SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Jesteś chudy a brzuch odstaje?? sprawdz

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 49569

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 906 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15066
Znalazlem ciekawe wiadomosci i informacje ktore skleilem w artykul na powyzszy temat:

A więc tkanka tłuszczowa chętnie odkłada się właśnie w okolicy talii, ale wystający brzuszek to zmora nie tylko tych kobiet, które mają nadwagę. Wiele szczupłych osób również nie może pochwalić się płaskim brzuchem. Dlaczego? W ich przypadku głównymi winowajcami jest zła dieta i siedzący tryb życia, prowadzące do wzdęć.



Jeżeli ważysz za dużo, a twój obwód w pasie przekracza 80 cm, oznacza to, że masz tendencję do otyłości brzusznej, zwanej też jabłkiem. Stwierdza się ją przy obwodzie talii ponad 80 cm (u mężczyzn powyżej 102 cm). Tendencja do powstawania tego typu otyłości jest uwarunkowana genetycznie, ale na twoje zdrowie i wygląd silnie wpływają też czynniki środowiskowe, przede wszystkim liczba i jakość posiłków oraz aktywność fizyczna. Jeżeli twój organizm ma genetyczne predyspozycje do odkładania zapasów energii w okolicy talii, a dostarczasz mu jedzenia w nadmiarze, to właśnie tam tworzy się charakterystyczne „jabłuszko". Zgromadzony nadmiar tkanki tłuszczowej ma wpływ na gospodarkę hormonalną organizmu: m.in. pobudza trzustkę do zwiększonej produkcji insuliny, która z kolei odpowiada za przedostawanie się cukrów i tłuszczów z krwi do komórek, gdzie zostają zmagazynowane w postaci tkanki tłuszczowej. Gdy spożywasz produkty bogate w węglowodany, trzustka zaczyna wydzielać coraz więcej insuliny i w konsekwencji coraz więcej cukrów zostaje przetransportowanych do komórek tłuszczowych - a to oznacza dodatkowe kilogramy.



Jeśli chcesz powstrzymać zaokrąglenie się brzuszka, jedz potrawy z produktów o niskim indeksie glikemicznym (poniżej 60), a więc z takich, które dostarczają niewielkiej ilości węglowodanów prostych. Dlaczego? Kiedy zjesz bułkę kajzerkę z białej mąki, do twojej krwi szybko uwolni się glukoza i spowoduje duży wyrzut insuliny, a następnie odtransportowanie glukozy i tłuszczów krążących we krwi do komórek i ich zmagazynowanie. Spożycie produktu i niskim indeksie glikemicznym powoduje zaś powolny wzrost poziomu cukru i niewielki wyrzut insuliny. Dzięki temu tylko część dostarczonych kalorii zostanie zmagazynowanych w postaci tłuszczu. Niski indeks mają: warzywa (głównie surowe), węglowodany złożone, zwane tez pełzającymi (razowe pieczywo z dodatkiem ziaren, ciemny ryż, razowy makaron) oraz większość owoców. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych, np. obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie) podwyższa ich indeks glikemiczny.



Jeśli masz nadwagę lub jesteś otyła, stosuj dietę o obniżonej wartości energetycznej. Zdecydowanie ogranicz produkty zawierające tłuszcz. Wyklucz sery dojrzewające, tłuste i półtłuste twarogi i serki kanapkowe, masło i margaryny, mięso wieprzowe i jego przetwory, a także słodycze. Źródłem białka powinny być: chudy biały drób i wołowina, chudy i odtłuszczony nabiał, chude ryby morskie (sola, dorsz). Do przyrządzania sosów używaj małej ilości oliwy z oliwek.



Czasami brzuszek staje się krągły niczym balonik nie w wyniku nadwagi, ale za sprawą skłonności do wzdęć. Dzieje się tak, gdy w żołądku i jelitach znajduje się zbyt duża ilość gazów. Przy tej dolegliwości pojawia się dyskomfort związany z jedzeniem : uczucie przepełnienia, przelewanie treści pokarmowej, wyraźnie wyczuwalne ruchy jelit i „burczenie".



