[...] jednak więcej czasu na strawienie się w organizmie niż węglowodany, dlatego zaleca się je na diecie odchudzającej. Proteiny są bowiem sycące i jednocześnie stosunkowo niskokaloryczne, więc znakomicie nadają się na redukcji. Źródła białka w diecie Białko – gdzie najwięcej? W czym jest białko? Na te pytania poszukuje odpowiedzi każdy [...]
[...] jajecznicą z białek jaj podsmażoną na oleju kokosowym lub tłuszczu w sprayu. Keczup bez cukru lub salsa to idealne przykłady dodatków do takiej jajecznicy, które są zarówno niskokaloryczne, ale i bardzo smaczne. Jak wyglądaj wartości odżywcze? Wymienione posiłki połączyć można w jadłospis, który jest niskokaloryczny i bogatobiałkowy. Stosowany [...]
[...] Nasiona chia Są kompletnymi źródłami białka, które można śmiało wykorzystać do przygotowania koktajlu lub jako dodatek do jogurtów, owsianek czy budyniu. Nasiona te są niskokaloryczne, bogate w błonnik i zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. W jednej łyżce stołowej znajdują się 2 g białka. Nasiona konopii Nasiona konopi, podobnie jak nasiona [...]
[...] jeśli nie mamy pomysłu na swój sos, albo też brak nam czasu. Warto wtedy przejrzeć ofertę firmy SFD, gdyż wprowadziła na rynek trzy niesamowicie smaczne sosy, które są niskokaloryczne, nie zawierają laktozy i mogą być wykorzystane również przez wegan i wegetarian. Oczywiście ciężko znaleźć gotowy sos w atrakcyjnej cenie, z dobrym składem. [...]
[...] jest krótkotrwały. Niektórzy dietetycy polecają ją w pierwszym etapie leczenia otyłości (ponieważ ma właściwości oczyszczające), jako znakomity wstęp do zrównoważonej diety niskokalorycznej. Przykładowy jadłospis Śniadanie: Szklanka odtłuszczonego mleka (100 kcal) Obiad: Jajko w koszulce, zielona sałata (liście z rdzenia, a nie wierzchnie), [...]
[...] przez zapasową tkankę tłuszczową jest tak wielka, że trzeba wielu miesięcy, a niekiedy ponad roku, aby powrócić do normalnej wagi (przynajmniej stosując znośne diety niskokaloryczne). Zapobieganie otyłości wymaga odżywiania się produktami o małej wartości energetycznej. Skutki danego sposobu odżywiania nie dla wszystkich są takie same, [...]
[...] folii), do tego gotowane lub świeże warzywa, np. surówka z marchewki z jabłkiem, czy gotowane brokuły, marchew, czy fasola szparagowa. Mamy wówczas smaczne, wakacyjne danie, niskokaloryczne, a zawierające odpowiednie ilości składników odżywczych niezbędnych w diecie kulturysty. Góralskie rarytasy Wakacyjny wypad w góry każdemu kojarzy się z [...]
[...] powinnismy zwracać większą uwagę na to, co jemy. Powinniśmy się żywić zdrowo w każdym okresie życia. Według dietetyków do codziennego jadłospisu powinniśmy wybierać produkty niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Powinniśmy zatem jeść dużo ciemnego pieczywa, warzyw i owoców, białego chudego sera oraz ryb. Spożywajmy [...]
[...] trudne. Tyjemy, dlatego, że lubimy jeść tłuste i mączne potrawy, tymczasem odchudzanie pozbawia nas tej przyjemności. Jest to bardzo przykre, toteż mało kto wytrzymuje reżim niskokalorycznej diety. Wywiad z Mają Błaszczyszyn - znaną terapeutką naturalną, biochemikiem, autorką wielu książek na temat zdrowia i żywienia: „Dieta [...]