Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] w Stanach Zjednoczonych i wielu innych krajach. Czym się różni sacharoza od HFCS? W samej swojej istocie sacharoza składa się z glukozy i fruktozy. Nie twierdzę, iż cukier stołowy jest zdrowy, ale nie wskazuję też, iż jest trucizną. Jest to najzwyczajniej w świecie kwestia dawki. Osoby nadużywające sacharozy doczekają się wielu przykrych [...]
[...] będzie to dobrą alternatywą. Co znajdziemy w pieczywie chrupkim? Niestety producenci bardzo często upychają do takiego pieczywa sporo zbędnych dodatków. Między innymi cukier, który ma za zadanie poprawić smak pieczywa, bardzo często jest on wysoko usadowiony na liście składników, co oznacza, że w danym produkcie jest do sporo. A to z dietą [...]
[...] słodzonych, a 30% z pożywienia o stałej konsystencji. Wyniki: po 10 tygodniach grupa cukru stołowego zwiększyła dzienną podaż energii o 1.6 MJ/D, czyli o 382,1 kcal, z tego cukier stanowił aż 28%, jednocześnie spadła ilość dostarczanych tłuszczów i białek, grupa słodzików zmniejszyła dzienną podaż cukru, grupa cukru zwiększyła masę ciała o 1.6 [...]
[...] Podejrzewam, że największy udział w tworzeniu tego mitu mają inne, gazowane napoje słodzone (np. typu cola, fanta, sprite, oranżady, toniki itd.). Tak, zawierające cukier napoje gazowane faktycznie nie są najzdrowszym wyborem, gdyż często mogą prowadzić do gromadzenia się zbędnych kilogramów. Z kolei z upływem lat gromadzenie tkanki [...]
[...] element deserów dietetycznych, jak i sama w sobie potrafi być "nagrodą" dla naszego mózgu. Słodki, owocowy smak lub mleczny typu czekolada, wanilia, dostarczą wrażeń smakowych, których na redukcji jesteśmy mocno spragnieni. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby z pomocą białka wykonywać fit wypieki, zastępujące klasyczne produkty cukiernicze.
[...] od tej pory niczego. Staram sie jesc mniej cukru i weglowodanow.Bialka czasem mam 200g z normalnego jedzonka. I tu mam prosbe:Czy moglby mi ktos powiedziec co robic aby cukier spadl?? Jaka diete? Co jesc a czego nie? Co z suplami i odzywkami? Bede wdzieczny za wszystkie rady. Jesli miales podobny problem, lub mozesz cos poradzic to pisz. [...]
[...] od tej pory niczego. Staram sie jesc mniej cukru i weglowodanow.Bialka czasem mam 200g z normalnego jedzonka. I tu mam prosbe:Czy moglby mi ktos powiedziec co robic aby cukier spadl?? Jaka diete? Co jesc a czego nie? Bede wdzieczny za wszystkie rady. Jesli miales podobny problem, lub mozesz cos poradzic to pisz. Za najlepsze rady poleca [...]
[...] ATP znika dość szybko i komórki mięśniowe tworzą węzeł energii z innego składnika - fosfatu kreatyny. On również się dość szybko spala, a wtedy komórki mięśniowe pobierają cukier (glikogen), który jest w nich zmagazynowany. Enzymy przełamują ten proces, aby stworzyć warunki do produkcji większej ilości fosfatu kreatyny, który przekształca się w [...]
[...] ATP znika dość szybko i komórki mięśniowe tworzą węzeł energii z innego składnika - fosfatu kreatyny. On również się dość szybko spala, a wtedy komórki mięśniowe pobierają cukier (glikogen), który jest w nich zmagazynowany. Enzymy przełamują ten proces, aby stworzyć warunki do produkcji większej ilości fosfatu kreatyny, który przekształca się w [...]
[...] Ponadto wspomaga krzepnięcie krwi oraz czynność układu nerwowego. Niedobór wapnia powoduje wadliwe przenoszenie bodźców nerwowych i kurcze mięśni. Witamina D oraz laktoza (cukier z mleka) poprawiają wchłanianie wapnia. Dawkowanie: Norma dzienna obowiązująca dla osób uprawiających kulturystykę nie może być niższa od 900-1200 mg, a niekiedy [...]
[...] Ponadto wspomaga krzepnięcie krwi oraz czynność układu nerwowego. Niedobór wapnia powoduje wadliwe przenoszenie bodźców nerwowych i kurcze mięśni. Witamina D oraz laktoza (cukier z mleka) poprawiają wchłanianie wapnia. Dawkowanie: Norma dzienna obowiązująca dla osób uprawiających kulturystykę nie może być niższa od 900-1200 mg, a niekiedy [...]
76 sposobów na jakie cukier rujnuje Twoje zdrowie Poza zakłócaniem równowagi organizmu, nadmiar cukru prowadzi do wielu innych poważnych konsekwencji. Niżej wymienione są tylko niektórymi z nich, takimi, które niosą z sobą zakłócenie metabolizmu. Zostałyzaczerpnięte z różnych czasopism medycznych oraz publikacji naukowych. 1.Cukier może osłabiać [...]
[...] na tkanke tłuszczową. WĘGLOWODANY - Do produktów spożywczych będących głównym źródłem węglowodanów należą głównie produkty roślinne , takie jak : Cukier buraczany (zwykły cukier) 99,8% węglowodanów Miód naturalny 80% węglowodanów Ryż 78,9% węglowodanów Mąka [...]
[...] do jakiegokolwiek wysiłku. Bez odpowiedniej dawki węglowodanów nie ma też mowy o przyroście mięśni. Węglowodany dzielą się na: oczyszczone ( wszelkiego rodzaju słodziki oraz cukier ) proste złożone Proste są przyswajane w krótkim czasie po spożyciu. Szybko są wchłaniane i dzięki temu dają szybki, krótkotrwały zastrzyk energii. W przypadku [...]
[...] błonnika pokarmowego będącego źródłem witamin i minerałów. Posiada niski indeks glikemiczny dzięki czemu jej spożywanie nie powoduje ryzyka otłuszczenia ciała. Dekstroza - cukier prosty dający natychmiastowy zastrzyk energii. Doskonale współgra z w/w formami gwarantując natychmiastową regenerację zapasów energii. Dekstroza stymuluje wydzielanie [...]
[...] idze lepsza renegeracje Co Do Gainerów, Bulków, Białek Traktuj to jako Uzupełnienie Białka i Węgli - (ale tych raczej w porach treningowych bo bardzo szybko podnosi się cukier we krwi przy budowie endomorficznej i złej diecie mozna się zalać tłuszczem) Jako Uzupełnienie ich w Diecie jeśli porstu w posilku masz za mało białka lub nie możesz [...]