Co może wywoływać zbieranie się gazów?
1. Szybkie spożywanie posiłków i niedokładne żucie pokarmów uniemożliwia enzymom znajdującym się w ślinie i żołądku ich dokładnie strawienie. Nie w pełni strawiony pokarm dostaje się do jelit, gdzie ulega procesom fermentacji, podczas których wytwarzają się gazy. Łapczywe jedzenie , podobnie jak żucie gumy i picie napojów przez słomkę, powoduje też połykanie powietrza, które zostaje następnie uwięzione w przewodzie pokarmowym. Wzdęcia powodują także dwutlenek węgla, którym nasycone są napoje gazowane.
2. Produkty, które zwierają cukry nietrafione przez enzymy człowieka, ale za to wykorzystywane w procesie fermentacji przez mikroflorę jelit. Aby zminimalizować ilość produkowanych w jelitach gazów, trzeba unikać warzyw kapustnych, roślin strączkowych oraz cebuli.



Jak poradzić sobie ze wzdęciami?
1. Wprowadź do codziennej diety jogurty naturalne zawierające żywe kultury bakterii probiotycznych (szczególnie szczepy Lactobacillus i Bifidobakterium).Regulują mikroflorę przewodu pokarmowego, zmniejszają ilość mikroorganizmów powodujących fermentację i wzdęcia. Już samo uregulowanie procesów, jakie stale zachodzą w pracujących jelitach, może przynieść efekty w postaci mniejszego obwodu w talii. Bakterie z jogurtów rozkładają laktozę, dzięki czemu są polecane też osobom nietolerującym mleka.
2. Stosuj delikatne, ziołowe przyprawy. Kminek, majeranek, oregano, imbir, czosnek, bazylia, mięta, tymianek przyspieszają przemianę materii i ułatwiają trawienie, zapobiegając wzdęciom i uczuciu ciężkości.
3. Jedz dużo błonnika i pij. Być może odczuwasz przykre dolegliwości jelitowe po zjedzeniu bogatego w błonnik pełnoziarnistego razowego pieczywa lub surówki i dziwisz się, dlaczego dietetycy zalecają ich spożywanie. To jednak nie jest pomyłka! Jedząc dużo błonnika, znajdującego się zarówno w produktach zbożowych(nierozpuszczalny), jak i warzywach oraz owocach(rozpuszczalny), jednocześnie popijając go dużą ilością płynów(zwłaszcza wody, naturalnych soków, herbat ziołowych), przyczynisz się do zmniejszenia ilości gazów w jelitach. 4. Nierozpuszczalne frakcje błonnika masują i pobudzają jelita do pracy ,a frakcje rozpuszczalne wchłaniają z przewodu pokarmowego zawieszone w wodzie cząsteczki gazów(oraz nadmiar tłuszczu spożytego z posiłkiem).
5. Jeśli zwykle rano budzisz się z uczuciem pełności i rozpierania w brzuchu, zjadaj przed śniadaniem kilka pokrojonych i wymieszanych z jogurtem, namoczonych przez noc suszonych moreli lub śliwek.
6. Unikaj smażenia, bo wtedy powstają związki, z którymi nie radzą sobie enzymy trawienne. Niestrawiony pokarm zalega w jelitach, gdzie jest fermentowany przez bakterie jelitowe.


Mam nadzieje ze przyda sie to wszystkim bedacym na redukcji ale i nie tylko bo Zdrowe odzywianie to podstawa..

"Jesteśmy tym, co w swoim życiu powtarzamy. Doskonałość nie jest jednorazowym aktem, lecz nawykiem."

~Arystoteles

Mój dziennik treningowy ---> http://www.sfd.pl/[BLOG]_AO11._Winorocznik92_w_2015r.-t1075814.html

Co jadam? ---> http://potreningu.pl/profile/ao11 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6277 Napisanych postów 76061 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 755000
Część osób szczupłych ma problem z tym że nie tylko mają mało mięśni, ale również nieproporcjonalnie duży brzuch w stosunku do całości sylwetki. Jest to tzw. "skinny fat", czyli osoba szczupła z małą ilością mięśni, a w stosunku do nich sporą ilością tkanki tłuszczowej. Jest to jedno z gorszych połączeń sylwetkowych i bez wątpienia wymaga sporo pracy, aby zmienić sylwetkę.

Istotne jednak jest, z czego wynika ten duży brzuch. Często bowiem nie jest to nadmiar tkanki tłuszczowej. Wśród powodów mogą być:

1. Lordoza + słabe mięśnie głębokie.

Osoby mające lordozę kręgosłupa charakteryzują się tym, że ich dolna część kręgosłupa jest wygięta bardziej niż anatomiczna jego budowa. Powoduje to wypchanie brzucha do przodu, a pośladków w tył. Dochodzące do tego słabe mięśnie posturalne brzucha powodują nieatrakcyjny wygląd sylwetki. W takiej sytuacji warto skonsultować się z fizjoterapeutą, który zaleci odpowiednie ćwiczenia korekcyjne. Dodatkowo warto pomyśleć o wzmocnieniu mięśni głębokich: https://potreningu.pl/articles/5008/miesnie-glebokie--najczesciej-zaniedbywany-element-treningu.

