athrenalineeeW takim razie chleb na zakwasie na jaki chleb mogę zamienić ? Niby uważany jest za zdrowy, no ale ...
Dietetyka nie jest czarno-biała. Brokuły też są uważane za zdrowe, a u osób z zaburzeniami flory bakteryjnej będą powodować bóle brzucha, biegunki, gazy, wzdęcia.
W Twoim przypadku problem może być w nietolerancji białek mleka - czyli proponuję test prowokacyjny z wykluczeniem nabiału - lub nietolerancji substancji FODMAPs ( grupa fermentujących węglowodanów ), i tutaj właśnie problemem będzie chleb żytni. Wszystko co ma spore ilości błonnika będzie w takiej sytuacji dla Ciebie potencjalnie szkodliwe, tak więc należy się trzymać diety niskobłonnikowej. Oczywiście, obydwa problemy mogą istnieć jednocześnie.
Chleb na zakwasie możesz zamienić na kasze bezglutenowe - jaglana, ryż, amarantus, quinoa. Jako
źródło węglowodanów również ziemniaki.
athrenalineeeno i kawa oraz mleko.
Zmieniony przez - athrenalineee w dniu 2018-03-25 20:30:12
To wskazuje prawdopodobnie nadwrażliwość na FODMAPs. Mleko zawiera laktozę, która też lubi sobie pofermentować w jelitach w przypadku osób z predyspozycjami. Uważaj również na owoce (prawie wszystkie) i część warzyw - głównie te z rodziny kapustnych, strączkowe oraz cebulę i czosnek.
Aha, w miej też w zapasie opakowanie węgla aktywowanego - kupisz w aptece. W przypadku dokuczliwych objawów - 500-1000mg co 2-3 godziny, obficie popijaj wodą. Dobrze spisuje się również białczan taniny, ale nie można go stosować jednocześnie z węglem aktywowanym (bo węgiel po prostu pochłania inne substancje).
Tutaj jest przepis na kanapkę bezglutenową / bezzbożową
https://www.sfd.pl/Zdrowa_bezglutenowa_kromka_z_mikrofali_w_5_minut_!-t1147283.html Zawiera trochę błonnika, ale głównie lignany z siemienia, które nie są do końca prawdziwym błonnikiem (nie są strukturami węglowodanowymi).
Zmieniony przez - CarbonBasedLifeforms w dniu 2018-04-02 08:56:33