Pieczywo jest stałym elementem w dietach Polaków. Większości osób ciężko jest wyobrazić sobie żywienie bez pieczywa. Wynika to prawdopodobnie z przyzwyczajeń z dzieciństwa. Powszechnie spotkać można się z twierdzeniem, że pieczywo jest drugim, zaraz po słodyczach produktem, który odpowiada za otyłość i zdecydowanie należy je wyeliminować. W rzeczywistości nie do końca jest to prawda. Wiele zależy od tego, co znajduje się w składzie chleba, czy bułek. Mąka pszenna, przetworzona nie jest zbyt dobrej jakości źródłem węglowodanów, więc jak najbardziej białe pieczywo nie jest pożądane.
Jakie więc pieczywo jest dobre pod względem jakości i można je włączać do diety?
Uwagę należy zwracać na skład. Niestety proponowany przez Ciebie nie wygląda zbyt dobrze. Z drugiej strony nie jest też najgorszy. Jednak obecność cukru, drożdży, czy oleju rzepakowego mocno psuje jego skład. Pieczywo żytnie powinno być na zakwasie, a wklejone przez Ciebie jest z drożdżami. Dobrej jakości pieczywo nie jest miękkie, lekkie i porowate. Chleby pełnoziarniste, żytnie, czy pumpernikiel, które warto włączać do diety, są ciężkie i twarde. Ciężko jest wgnieść w nie palec. Okazyjne zjedzenie proponowanego przez Ciebie nie zaszkodzi. Jednak w przypadku chęci spożywania większych ilości i częściej, polecam wymienione przeze mnie wyżej.