SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Za wysokie TSH

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe:

Ilość wyświetleń tematu: 18044

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 126 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 3987
Witam.Odebralem wyniki.TSH 4.860,czyli powyzej,zakres 0.270-4.300 .Ft3 w normie tzn.5.77pmol,a zakres to 3.10-6.80pmol.Ft4 rowniez w normie tzn.19.13pmol,zakres 12.00-22.00 .Objawy typowe dla niedoczynnosci ,oprocz tycia.Nigdy nie bylem otyly,ani nawet w poblizu.Waga 82kg.182cm wzrostu.Najwiecej wazylem 86kg.3 lata temu robilem TSH,wyniki byly w normie.Ostanie 8-10,jestem zmeczony,ospaly,brak sil,senny,drzenie rak czasami.Zimne dlonie stopy ,dlonie.Kolotanie serca. Dretwienie rak ,rzadziej nog.Siatlowstret.Sklonilo mnie to do zrobienia tychze badan.Do tego kwas foliowy 3.3ng,malo,poniewaz norma 5.0-18ng.Cholesterol HDL tez wyszedl za niski 46.3mg.zakres od 55.Najbardziej martwi mnie TSH.Najblizsza prywatna wizyta za miesiac,gdzie lekarz przepisze pewnie lek ktory srednio pomoze.Na kwas foliowy przepisany mam folium acidum.Odzywiam sie dobrze,o tyle ile moge,bo np.w pracy sie nie da czasami.Plywam,silownia,bieganie,rower.Szukam pomocy na forum,bo wiadomo jak ciezko trafic dobrego lekarza.Moze polecicie jakis suplement,lub jod?Duzo ,o tym czytalem i zdania sa rozne.Nie pale,spradycznie wypije z glowa.Wiek 35.Dziekuje za pomoc.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ronie220 Moderator
Ekspert
Szacuny 3140 Napisanych postów 41411 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 319174
Witam



Najlepiej gdybyś skonsultował się z dietetykiem klinicznym i endokrynologiem. W sytuacji problemów zdrowotnych nie należy szukać pomocy na forum sportowym.
Jeśli zaś chodzi o TSH jest to tyreotropina, czyli bardzo istotny hormon, który wydzielany jest przez przysadkę mózgową. Czym zajmuje się TSH ? Jego biologiczna rola to stymulowanie produkcji i wydzielania hormonów tarczycy: FT3 i FT4. Hormon ten może również zwiększać przepływ krwi przez tarczyce i stymulować jej rozrost.
Sama tarczyca jest ważnym narzadem, który kontroluje tempo przemiany materii jak również reguluje gospodarke wapniowo-fosforanową. Priorytetem powinno być zachowanie tarczycy w dobrej kondycji, gdyż przekłada się to na funkcjonowanie innych narządów, np. mózgu, wątroby czy układu krązenia.


Kilka artykułów do poczytania:


https://potreningu.pl/articles/4393/co-tarczyca-lubi-a-czego-nie-lubi

https://potreningu.pl/articles/4729/niedoczynnosc-tarczycy-w-pigulce/page/2

https://potreningu.pl/articles/1184/tarczyca-tsh-i-przemiana-materii


Pozdrawiam

Trener personalny Lotar Hryniewicz (kontakt fb lub pw)
Nowy blog:

http://www.sfd.pl/[BLOG]_Wojo_zmc_i_Ronie220_rywalizacja_i_wzajemny_doping-t1157467.html 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Koniu151 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2366 Napisanych postów 49259 Wiek 28 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 308679
Szukanie pomocy na forum, jak i suplementacja na własną rękę są co najmniej nieodpowiedzialne.
Skoro idziesz do lekarza prywatnie, to zapewne nie wziąłeś pierwszego lepszego z łapanki, a wybierałeś specjalistę po opiniach, także udaj się do niego i zastosuj do zaleceń - zapewne zrobi Ci usg i zleci dodatkowe badania.
1

POMOC W UKŁADANIU DIET I TRENINGÓW ONLINE. KONTAKT: koniu151.sfd@gmail.com

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 126 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 3987
W sumie to z lapanki.Innego nie ma ,on przyjezdza raz w miesiacu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2840 Napisanych postów 56222 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 600714
Gdzie Ty mieszkasz? Jedź do jakiegoś większego miasta.
1

Moderator działu Odżywianie

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 126 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 3987
choszczno.Z NFZ rejestracja 09 2018r.Prywatnie przyjezdza lekarz ze Szczecina.Dodam tylko,bo moze to istotne.Ostatnio ograniczylem bieganie,ale to tylko i wylacznie przez to,ze zaraz chudne.Moze nie masakrycznie,ale bieg 12km.6 razy w miesiacu i od razu szczupleje na twarzy,najwiecej w pasie.Zle wtedy wygladam,i raczej mam tak odkad pamietam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 126 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 3987
Zapomnialem zapytac.Na ok godzine przed pobraniem krwi do badania wypilem malutka gorzka kawe.Bylo to rano,poza tym na czczo.Moglo zaklamac wynik?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 126 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 3987
To comozna mala gorzka wypic,przed badaniem?Jak pisalem zaraz chudne po bieganiu.Moze wynik,nie jest ,az tak drastycznie wysoki by sieprzejmowac?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1526 Napisanych postów 4931 Wiek 48 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 400779
Mój Młody zaliczył TSH=7 a w obrazie USG prawie nic nie ma. Kawa mogła/nie musiała wpłynąć na wynik - ale powtórz to badanie. Norma jest do 4 a powinna byc do 2. Więc o coś chodzi na pewno - bez USG się nie obejdzie. To endokrynolog bedzie czy rodzinny? Lepiej iść do endo jak się już ma USG i powtórzone to badanie poziomu w krwi.
Chudnięcie chyba bez związku z podwyższonymdo 4 poziomem TSH. Ale to tylko z moich prywatnych obserwacji Hashimoto wynika.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 126 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 3987
Pisalem wcywsniej.Przez NFZ wizyta 09 2018rZa miesiac prywatnie.Norma nawet 4.300 u mnie jest.A ktos sie wspomaga ,inym niz standardowy przepisze lekarz?Troche zbieram informacji sam dla siebie .Nie chce by lekarz poszedl po latwiznie,lub jakies bzury wsciskal.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 1526 Napisanych postów 4931 Wiek 48 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 400779
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 126 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 3987
Rozumiemy.Napisalem,ze zbieram kazde informacje w temacie,a chodzilo o to czy ktos przy tak niewielkim zawyzeniu TSH,moze cos kupic bez recepty w aptece np.?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trochę o posiłkach