2. Problemy trawienne.

Wzdęcia i gazy są problemem każdego z nas. Jednak u części osób występują one w znacznie większym natężeniu niż u innych. Brzuch już po pierwszym posiłku jest wzdęty. Odczuwamy przez to jego rozpychanie, dyskomfort, czasami ból i gazy. Powodów tego problemu może być wiele. Warto obserwować organizm i ewentualnie eliminować produkty mogące powodować tego typu problemy, np.: nabiał, gluten, zbyt wiele produktów pełnoziarnistych, zbyt wiele błonnika, zbyt mało błonnika, zbyt mało płynów.



Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1036 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 8852
fajny art źródło?

Zmieniony przez - shoxu w dniu 2010-06-07 17:56:11

"Dobrym ludziom szczęście sprzyja"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 906 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15066
w-spodnicy.pl
1

"Jesteśmy tym, co w swoim życiu powtarzamy. Doskonałość nie jest jednorazowym aktem, lecz nawykiem."

~Arystoteles

Mój dziennik treningowy ---> http://www.sfd.pl/[BLOG]_AO11._Winorocznik92_w_2015r.-t1075814.html

Co jadam? ---> http://potreningu.pl/profile/ao11 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 1036 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 8852
sog poszedł

"Dobrym ludziom szczęście sprzyja"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1551 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8809
Sog jest.

A jak to jest ze zdrowymi tłuszczami? W artykule jest, że należy ograniczać produkty zawierające tłuszcze nasycone, potem wspomniane jest coś o minimalnej ilości oliwy z oliwek. To jak to jest?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 906 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15066
Zalezy to wszystko od celu i od twoich predyzpozycji.

"Jesteśmy tym, co w swoim życiu powtarzamy. Doskonałość nie jest jednorazowym aktem, lecz nawykiem."

~Arystoteles

Mój dziennik treningowy ---> http://www.sfd.pl/[BLOG]_AO11._Winorocznik92_w_2015r.-t1075814.html

Co jadam? ---> http://potreningu.pl/profile/ao11 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1551 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8809
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Nieprawda. Układ krążenia i mózg lepiej funkcjonują przy podawaniu EPA i DHA. Popatrz na Eskimosów. Oni jedzą rybie oleje i nie znają chorób układu krążenia.
Pomijanie tłuszczy takich jak tran/o3, oliwa czy orzechy to poważny błąd. I to nie jest kwestia celu czy predyspozycji.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 1551 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8809
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 906 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15066
Zalezy too od wzrostu, wagi, aktywnosci itd.
Najwazniejsze jest by spozywac te zdrowe tluszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, tran.
Spozywac tluszcze przy kazdych posilkach oprocz okoltreningowych i tych zawierajacych blonnik poniewaz tluszcze hamuja przyswajanie bialek a i negatywnie wplywaja w polaczeniu z weglowodanami.

To ponizej z jakiegos tematu z sfd:

Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-3: tłuste ryby (halibut, łosoś, makrela, pstrąg), tran, olej lniany.

Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-6: orzechy, pestki słonecznika, dyni, porzeczki, olej z wiesiołka i ogórecznika.

Źródła kwasów tłuszczowych OMEGA-9: oliwa z oliwek, pestki słonecznika, ziarno sezamu, awokado, olej rzepakowy.

"Jesteśmy tym, co w swoim życiu powtarzamy. Doskonałość nie jest jednorazowym aktem, lecz nawykiem."

~Arystoteles

Mój dziennik treningowy ---> http://www.sfd.pl/[BLOG]_AO11._Winorocznik92_w_2015r.-t1075814.html

Co jadam? ---> http://potreningu.pl/profile/ao11 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 906 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15066
Proporcje w jakich powinien spozywac tluszcze sa zalezne od celu i predyspozycji (czytaj wymiary, aktywnosci). Zgadzam siee co do tranu

"Jesteśmy tym, co w swoim życiu powtarzamy. Doskonałość nie jest jednorazowym aktem, lecz nawykiem."

~Arystoteles

Mój dziennik treningowy ---> http://www.sfd.pl/[BLOG]_AO11._Winorocznik92_w_2015r.-t1075814.html

Co jadam? ---> http://potreningu.pl/profile/ao11 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Brak jakiś witamin ??

Następny temat

MOJA SYTUACJA... POMOCY!

WHEY premium