"Mleko jako produkt przetworzony i pasteryzowany zmienia swe właściwości z zasadotwórczych (naturalna postać mleka) na kwasotwórcze z zawartością kwasotwórczego wapnia" więc co na to powiesz ? Bo nie wiem jak ty, ale ja nie mam prosto od krowy tylko kupuje pasteryzowane albo UHT ze sklepu.
bar czysty - mleko było krowie, a czy pasteryzowane czy UHT - nie ma istotnego znaczenia dla odpowiedzi anabolicznej, ale przyznam sie iż nie sprawdzałem w pełnym tekscie publikacji, nie mam jej pod ręką . W żadnym wypadku nie mogę się zgodzić z tym jak przedstawiasz kwestię badań, nie wiem o jakich konkretnie badaniach mówisz, ale jest wręcz [...]
Matiii18 są pojedyńcze pytania taki temat tam zadawaj je jeśli nie trzeba nad tym się rozwodzić ... Pij jakie Ci pasuje jeśli jest to mleko uht czy pasteryzowane a prosto od krowy przegotowałbym w specjalnie przeznaczonym do tego garnku
[...] odszukać. Pod pewnymi względami jest bardzo wartościowe, ale może zawierać estrogeny, które w większych ilościach przyczyniają się do tycia. Poza tym, jak już pić, to mleko tłustsze 2 lub 3,2%, bo ma więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczu i jest bardziej wartościowe. I nie UHT z kartonu, tylko pasteryzowane w niskiej temperaturze [...]
[...] trasę i np. raz w tygodniu biegniesz, zawsze starasz się trochę szybciej. Trzymaj dietę, bardzo ważne. Kolejna sprawa jedz warzywa, pomogą odkwasić organizm. Jak jakieś mleko-tylko świeże, żadne UHT czy inne pasteryzowane napoje mlekopodobne. Najlepiej jak najmniej przetworzone produkty, A te bieżnie to trochę zabawki przypominają. [...]
[...] czy surowego z różnych powodów. Sterylizowane w wyniku procesów sterylizacji, jak sama nazwa wskazuje jest sterylne, nie rozwiną się w nim bakterie fermentacji mlekowej, czy grzybki kefirowe. W przypadku mleka surowego istnieje zbyt duże ryzyko powstania niebezpiecznych mikroorganizmów. Takiego mleka raczej się nie sprzedaje. [...]
A może lepiej szklankę mleka zastąpić szklanką jogurtu? Laktozy praktycznie tyle samo, a w dodatku nie uczula, bo ma żywe kultury bakterii, co to syntezują laktazę(podobno......Ewentualnie mleko butelkowane(żadne UHT, czy pasteryzowane).
[...] słonecznikowym; I do tego wszystkiego pomiędzy dołóż spore ilości owoców, warzyw. Czyli: śmiało zwiększaj kalorie do 3,5, 4k. Masz taką przemianę materii i trawienie, że najwyraźniej 3k to za mało. Do tego jak masz dostęp to pij krowie, pełne mleko, czyli 3,2-3,5% i w żadnym wypadku "UHT", tylko naturalne, a w ostateczności tylko pasteryzowane.
Tego się spodziewałem. Skoro mleko jest podgrzewane przy produkcji WPC (może pasteryzowane, albo pewnie UHT), czyli pewnie białko WPC jest już skoagulowane i dodawanie takiego proszku do gorącego mleka już mu w niczym nie zaszkodzi, a dobrze wypić przed snem.
Z pewnością pasteryzowane jest zdrowsze od UHT bo nie posiada w sobie tylu martwych bakterii. Czytałem kiedyś obszerny artykuł na ten temat i w ogóle na temat mleka który wypłynął na fali początków akcji "pij mleko, będziesz wielki".
[...] mogę oprócz carbo i Purple Wraath wypić Wheya na mleku a nie na wodzie? Mleko nie spowoduje jakiegoś spowolnienia wchłaniania białka, bo tak mi wszyscy mówili? Jakie mleko wybrać na picie bezpośrednio po treningu ? 0% ? mam teraz w domu 2% pasteryzowane, ale nie UHT... może być tak tłuste po treningu bezpośrenio, weszło by koło 4 g [...]
[...] odzywczych do siebie zblizone? NIE 2.co dobrze jest wziac ze soba na silownie zeby wszamac zaraz po treningu? jablka, gruszki czy co innego? Z FRUKTOZA NIE PRZESADZAJ LEPIEJ CARBO , GLUKOZE 3.czy mleko gotowane jest gorsze pod wzgledem wartosci odzywczych niz mleko zimne?I TAK Z PEWNOŚCIA PIJESZ PASTERYZOWANE LUB UHT TO I TAK JUZ WIELE PRZEZYŁO
A macie jakiś taki sprzęt do robienia kefiru? Czy do zwykłego mleka (UHT z marketu) dodajesz ten zaczyn?? Możesz opisać jak to się robi?? (mam zakwas żytni zrobiony po Wielkanocy 2016, ale to do chleba) Do grzybka najlepsze jest mleko krowie lub pasteryzowane 2 % np z lidla lub z netto. http://grzybektybetanski.pl/
to mleko UHT jest bardzo niedobrym produktem, wiem ze wiele nei da sie przeskoczyc, ale tu akurt mozesz przerzucic sie chociaz na pasteryzowane spadki ładne nie mozna powiedziec
Jeśli chodzi o mleko to myślę, że jak ze wszystkim - z umiarem. Ja przeważnie tak 100-150ml do płatków i czasami do kawki jak mnie najdzie ochota. Na pewno bym nie brał UHT, tylko jak już pasteryzowane. Ja codziennie rano tak z 250 do płatków. Niby jedną z zasad zdrowego odżywiania jest wypijanie dwóch szklanek mleka dziennie
Trochę stary temat, ale pytanko mam - takie mleko które w lodówkach stoi (nie UHT tylko pasteryzowane) też się nada? Bo mam już dosyć pseudo wiejskich holenderskich serków i chyba się skuszę na twaróg domowej roboty....
Zwykłe mleko jest teraz przerabiane w taki sposób że smakuje jakby pływało w nim stado martwych zwierząt - podgrzewa się je do 135-150 stopni i szybko chłodzi. Mało co tam przeżywa, jeżeli w ogóle... Jeżeli jest inaczej, to robią z tego wielkie hopla i podkreślają to wszędzie gdzie mogą. Ala "zimne mleko", białka CFM czy tylko [...]
1 l mleka (ważne aby nie było UHT, może być pasteryzowane) mały kubeczek jogurtu zawierającego kultury bakterii jogurtowych lub jogurt z poprzedniej produkcji (100-150g) Mleko podgrzewamy, można zagotować i pozostawiamy do przestygnięcia do temp 40 st. Jogurt z kulturami bakterii zostawiamy na dłużej na wierzchu, aby nie był zimny, lub wrzucamy na [...]