Rzecz w tym, ze nie mam stalego jadlospisu, Snajperze. Korzystam z dziennika posilkow Vitalmax i rzadko powtarzam "potrawy". Staram sie je urozmaicac, trzymajac sie przy tym oczywiscie wyliczonych wartosci: waga 83 kg (183 lbs), stad zapotrzebowanie wg McDonald'a (http://www.sfd.pl/Ciekawostki_o_CKD...-t36556.html) = 2196 kcal. Proporcje [...]
[...] w białko, w mięsie, rybach, nabiale, maśle orzechowym. Bardzo istotne dla dziecka są tłuszcze z grupy omega-3 oraz witamina D. Najlepsze ich zrodla to ryby i owoce morze(łosoś, pstrąg,makrela,sardynki.szprotki,zawart w nich jod będzie wykorzystany przez tarczyce plodu). Ryby trzeba spozywac co najmniej 2 razy w tygodniu. Kolejne tygodnie [...]
[...] albo zmień dietę na bardziej bogatą w składniki odżywcze. Pierwsze co to definitywnie brak tam tłuszczów NNKT z kategorii PUFA. Spróbuj włączyć jakąś dobrą rybę typu śledź, łosoś, szprot czy sardynka. Wystarczy nawet 50g dziennie... Najlepiej jeśli jest to ryba przetwarzana na zimno, gdyż nie ma wtedy ryzyka oksydacji omega. Warto włączyć jako [...]
[...] makrele czy szprotki, którymi wybredni ludzie karmią swoje koty. Wspaniałe, tłuste, odżywcze ryby, którym hodowlany, nakarmiony wytłoczynami rzepakowymi i soją GMO, tzw. łosoś nie dorasta do płetwy odbytowej. W ogóle takiego łososia to odradzam, nie dość, że drogi, to jeszcze wartości prozdrowotne poddaję w wielką wątpliwość. Kwasów [...]
Mialem na mysli to, ze w workach pakowany jest zwykle najbardziej przetworzony ryz - o gorszej jakosci jesli idzie o wartosci i skladniki odzywcze. Nie przypominam sobie basmati lub dzikich ryzow w workach, ale to nie znaczy ze takich nie ma, poprostu ja malo wiem moze. Dla mnie worki to synonim badziewia typu uncle bens czy jakos tak - ale jak [...]
[...] bo szybko się przyswajają i dodają energii. Pamiętaj, że łyżka oleju (~10-12g) to ~100kcal, także nie trzeba szaleć. • Zwierzęce: tutaj głównie tłuste ryby: śledź, łosoś, szprot, sardynki, szczupak, pstrąg. Również żółtko jajka, czy wątróbka wieprzowa zawiera przyzwoite ilości PUFA. Dalej - masło, a do smażenia (obok oleju kokosowego) [...]
[...] mięśni. Nacisk na fazę negatywną to prosta technika przeciążenia mięsni i ułatwienia radykalnego przyrostu ich masy. RADA 2: Jedz ryby. Tłuste ryby - jak naprzykład łosoś dostarczają tak zwanego omega-3 kwasów tłuszczowych. Dzięki nim mięśnie stają się bardziej wrażliwe na działanie insuliny. Zatem - mięśnie spalają zapasy glikogenu, a [...]
Karkówka, podobnie jak i inne gatunki mięs, czy ryb z większą ilością tłuszczów w swoim składzie mogą znacznie różnić się pod tym względem. Jedną karkówka, boczek, czy łosoś będzie miał 10 procent tłuszczów, a inne elementy 30 procent. Dlatego też tabele kaloryczne często pokazują różne wartości odżywcze tego typu produktów. Gotowanie samo w sobie [...]
[...] z płatków owsianych, zamiast kanapki z masłem orzechowym kanapka z białym serem i jogurtem naturalnym, lub szynką i papryką. Obiady zazwyczaj filet z kurczaka, indyka lub łosoś z ryzem, kaszą, warzywami. Na IV posiłek zawsze blenduje jakies owoce, czasami warzywa... na kolacje sałatki, serki wiejskie, czasami naleśnik z mąki graham nadziewany [...]
[...] PUFA są (w odpowiednim stosunku) istotne dla zdrowia, ale lepiej nie bazować w całości na ALA, a zwiększyć udział źródeł EPA/DHA jak śledź, szprot, sardynki, pstrąg, łosoś. Można oczywiście urozmaicić dietę o produkty bardziej "egzotyczne" jak chlorella, spirulina, białko konopne, które są powerhousami jeśli chodzi o wartości odżywcze, a [...]
[...] PUFA są (w odpowiednim stosunku) istotne dla zdrowia, ale lepiej nie bazować w całości na ALA, a zwiększyć udział źródeł EPA/DHA jak śledź, szprot, sardynki, pstrąg, łosoś. Można oczywiście urozmaicić dietę o produkty bardziej "egzotyczne" jak chlorella, spirulina, białko konopne, które są powerhousami jeśli chodzi o wartości odżywcze, a [...]
Czyli jak dać więcej białka , a mniej węglowodanów ? sbtdogoryleb właśnie niewiem jak rozdzielić ilość gramów na kilogram poszczególnych makroskładników , w jednym poradniku przeczytałem tak jak napisałem , a w innym jest inaczej , a gdzieś na forum ktoś pisał jeszcze co innego i właśnie dlatego napisałem tutaj , żeby poradzić się w razie czego [...]
[...] o3 ( ALA ): orzechy włoskie, sięmię lniane ( bardzo tanie ), nasiona chia, olej wysokolinolenowy oraz zadbaj o regularną podaż ryb DHA i EPA x2-3 w tyg. pstrąg, śledź, łosoś dziki, halibut. Jakim wzorem wyliczałeś? Może wstaw zdjęcie sylwetki? Pamiętaj, że nie da się nie chudnąć na deficycie kalorycznym. Oczywiście ten bilans musi być [...]
Witam! Jestem w fazie układania diety i potrzebuje odpowiedzi rady. 1. Pytanie brzmi Jakie ryby polecacie i jakie macie w swoich dietach, jak często je jecie i czym je zastępujecie jeśli jest to już 2 mięsne danie w ciągu dnia. (jeśli to nie kłopot wkleicie wartości odżywcze tych ryb)... z tlustych losos, makrela sledz z chudych morszczuk dorsz [...]
Jak najbardziej mogą być wymienione przez Ciebie ryby. Łosoś, mintaj - wydaję mi się, że te rybki też są godne polecenia . Twaróg półtłusty powinien być odpowiedni. Wartości odżywcze produktów (jeżeli Cię to interesuje) możesz znaleźć tu: http://www.dobradieta.pl/tabele.php pzdr
[...] + podaj podstawowe informację na swój temat. ( Wiek/Waga/Wzrost/Zapotrzebowanie kcal/Cel/Aktywność fizyczna... ) Panga to syf, nie dostarcza praktycznie kwasów tłuszczowych Omega-3, a także witaminy E, jej wartości odżywcze są o wiele niższe w przeciwieństwie do innych ryb morskich jak makrela, halibut czy łosoś, bez wartościowe ryba, unikaj.