Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]
[...] kwasu mlekowego w ich mięśniach, a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niż krowie. W czasie trawienia tłuszcze rozkładane są za pomocą enzymów zwanych lipazami. Lipazy katalizują reakcję tłuszczu mleka krowiego, w wyniku czego powstaje [...]
[...] EPA i DHA określa się jako "niezbędne" kwasy tłuszczowe, konieczne do prawidłowego rozwoju i czynności siatkówki oraz mózgu. 1.5. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Spośród kwasów wielonienasyconych wyodrębnia się tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w skrócie często nazywane NNKT. Do NNKT jeszcze do niedawna zaliczano [...]
[...] juz nie ) i najwazniejszy mit ww nie oszczedzaja bialek miesniowych . Nastepne w kolejce sa tluszcze (mowie o zdrowych tluszczach) bardzo dobre zrodlo energi, NNKT sa bardzo waznym czynikiem wplywajacym na regeneracjie,zdrowie organizmu i wzrost masy miesniowej wiec powino sie go znajdowac w naszej diecie odpowiednio duzo . A jak [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] zwierzęce (nie neguję tego – jednak co kilka lat pojawiają się kolejne „rewelacje” w kwestii odżywiania). Tłuszcze te są bogate w witaminy z grupy E oraz tłuszcze z grupy NNKT (nienasycone kwasy tłuszczowe istotne dla funkcjonowania organizmu). Tłuszcze roślinne wpływają na nasz organizm na wiele sposobów, z których najistotniejszy moim [...]
[...] gruczołów łojowych. Niezbędne tłuszcze z grupy Omega 3 Odwrotnie pożądanym tłuszczowym surowcem budulcowym dla skóry są tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym zwłaszcza tłuszcze z grupy Omega-3, skwalen, kwasy linolenowe. Kwasy tłuszczowe Omega-3 są składnikiem budulcowym ścianek (membran) komórek ciała i skóry. [...]
[...] specyficzne rodzaje tłuszczu, które działają jak miniaturowe magnesy, przyciągające tlen. Te tłuszcze nazywają się LA*, ALA* i ich pochodne. Dla uproszczenia nazwijmy je NNKT*. Problem w tym, że gdy komórce brakuje dobrych tłuszczy NNKT, buduje swą błonę z gorszych, ale dostępnych, nawet uszkodzonych. Wtedy miniaturowe magnesy nie są już tak [...]
[...] sa one wytwarzane przez nasz organizm stąd konieczność dostarczania ich z pożywienia. Ich niedobór objawić się może zachamowaniem wzrostu , złym stanem naszej cery itp. NNKT występuja głównie w nasionach wiesiołka i ogórecznika, a o ich zbawiennym wpływie na nasz stan zdrowia możnaby pisać książki. My musimy tylko zapamiętać że NNKT są [...]
[...] być gromadzony w organiźmie w dużo większej ilości niż węglowodany. Tłuszcz zawarty w soi i rybach morskich jest źródłem tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. (NNKT). Są to kwasy tłuszczowe, których organizm potrzebuje i które musi otrzymać z pożywienia bo nie potrafi ich sam wytworzyć np. z innych tłuszczów. Niezbędne nienasycone [...]
CZ.II. CZY NADMIAR NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W DIECIE CZŁOWIEKA MOŻE SZKODZIĆ ZDROWIU? Awers + rewers, czyli złoty środek? W części pierwszej w przystępny sposób wyjaśniłem, dlaczego i w jaki sposób nadmierna ilość nienasyconych ( a przecież w odpowiedniej ilości działających prozdrowotnie) kwasów tłuszczowych może zagrażać [...]
[...] kwasu mlekowego w ich mięśniach, a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niż krowie. W czasie trawienia tłuszcze rozkładane są za pomocą enzymów zwanych lipazami. Lipazy katalizują reakcję tłuszczu mleka krowiego, w wyniku czego powstaje [...]
[...] kwasu mlekowego w ich mięśniach, a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niż krowie. W czasie trawienia tłuszcze rozkładane są za pomocą enzymów zwanych lipazami. Lipazy katalizują reakcję tłuszczu mleka krowiego, w wyniku czego powstaje [...]
CZ.II. CZY NADMIAR NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W DIECIE CZŁOWIEKA MOŻE SZKODZIĆ ZDROWIU? Awers + rewers, czyli złoty środek? W części pierwszej w przystępny sposób wyjaśniłem, dlaczego i w jaki sposób nadmierna ilość nienasyconych ( a przecież w odpowiedniej ilości działających prozdrowotnie) kwasów tłuszczowych może zagrażać [...]
[...] tzw. naturalne czynniki wzrostu dla naszych mięśni. Chudą rybę - tuńczyka - można zastąpić tłustą makrelą lub łososiem, co zwiększy kaloryczność diety oraz zarówno ilość NNKT, jak i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Propozycja diety dla endomorfika 1. posiłek Jajecznica na smalcu z całych 4 jaj, podana na liściu sałaty z pokrojonym [...]
[...] wielonienasyconych kwasow tluszczowych. Tluszcze roslinne zawieraja nienasycone kwasy tluszczowe, w tym znaczne ilosci niezbednych nienasyconych kwasow tluszczowych, czyli NNKT, a takze witamine E. Ich spozycie w diecie jest korzystne dla zdrowia, poniewaz naleza do czynnikow zapobiegajanych miazdzycy. Dzienne zapotrzebowanie na tluszcz waha [...]
[...] tzw. naturalne czynniki wzrostu dla naszych mięśni. Chudą rybę - tuńczyka - można zastąpić tłustą makrelą lub łososiem, co zwiększy kaloryczność diety oraz zarówno ilość NNKT, jak i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Propozycja diety dla endomorfika 1. posiłek Jajecznica na smalcu z całych 4 jaj, podana na liściu sałaty z [...]
[...] kwasu mlekowego w ich mięśniach, a ten w dużych ilościach może spowodować uszkodzenie mięśni. Tłuszcze Ludzkie mleko zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) niż krowie. W czasie trawienia tłuszcze rozkładane są za pomocą enzymów zwanych lipazami. Lipazy katalizują reakcję tłuszczu mleka krowiego, w wyniku czego powstaje [...]
[...] w całości wykorzystana jest do syntezy białek mięśniowych, procesów anabolicznych i innych. Poza białkiem ryby morskie zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT- omega-3, omega-6), których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować, a jednocześnie mają one fundamentalne znaczenie dla jego prawidłowego [...]
[...] wyjątkowe tzw naturalne czynniki wzrostu dla naszych mięsni. Chuda rybę - tuńczyka można zastąpić tłusta makrelą, lub łososiem, co zwiększy kaloryczność diety, oraz ilość NNKT jak i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Propozycja diety dla endomorfika. 1.Posiłek Jajecznica na smalcu z 4 jaj całych, podana na liściu sałaty z pokrojonym [...]
[...] m.in. do produkcji żółci, niektórych hormonów, witaminy D. W skład tłuszczów wchodzą kwasy tłuszczowe. Pewna ich grupa to tak zwane niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Nie są wytwarzane przez organizm ludzki i muszą mu być dostarczone w pożywieniu. Występują głównie w olejach roślinnych i rybach. Jeden z nich - kwas linolenowy - jest [...]