Szacuny
137
Napisanych postów
9203
Wiek
43 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
29034
Ale czym się różnią jednonienasycone od wielonienasyconych?
oessu ilością podwójnych wiązań między atomami węgla. jednonienasycone mają jedno takie wiązanie, a wielonienasycone - wiele co sprawia, że są bardziej podatne na utlenianie (dlatego m.in. nie nadają się kompletnie do smażenia)
a głupi tran ma tyle antyutleniaczy (wit a, e), że ma ważność długą, ale i tak należy trzymać go po otwarciu w lodówce, no i juz nie 2 lata...
a Marek soga nie dostanie niestety
Zmieniony przez - Sachem w dniu 2007-01-31 09:21:37
Szacuny
119
Napisanych postów
5388
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
111118
Piszesz o tranie/omega-3? Kapsułki mogą być w temp. pokojowej, bo tłuszcze są chronione przed tlenem przez otoczkę. Tran pitny nie, dlatego musi być w lodówce.
Szacuny
130
Napisanych postów
8967
Na forum
19 lat
Przeczytanych tematów
48014
ja ostatnio wypiłem przez nieuwagę paroletni tran (nawet nie wiem ile miał) który nie był trzymany w lodówce i jak go przełknąłem to myślałem że wykutuje, taki gorzki był
Szacuny
9
Napisanych postów
265
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
1288
Smażenie na oliwie z oliwek extra vergine nie jest wskazane. Do smażenia jest zwykła oliwa z oliwek, jeśli już o to chodzi.
Najlepiej jest jednak smażyć na tłuszczu ze słoniny (stopić tyle, ile potrzeba), smalcu, łoju, etc. Można też smażyć bez niczego, ale to jednak gorzej smakuje.
Lisuu-
Stosunek nasyconych do jednonienasyconych powinien być ok. 1:1. Natomiast wielonienasyconych winno być znacznie mniej.
W diecie niskowęglowodanowej, czyli tej najlepszej i najbardziej naturalnej , oliwa z oliwek extra vergine jest jak znalazł. Oleje rafinowane, czyli takie, jakich jest na rynku najwięcej nadają się co najwyżej do kosza
Szacuny
11149
Napisanych postów
51567
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
NO marek.c: czekam na dalszą część twojego posta... czekam na info o wszystkich oliw.
właśnie mam takie pytanko: dzisiaj dostałem oliwę z oliwek firmy Salvadori " olio Di Sansa Di Oliva" ogólnie przeczytałem że jest to oliwa z trzeciego tłoczenia, więc nie jest najlepsza -wiem. Nie mówicie mi, żeby kupić coś innego, bo jutro jadę kupić olej lniany i oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, ale powiedzcie mi co mam zrobić z tą z trzeciego tłoczenia? mam na niej smażyć? mam ją pić bo mam w niej omegę-9 i nie kupować na razie normalnej z pierwszego tłoczenia? jak mi doradzacie?
Szacuny
7
Napisanych postów
921
Wiek
44 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6365
Nie popadajmy w paranoje Jeśli stosunek kwasów tłuszczowych będzie 1:1:1 będzie idealnie. Nie trzeba pić litrami oliwy z oliwek. Ja w mojej diecie zawarłem: oliwę z oliwek 15g, masło 20g, śledzik 100g, orzechy 50g, tran 10g, tłuszcz z jajek...
Oczywiscie wszytsko w odpowiednich proporcjach w odpowiednie dni (traning, nietrening) i jest ok
Zmieniony przez - kenio80 w dniu 2007-03-11 21:36:09
Szacuny
7
Napisanych postów
921
Wiek
44 lat
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
6365
proporcje musisz sam sobie dobrac do mozliwosci finansowych. Fajnie bylo by gdybys urozmaicil jak najbardziej pochodzenie tluszczy. W mojej diecie mam to tak: 32-36-36