Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Już na samym wstępie rzuca się w oczy ser, polędwica i frytki. Wywalić, zapomnieć. Najlepsze źródła węglowodanów: brązowy ryż, makaron durum, warzywa, owoce, kasza, ziemniaki, ciemne pieczywo, płatki owsiane górskie nieprzetworzone Białko: jajka, mięso (nie wędliny), twaróg, ryby Tłuszcze: orzechy, oliwa z oliwek, tłuste ryby morskie, może być też [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
1. jak to dorzuc? w jaki sposob:P 2. czemu wywalic maslo? 4/5. no ale co ty wymyslic, kurczak z ryzem non stop nie przejdzie skoro posilek wczesniej i tak to jadlem 6. Do twarogu wlac oliwe po prostu?
Tak, Baltonowski to pieczywo białe. W takim razie, chleb ten zmienię na graham pszenny - jest to pieczywo ciemniejsze, będzie ok? Chleba całkiem ciemnego nie jestem w stanie przełknąć. Wyrzucam margarynę,daję masło, zamiast kiełbasy wrzucę twaróg do chleba. Poza tym jest względnie ok? Zmieniony przez - Terrorblade w dniu 2016-12-11 14:41:07
Dziękuję wszystkim za porady :-) Trochę posiedziałem i takie coś udało mi się skomponować. Obciąłem białko - głównie mięso z piersi. Odżywkę białkową mogę mieszać z płatkami owsianymi i to spożywać zaraz po treningu. Chleb wyrzuciłem, za to będą dwie bułki fitness z Lidla, bułka, masło, ser twarogowy i trochę warzyw - to posiłek w pracy. Niestety [...]
Kokosowy, bardziej zamiennie masło klarowane, smalec itp. - do smażenia. Oliwa z oliwek OK, chociaż niby ciężko dostać dobrą oliwę, lniany raczej lipa. Ja bardzo sporadycznie smażę też na rzepakowym. Ogólnie z innych źródeł tłuszczu to jeszcze awokado, różne orzechy z umiarem.
Obliczenia tkanki tłuszczowej nie są często dokładne. Problem może tkwić m. in. w technice wykonywania pomiarów. Najdokładniejszą metodą jest skan DEXA, ale to kosztowna metoda. Dlatego często polegamy na wizualnej estymacji. Masło może i mieć więcej cholesterolu, cholesterol nie jest diabłem wcielonym, więcej, w pewnych ilościach jest potrzebny [...]
Snikersy, masło i mleko w proszku możesz śmiało wypieprzyć do kosza. Tuńczyka w oleju też bym zamienił na w sosie własnym (no, ale to jeszcze ujdzie). Jak dla mnie to za mało zdrowych tłuszczy w tej twojej diecie. Jakie masz wogóle zapotrzebowanie ?? pozdro
Tzn. najlepiej to polać olejem patelnię i przejechać chusteczką, czy ręcznikiem kuchennym i rozprowadzić po całej patelni i zabrać nadmierną ilość tłuszczu. Masło to też wg mnie nie najlepsze źródło tłuszczy. Poza tym samo smażenie jest nie za zdrowe, ale tj mówię, odrobina oleju tylko do usmażenia, a tłuszcze pozyskuj np. z dodawania odpowiedniej [...]
1. masło orzechowe wybieraj z orzechów włoski/laskowych 2. dałbym tu jednak jakies mięso 6. do wymiany, daj źródło biąłka + warzywa + zdrowe tłuszcze i jak musisz to węgle 7. warzywa za dużo białka zmniejsz do ok 160g podbiłbym tłuszcze do 130 i obniżył wegle do 315 co tydzień po 200 kcal dodawaj
Szkoda blendera i prądu na surowe (tegoroczne) orzechy laskowe, nawet dodanie oleju nie pomaga. Blender przegrzewa się, wyłącza masło się nie robi. Blender jest dobry, orzeszki ziemne tak zblendował, że przelałem do słoika niczym gęsty olej. Zblendowane lepiej niż te w maśle z OLIMP, aż za bardzo, następnym razem krócej poblenduje.
Dodaj tahini czy jakiś olej z orzechów np laskowych w Lidlu maja. Niby 250ml 13zl bodajze ale całego nie wlejesz a zrobi konsystencję. I masło z laskowych masz taniej. Ja bym tak zrobiła namoczyla orzechy w wodzie. Podrazyla je w piekarniku czy patelni i wtedy do blendera +olej z laskowych.
Bo właśnie surowe orzechy moczysz +prazysz blendujesz. Robiłam tak albo surowe do piekarnika upraz i blenduj z olejem. Mówię Ci bo robiłam zależy od ilości orzechów jak dasz mało to i nie będzie się kleic. Dużo orzechów i olej. Mi wychodzilo Z prażonych to i bez oleju zrobiłbym, zapewne. Jednak w internecie niektórzy piszą że robią z surowych. [...]
no to jak jest z tym masłem ?? Bo moja mama kupuje od jakiegoś gospodarstwa takie wiejskie masło zwierzęce robione z mleka krowiego? Można sobie takim smarować pieczywo tak raz dziennie? i co ze smażeniem na smalcu ??