglami i białkiem czy to źle ? ale dales bialka na kg masy cila?jak ales do 2g to te 15gram [...]
czy olej rzepakowy wyborny z zawartoscia tl nasyc 6,4 tl jednonasyc. 60,2 tl wielonasyc. 24,6 bedzie mogl w ostatecznosci pic jako zdrowy tluszcz do dietki?
[...] lepszego niz omega3 w tabs. co?:)(charon tak powaznie to dzieki za wytykanie kazdego błedy. Ty jestes mistrzem a ja ucze dzieki temu wytykaniu wiecej) Do rzeczy! Co do "oleju":) ciezko zastąpić oliwke z oliwek bo jest swietnym nośnikiem tłuszczy omega-9 czyli jednonienasyconego kwasu oleinowego i ma mnustwo składnikow [...]
[...] brokułami lub jajecznica(oliwa na zimno bo podgrzewana sie utlenia!!!) łogodzi swój smak.(mówią zeby nie pić wiecej niz 100g dziennie...) Wielu chce zastąpić Oliwe z oliwek olejem lnianym: Co do oleju lnianego to ten jest nosniekiem innych tłuszczy(omega3) ale niestety jako kwas ALA czyli wielonienasycony kwas alfa-linolenowegy który dopiero po [...]
[...] kulki lodów owocowych. Obiad - 350 kcal: Do wyboru 1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi [...]
[...] i inne mieszanki, które nie maja prostego jednolitego składu! Podsumowujac jedz tylko takie produkty, których składniki są ogolno dostępne i pochodzą z naturalnego źródła. Kolejny element wspólny to jedzenie tylko tego co przynosi Ci korzyść!!! Co ma na celu zjedzenie kilograma cukru dziennie? Mozesz te kalorie lepiej wykorzystać!!! Zamiast [...]
[...] Zalecenia żywieniowe nakazują zwiększenie spożycia tłuszczów obfitujące kwasy tłuszczowe, a zwłaszcza NNKT. Aby realizacja tych zaleceń przynosiła korzyści zdrowotne, oleje roślinne i tłuszcze bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe muszą być odpowiednio przechowywane i wykorzystywane w kuchni. W przeciwnym razie tracą one wiele [...]