POZBIERAŁEM TO WSZYSTKO Z PARU STRONEK ALE NIE CHCIAŁBYM TU ROBIĆ REKLAMY WSKAZANIA DIETETYCZNE DLA TRENUJĄCYCH KULTURYSTYKĘ Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
K. Matella, fragment ksiaki OSTATNI POSIŁEK* PRZED SNEM - CZYLI CO WYBRAC: BIAŁKO CZY WEGLOWODANY - SPORNA KWESTIA? *-piszac o ostatnim posiłku w tym podrozdziale zawsze bedę miłą na mysli ostatni posiłek przed nocnym spoczynkiem . Dominujaca dotychczas strategia dietetyczna Oczywiscie mowa tu bedzie o ostatnim posiłku w ciagu dnia, [...]
Charakterystyka makroskładników W prawidłowo ułożonej diecie powinny znajdować się odpowiednio dobrane do naszych potrzeb ilości białka, węglowodanów i tłuszczy. Właściwe żywienie może powstrzymywać rozwój choroby/schorzenia a nawet doprowadzić do całkowitego wyzdrowienia osób chorych. Węglowodany: Są to związki organiczne składające się z węgla, [...]
Zmagazynowałem ważne informacje na temat odżywiania w kuturystyce. Jeżeli był taki post to sorry ale sprawdzałem w wyszukiwarce ale nie było takiego. Mam nadzieję że po przeczytaniu tego posta wiele osób które dopiero zaczynają przygodę z siłownią pojmą najważniejsze informacje na temat odżywiania. ODRZYWIANIE W KULTURYSTYCE [...]
[...] kulturystów w okresie budowania masy wynosi 1,8-2,0g na każdy kilogram masy ciała, co odpowiada w przybliżeniu 25-30% kalorii. W okresie budowania rzeźby ilość spożywanego bialka zwiększamy maksymalnie do 3,5g g. na kg. masy swojego ciała. Niestety nie każde spożywane przez nas białko ma taką samą wartość biologiczną (BV - ang. Biologic Value). [...]
DOBRE I ZŁE KALORIE Kontrola równowagi energetycznej Węglowodany dostarczające ponad 50% energii odgrywają istotną rolę w kontroli apetytu. Możliwości gromadzenia glukozy w postaci glikogenu są bardzo ograniczone i z tego względu organizm silnie odczuwa konsekwencje braku lub niedostatecznej podaży węglowodanów. Istnieją jednak-że potężne [...]