[...] to osiągnąć poprzez stosowanie różnorodnej, racjonalnej i zbilansowanej diety. Najlepszym źródłem witamin antyoksydacyjnych są produkty pochodzenia roślinnego, głównie warzywa i owoce. Podstawowe żywieniowe źródło witaminy E stanowią oleje roślinne oraz otrzymane na ich bazie margaryny. Znaczący udział mają też warzywa liściaste (kapusta, [...]
[...] C, której roli dla naszego zdrowia nie można przecenić. Są one źródłem witamin: B, PP, beta-karoten oraz składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Wszystkie owoce i warzywa wykazują działanie silnie alkalizujące. Podział produktów na 5 grup pozwoli bezpiecznie dla zdrowia komponować wszystkie posiłki w dziennej racji pokarmowej. Znaczy [...]
[...] obecnie wieloryby są pod ochroną i wit. A w dużej mierze syntetyzowana jest drogą chemiczną. Jeśli chodzi o prowitaminę A to bogatym źródłem beta-karotenu są owoce i warzywa o żółtym i pomarańczowym zabarwieniu i ciemnozielone liście warzyw np. marchewka, dynia, szpinak, sałata, zielony groszek, pomidory, rzeżucha, brokuły, a z owoców: [...]
[...] posiłków. ( Małe posiłki nie zwiększają tak poziomu cukru i poziomu lipidów we krwi, jak duże) - Unikanie cukrów prostych ( słodycze, ciastka) - Dodawanie do każdego posiłku warzyw lub owoców. (Które są bogate w naturalne przeciwutleniacze wit C, beta-karoten, likopen, luteinę). (Ponad to zawarty w nich błonnik rozpuszczalny może wiązać nadmiar [...]
[...] złożonym systemem. System ten nie może działać sprawnie, bez odpowiednio zbilansowanej diety. Dieta osoby uprawiającej sporty siłowe musi być bogata w większą ilość białka, warzyw oraz witamin, gdyż osoba ta jest narażona na wiele tzw. czynników ryzyka. Poniżej postaram się scharakteryzować te czynniki oraz przedstawić sposoby, jak się przed [...]
[...] posiłków. ( Małe posiłki nie zwiększają tak poziomu cukru i poziomu lipidów we krwi, jak duże) - Unikanie cukrów prostych ( słodycze, ciastka) - Dodawanie do każdego posiłku warzyw lub owoców. (Które są bogate w naturalne przeciwutleniacze wit C, beta-karoten, likopen, luteinę). (Ponad to zawarty w nich błonnik rozpuszczalny może wiązać nadmiar [...]
[...] muszą być one dostarczone w obecności tłuszczu roślinnego lub zwierzęcego. Witaminy rozpuszczalne w wodzie są głównie dostarczane z produktami pochodzenia roślinnego warzywami w tym i ziemniakami, owocami oraz produktami skrobiowymi kaszami i mąkami. Natomiast źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie witaminy E, są oleje [...]