[...] uzalezniona od placka owsianego z jajami i powiem Ci, ze lysa (tzn bez jajca) owsianka/jaglanka na mnie nie dziala, ale to ja i moje cialo. Osobisicie nie demonizowalabym miodu w niewielkie ilosci pod warunkiem, ze jest to miod, a nie roztwor sklepowy. Jezeli masz dostep do prawdziwego z pasieki (gryczany i spadziowy omniom niom) to Cie nie [...]
[...] też na przykład stosunkowo tani miód gryczany który nie ustępuje a może i przewyższ zdrowotnie ten cały jakiś tam miód manuka, wielokrotnie droższy. Od orzechów do tematu miodu- niezły masz rozstrzał.;-D Ale faktycznie, właściwości i skład manuki są bardzo zbliżone do naszego rodzimego miodu gryczanego czy wrzosowego. Super jest też miodzio [...]
[...] zapach kwiatów wrzosu. ZASTOSOWANIE LECZNICZE - choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelit, biegunki. LECZNICZE SPOŻYWANIE MIODU - 1 łyżkę miodu rozpuścić w ½ szklanki wody i pozostawić na 10-12 godzin - zwiększa przyswajalność. (Napój z miodu przygotowuje się wieczorem, a spożywa rano przed posiłkiem) [...]
Wbrew opini tu wyrazonej miodu nie unikaj. Jest wartosciowy, ma wlasciwosci przeciwbakteryjne, gryczany dla przykladu zawiera rutyne...blablabla Jesli ktos liczy tylko kcal i makro to moze nie byl w kuchni? Miod to swietny komponent smakowy, do marynat sosow itepe. Poza tym to produkt naturalnie czysty, nieprzetworzony i zwyczajnie smaczny. Nie [...]
[...] tzn. ze stanu ciekłego (patoki) przechodzą w stan stały (krupiec), zmieniając barwę na jaśniejszą. Jest to naturalny proces fizyczny nie majacy żadnego wpływu na wartość miodu. Podgrzewając go np. w wodzie do temp. max 45 ° C doprowadzamy bez szkody do stanu płynnego. Miód pszczeli akacjowy. Miód o barwie jasnokremowej, w smaku [...]
[...] jak jest skażony wielbiony przez osoby trenujące ryż? A wiesz jak kurczak? Miód jak najbardziej polecam najlepiej potreningowo bo to cukier prosty. Właściwości prozdrowotne miodu są niezastąpione tylko należy pamiętać, żeby nie przeginać z ilością bo nadmiar antyoksydantów daje odwrotny efekt a wiec szkodzi, nie powinno się także podgrzewać i [...]
[...] makro- i mikroelementów (potas, sód, wapń, magnez, mangan, fosfor, żelazo i cynk), a także liczne enzymy i kwasy organiczne. Wzmacnia serce Podstawowe składniki odżywcze miodu - cukry proste fruktoza i glukoza działają odżywczo i wzmacniająco. Są łatwo przyswajane przez organizm. Fruktoza magazynowana jest w wątrobie w postaci glikogenu. [...]
"MIODY JASNE Miód akacjowy – ma kolor biały lub kremowy, zapach kwiatów akacji, smak słodki, mdły. Znajduje zastosowanie przy zaburzeniach układu trawiennego (zgaga, kwasota). Długo krystalizuje. Miód rzepakowy – ma kolor od białego do jasnożółtego, słaby zapach kwiatów rzepaku, smaku słodki z dodatkiem [...]
[...] i leczniczy. Hipokrates uważany za ojca medycyny (V w. p.ch.) stosował miód w sporządzaniu maści, słodzeniu wywarów ziół. Jego uczniowie opracowali ponad 300 recept z miodem. Starożytni Grecy spożywali duże ilości miodu. Uważali, że zapewnia im siłę, zdrowie, długowieczność. Miód ceniony był także w Egipcie. Królowa Kleopatra do [...]
[...] zapach kwiatów wrzosu. ZASTOSOWANIE LECZNICZE - choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelit, biegunki. LECZNICZE SPOŻYWANIE MIODU - 1 łyżkę miodu rozpuścić w ½ szklanki wody i pozostawić na 10-12 godzin - zwiększa przyswajalność. (Napój z miodu przygotowuje się wieczorem, a spożywa rano przed posiłkiem) [...]
Generalnie lubie jeść i nie mam problemów z apetytem;-) Piona - u mnie jest tak samo :-D Piona Amber:-) Przypomniałeś mi o miodzie :D Miałam kiedyś okazję na studiach spróbować kilkunastu rodzajów (po łyżeczce każdego) w czasie przeziębienia, zasłodziłam się na maksa, ale najlepsze jest to, że na drugi dzień byłam całkowicie zdrowa :D Także [...]
[...] równie ważne miejsce w kulturze Rzymian, którzy nie tylko nim słodzili i dodawali go do rozmaitych potraw, ale także stosowali do konserwowania żywności. O krainie mlekiem i miodem płynącej wspomina Biblia, miód chwali również „Iliada" i „Odyseja" oraz Hipokrates, który słodził nim gorzkie wywary z ziół. Starożytni lubili mód jeść, ale [...]
[...] pobudzenia układu odpornościowego, wywrzeć efekt odwrotny - a mianowicie obniżyć odpowiedź immunologiczną. Miód Działanie antybiotyczne Jedną z cenniejszych właściwości miodu jest jego działanie na bakterie chorobotwórcze dla człowieka. Przede wszystkim wymienić tutaj wypada ziarniaki Gram-dodatnie, takie jak gronkowce (Staphylococcus [...]
MIÓD: Cenną właściwością miodu jest jego działanie antyseptyczne. Działa na bakterie chorobotwórcze, wykazuje także dużą skuteczność w przypadku laseczek wąglika, prątków gruźlicy oraz grzybów drożdżoidalnych z rodzaju Candidia. Wysoką aktywnością antybiotyczną charakteryzują się miody spadziowe ze spadzi iglastej a także niektóre miody odmianowe( [...]
Ja podam swój sposób na zimowy suplement odporności. Stosuje od 2 lat (w okresie zimowym) i skończyły się problemy z przeziębieniami. Skład: 3/4 litrowego słoika miodu (najlepszy na odporność to Miód spadziowy, rzepakowy, gryczany, ale od biedy także inny np. wielokwiatowy) duży korzeń imbiru ok 8 korzeni kurkumy 1 łyżka oleju z wiesiołka (lub [...]
Tego jest od pierona, w jakim celu ten miód, tzreb by poczytać który ma jakie właściwości, lipiowy, gryczany, wielokiwatowy, spadziowy, najpopularniejszy to chyba lipowy. Ale jak do przedtreningówki to lipowy jest chyba najtańszy, poza tym po co ze sklepu polecać jak w każdym mieście na bazarku sprzedają miody.
[...] przewód pokaramowy, jelita Nektar.-spadziowy stany wyczerpania fizycznego i psychicznego serce i układ krążenia zaburzenia trawienne Ale jedno jest wspolne: Nigdy nie wolno miodu podgrzewać! Takie działanie zniszczy większość enzymów, hormonów, oraz niektórych innych substancji. Naturalną cechą wielu miodów jest ich krystalizacja – [...]