SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Frani DT

temat działu:

Strength & Endurance

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 40004

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
TYDZIEŃ 1
DZIEŃ 2


DIETA



Okej, chleb wyrzucam, lubię się pobawić w kuchni, więc może się kiedyś w końcu zmotywuję i upiekę swój.

TRENING



Na 3. km zrobiłam 400m sprintu, reszta biegu spokojnie. Trochę walczyłam z zakwasami, ale było przyjemnie, pogoda idealna, nie wiem jak można narzekać na bieganie w zimie


Dzięki mika
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 399 Napisanych postów 72270 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 304533
Poczekaj na opinie Faftaq'a, bo w końcu on jest tu specjalistą dietetykiem, aczkolwiek przekonany jestem, że nie będzie się ona różnić w kwestii pieczywa.

Zmieniony przez - Hubert81 w dniu 2013-01-15 18:02:34
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Tak czy inaczej od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia swojego chleba, zakwas już się robi
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1419 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
chleb byłby OK, bo bez niepotrzebnych dodatków, nawet bez drożdży, na zakwasie, gdyby nie to że bazą jest zwykła mąka chlebowa pszenna, a nie mąka razowa żytnia... Generalnei o dobrej jakości pieczywo stosunkowo trudno. Jak masz możliwość upieczenia własnego chleba - super. O ile nie popłyniesz w komercję i nie oprzesz się na gotowej mieszance, gdzie bazą tak jak tu jest pszenna 750

nie namawiam Cię do restrykcji węglowodanowych. Kładę jednak nacisk na kwestię jakości spożywanego pokarmu. chodzi o to by miał on jak najwyższą gęstość odżywczą, czyli by na każdą kilokalorię przypadło jak najwięcej składników nieenergetycznych, dlatego podsuwać będę sugestie by ten czy inny produkt usunąć czy zastąpić innym.

Podstawą jest i tak by dieta była pełnowartościowa, by nie brakowała w niej żadnego ważnego składnika pokarmowego. I na tym najpierw się skupimy, no i by nie było w niej śmieci.

Co do miesa, rozumiem że pani je mieli przy Tobie, czy też wyjmuje z jakiegoś pojemnika? chodzi o to by nie było to mięso garmażeryjne, a z okreslonego kawałka tuszy drobiowej, wieprzowej, wołowej czy jakiejkolwiek innej. Zapytaj proszę co wchodzi w skład tego mięsa
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja zamierzam zrobić taki chleb https://www.sfd.pl/Prawdziwy_razowiec-t453743.html . Muszę tylko poczekać te 4-5 dni na zakwas.
Tak, mięso jest mielone przy mnie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
TYDZIEŃ 1
DZIEŃ 3


DIETA



+ moje cudawianki - budyń owsiany i minipizze razowe, czyli alternatywa dla kanapek




TRENING

PP 3x15 19kg - bez progresu ciężaru, bo te 19kg to i tak było dla mnie dużo i nie dałam rady drugiej i trzeciej serii zrobić w jednym ciągu

4 obwody w 15 min:
5 Turkish Get up 5kg
7 wypadów z przeskokiem na nogę
10 wskakiwanie na ławkę - miało być 40 cm, ale pod ręką miałam tylko krzesło, które ma 50
14 mountain climbers

+ 10 min na skakance, próbowałam zrobić jak najwięcej double unders - mój dotychczasowy rekord to 10

filmy:
PP:


obwody:



Zmieniony przez - Franii w dniu 2013-01-16 12:59:06
...
Napisał(a)
Usunięty przez Martucca za pkt 4 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 183 Wiek 44 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 6228
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 183 Wiek 44 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 6228
Kurcze, pierwsza Kobieta dająca filmiki, (SOG) gratulację za odwagę.
Jak się robi taki budyń owsiany ? dobre to? :D
Od razu możesz napisać też 2 zdania nt minipizzy (wykonanie)

Się coś spientroliło. Sorki

Zmieniony przez - szefix w dniu 2013-01-16 13:36:14
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Nie pierwsza, widziałam już sporo filmów dziewczyn tu na forum

Co do budyniu to jeśli lubisz zwykłą owsiankę to budyń też będzie Ci smakował. Składnik: 40g płatków zmielonych, niecała szklanka mleka,150 ml wody, 1 miarka odzywki białkowej. Przynajmniej tak było u mnie, porcja taka jak widać na zdjęciu Płatki mielimy i dodajemy do wody razem z odżywką i mieszamy. Mleko podgrzewamy na małym ogniu, jak się zagotuje to dolewamy tą mieszankę z płatków i odżywki, lekko zwiększamy ogień i mieszamy aż wszystko nabierze konsystencji budyniu
A pizze to nic prostszego: mąka żytnia razowa, woda, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy ciasto, nakładamy na nie to na co mamy ochotę i do piekarnika

Zmieniony przez - Franii w dniu 2013-01-16 13:44:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 399 Napisanych postów 72270 Wiek 43 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 304533




Musisz być skupiona już w momencie zabierania sztangi z podłogi. Robisz to niechlujnie na kompletnym garbie, czyli prosisz sie o kontuzję.
Podnoś technika martwego ciągu, a następnie zarzucaj sztangę na barki.

Pilnuj napięcia mięśni brzucha, gdyż odchylasz się zbytnio do tyłu i pogłębiasz lordozę lędźwiową.

Wybicie z nóg ma być dynamiczne i nadawać pęd sztandze. Opuszczając amortyzujesz ugięciem nóg ale nie zostajesz w pozycji ćwierć przysiadu tylko wracasz do wyprostu i od nowa wykonujesz wybicie i wycisk.

Po prawej stronie na filmie prawidłowe techniki, po lewej pan instruktor niestety nie zauważa poważnego pogłębienia lordozy i odchylenia do tyłu, więc z tego instruktażu przykładu nie bierz.





Między pierwszą a drugą seria zrobiłaś zaledwie 30 sekund przerwy, to za mało. 90 będzie optymalnie.


Co do obwodów to niech Marta się wypowie, czy o takie wypady chodziło bo szczerze to nie wiem, jedynie dodam, ze na moje oko climbersów powinno być po 14 na nogę
Troszke płynniej bym je robił.



Zmieniony przez - Hubert81 w dniu 2013-01-16 16:51:47
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Xzaar77 DT - droga do Paris Marathon i 1/2 Ironman Gdynia 2014

Następny temat

Kompleks sztangowy w dni nietreningowe zamiast biegania?

WHEY premium