[...] Pamiętać należy, że pewne ilości cukru w diecie są dopuszczalne, zatem sięgać można po zarówno miód, jak i cukier, ale dostępne są też inne substancje słodzące, takie jak ksylitol, czy erytrytol, nie w pełni trawione, więc niskoenergetyczne, a także inulina, która wspiera mikrobiotę jelitową. Źródło: [...]
w sensie zdrowy jest bo mniej szkodliwy niż cukier, ale erytrytol, ksylitol, inne poliole mogą wywoływać biegunki, mnie tak kiedyś pogoniło po batoniku opartym na poliolach. Jak masz zamair stosować to zaczynasz od małych ilosci by przyzwyczaić organizm
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] "z błonnikiem", tylko świeży owoc zjedzony w całości, gdzie tego błonnika jest dużo. No i warto byłoby odzwyczaić się od słodzenia kawy lub zastąpić cukier słodzikiem (np.ksylitol, stewia, erytrol), ponieważ cukier trzcinowy to prawie to samo, co biały - ma minimalnie więcej mikroelementów, ale to i tak szkodliwy dodatek w diecie. Pozdrawiam. [...]
[...] w teorii/ skraca ich życie i zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór płuc. Nie trzeba tego powtarzać Kulturny, tak. Nigdy się bardziej nie zagłębiałem, ale o ile wiem, ksylitol jest super zdrowy i w ogóle. Aspartam niby jest rakotwórczy, jego metabolitem jest metanol, ale nie wiem, czy są jakieś badania traktujące o jego szkodliwości /tzn [...]
Witaj, przede wszystkim musisz doprecyzować swoje pytanie o jaki rodzaj słodzika tutaj chodzi oraz Co oznacza twoim pojęciu dużej ilości słodzika w diecie bo to by należało tutaj uwzględnić. Na przykład taki Ksylitol posiada właściwości prozdrowotne również należy do słodzików ale ma pewien ładunek energetyczny który trzeba uwzględnić w diecie. [...]