Czego potrzebujemy:

  • 200 g krewetek
  • 80 g mieszanki trendy lunch lub ryżu/komosy/ kaszy
  • 100 cukinii
  • 100 g papryki
  • 2 małe cebulki
  • 4 ząbki czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 10 g oleju kokosowego
  • 10 g masła klarowanego
  • 10 g pestek z dyni

Jak wykonać:

Zamrożone krewetki układamy na sicie i przelewamy sporą ilością wrzątku. Zabieg ten pozwoli ściąć powierzchnię krewetki, dzięki czemu nie wchłoną tyle tłuszczu i będą bardziej sprężyste. Zdejmujemy ogonki i przyprawiamy - ja używam soli, świeżo mielonego, kolorowego pieprzu oraz trawy cytrynowej. Warzywa kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju kokosowym, doprawiając ulubionymi przyprawami. Pod koniec duszenia dorzucamy pestki dyni. Mieszankę trendy lunch lub ryż/kaszę gotujemy w osobnym garnku ;)

Krewetki smażymy na maśle klarowanym. W tym przypadku nigdy nie zamieniam rodzaju tłuszczu. Krewetki z masłem komponują się idealnie. Układamy krewetki na rozgrzanym maśle i wrzucamy posiekany czosnek. Jak krewetki zrumienią się z jednej strony, obracamy na drugą.

Po smażeniu zawsze wykładam krewetki na ręcznik papierowy, który odciągnie ewentualny nadmiar tłuszczu.

Wykładamy wszystko na talerz.

Można oczywiście wszystko wymieszać, jednak ja zawsze układam warzywa na spód talerza, kolejno wykładam ryż/kaszę i na górę krewetki. Wszystko posypuję dużą ilością natki pietruszki.

Wartości odżywcze:

Cała porcja to 725 kcal. Białko 50 g, Tłuszcze 27 g, Węglowodany 72 g.

Smacznego!

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (0)