Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jaj
- 30g skrobii ziemniaczanej
- 30g mąki pszennej
- 40g mąki gryczanej
- 20g wheya szarlotkowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki erytrolu
Masa czekoladowa:
-30g wheya czekoladoweog
-10g kakao
-50ml mleka
- 3 wafle kukurydziane
Galaretka:
-galaretka truskawkowa bez cukru (u mnie 23g)
-ok 300ml ciepłej wody
-200g jeżyn/jagód/malin
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać słodzidło a następnie żółtka i dalej ubijać. Powoli dodawać miks mąk, wheya i proszku do pieczenia cały czas miksując. Gotową masę przelać do wysmarowanej tłuszczem/wyłożonej papierem do pieczenia formy i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec ok 15minut.
Owoce dokładnie zblendować i połączyć z rozrobioną w ciepłej wodzie galaretką. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Upieczony biszkopt wystudzić. Rozrobić wheya z mlekiem i kakao. Dolać wody jesli masa jest zbyt gęsta. Masą wysmarować wierzch ciasta a następnie posypać pokruszonymi waflami. Na to wyłożyć schłodzoną galaretkę owocową i wstawić na parę godzin do lodówki.
** jesli chodzi o pieczenie to jak zawsze zastrzegam, że ja obserwuję ciasto w trakcie - mam dziwny piekarnik i nigdy nie piekę tak jak jest w oryginalnym przepisie podane.
Gotowe
Makro:
Dla jednego kawałka (1/8 ciasta) :
145,0 kcal
B:11,0 g
W:15,0 g
T:4,5 g
Malinowy blog kulinarny - od str. 60 keto szama http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html