Istnieje kilka powodów, dla których ludzie unikają albo chociaż ograniczają spożycie pszennego chleba. Do grona tych osób należą m.in. osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, w której organizm reaguje problemami trawiennymi, w odpowiedzi na spożywanie produktów zawierających gluten (takich, jak produkty na bazie pszenicy). [...]
Cześć. Dzisaj będąc w sklepie przemiła pani ekspedientka zaproponowała mi chlebek z mąki orkiszowej. Do tej pory o orkiszu wiedzialem tylko tyle że jest to zboże . Żądny wiedzy postanowiłem poszukać informacji na temat tego zboża i oto czego się doszukałem. ORKISZ Co to jest orkisz i co zawiera? Orkisz jest wysokogatunkowym gatunkiem zboża, [...]
[...] tez robi wyjątki. Niektórzy unikają produktów jak przetwory mleczne przyprawy, ziarna, itd. Czyli ‘czyste’ produkty to produkty naturalne ale ‘czyste do kwadratu’. Ta dieta wtedy już nie tyle jest czysta dietą, co staje się dietą paleo. Ci ludzie – zwolennicy ‘clean food’ - twierdzą, że pochodzenie produktów, jakie spożywamy ma kluczowe [...]
[...] ludzki może przejawiać się jako: - choroba trzewna (celiakia) - alergia na gluten - nietolerancja glutenu Często osoby, którym proponowana jest dieta bezglutenowa zadają pytanie, dlaczego mam ją stosować, skoro nie mam celiakii? Tu przez chwilę zatrzymamy się nad wyjaśnieniem różnicy pomiędzy tymi schorzeniami. [...]
[...] paraliżu Bella w jelitach – Mykoplazma została wyizolowana w biopsjach jelit i może prowadzić do wzrostu poziomu cytokin i zwiększenia stanów zapalnych – Nasza współczesna dieta przyczynia się do stanów zapalnych i ma negatywny wpływ na mikrobiotę – Stany zapalne jelit zwiększają ogólnosystemowe stany zapalne – Syndrom chronicznego zmęczenia [...]