Makroskładniki rozkłada się pod dany organizm i cel. Wypełnij ankietę działu: https://www.sfd.pl/ZRZUT_DIETY_JAK_ZROBIĆ_ANKIETA_i_REGULAMIN_DZIAŁU.-t922822.html
Wafle ryżowe to przetworzony produkt. Okazyjnie można zjeść,jak nic innego nie masz. Jednak nie warto spożywać ich stałe. Po wyliczeniu zapotrzebowania i ustaleniu celu podziel kcal na makroskładniki: 2g białka, 1g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów.
[...] to o czym piszesz to pewnie można zrobić pajacykami i jazdą na rowerze. Pytanie na forum to trochę głupota, 90%* osób błędnie używa słów genetyka, ekologia, mikro-/makroskładniki, wmawiają, że "tak" i inaczej się nie da, bo gdzieś to przeczytali. Pamiętam jak trenowałem w gimnazjum, jak to się przez te kilka lat wszystko zmieniło. [...]
Źle dobrałeś kalorie i makroskładniki. Jest to ilość z jakiej zaczynają redukować kobiet o połowę mniejsze niż Ty i żaden somatotyp nie jest tutaj usprawiedliwieniem do głodowych ilości kcal. Minus 300kcal od zapotrzebowania. Białko 2g/kg beztłuszczowej masy ciała. Tłuszcze 1g i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów.
Wybacz, przeoczyłem formularz. Tak jak wyżej - oblicz zapotrzebowanie korzystając ze wzoru. Ustal makroskładniki - jest to sprawa indywidualna i trzeba obserwować organizm ale na redukcji 2-2,5g białka, 1-1,5g tłuszczy reszta węgli jest to standard. Mozesz dać 2B,1T,reszta WW. Pozdro Zmieniony przez - albert9292 w dniu 2019-02-01 01:02:37
No to szkoda ale co zrobić ... szkoda tylko tego następnego miesiąca. Pytanie w takim razie jak rozpisać makroskladniki? Tak jak napisałem B - 2,2g / kg, T - 1g / kg, W - reszta, czy lepiej tak jak Sliwa85 napisał B - 2, T - 1-1,4, W - reszta. No i co z tą moją dziewczyną? :) Bo o ile u mnie moim sposobem BWT wyszło 41-40-39% tak u niej 34-51-15% [...]
Witam, od nowego roku jestem na diecie którą przepisał mi dietetyk. Dieta jest rozpisana na około 1800 kcal i po miesiącu stosowania chciałbym ją zmienić. Chciałem na początku kupić plan dietetyczny, ale nie powiem trochę się w to wciągnąłem i chciałbym spróbować rozpisać to samemu. Zapotrzebowanie kaloryczne (TDEE) jakie mi wyszło to 3627 kcal. [...]
jak tak Ci wygodniej robić to tak rób, ważne żeby dostarczać mikro i makroskładniki ze zróżnicowanych źródeł zarówno w ciągu dnia jak i w skali kilku dni, jeżeli zmieniasz co parę dni te posiłki i Ci się nie nudzą to tak rób, sam tak działam, że 2-3 posiłki w ciągu dnia przez 3-4 dni mam takie same
Licz kalorie i makroskładniki w skali np. tygodnia, a nie dnia, czy posiłku. W sumie i tak zjesz przecież tyle samo. Ilość kcal korygujesz w zależności od zmiany obwodów ciała.
[...] czy zostac na tym 2900 i obserwowac efekty? 2.Czy możliwe ze moj metabolizm spowolnił? 3.Czy tygodniowy bilans ma wpływ na redukcje? 4.Bardziej zwracać uwage na kalorie czy makroskładniki? 5.Jak wejśc na to "zero" w diecie?Od razu wskoczyć np na te 3600 czy co tydzień o 200-300kcal dodawać i później znowu obciąć od tego zera? Na razie tyle [...]
Znasz mniej więcej swoje zapotrzebowanie zerowe więc nie widzę powodu aby liczyć i opierać się na tym. Zacznij od tych 3200kcal lub wartości bliskiej temum. Makroskładniki standardowe.
Istotne są makroskładniki i ich źródła obecne w takiej diecie. Żeby firmie opłacało się klient musiałby zapłacić za dobrą dietę 4000kcal blisko 2tys. zł.
Bilans kaloryczny i makroskładniki liczyć można w skali tygodnia, więc jak najbardziej. Odejmować możesz z tłuszczów (nie mniej niż 1g/kg masy ciała) lub/i węglowodanów.
Sugeruję obliczyć od początku swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Makroskładniki ustalić w ilości max 2,5g białka, 1,5g tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów.
jak wprowadzisz zmiany żywieniowe, policzysz zapotrzebowanie na kcal oraz poszczególne makroskładniki to carbo uwzględnisz w diecie, więc niczemu nie będzie to szkodziło, bo będzie zawierało się w Twoim zapotrzebowaniu, a słowami odzywianie leży odpowiedziałeś sobie sam co jest naprawdę przyczyną Twoich problemów, bo nie porcja carbo :-)
[...] w wieku 30-70 lat, BMI 27–50 kg/m2 oraz z HbA1c wynoszącym 6–11.8% korzystało z dwóch rodzajów diety o obniżonej podaży energii przez 12 tygodni. Diety zawierały takie same makroskładniki: 50-55% węglowodanów, 20-25% protein i mniej, niż 30% z tłuszczów. Dzienna podaż błonnika wynosiła od 30 do 40 g. Ilość tłuszczu w wątrobie mierzono przy [...]