logo
zamknij zamknij

Pierś indyka z Jamajki ;-) wędlinowa alternatywa

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5522

0 5 0
napisał(a)
barbella
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 167 Wiek 39 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 2296


Pierś indyka z Jamajki

duża pierś indyka (1-1,5 kg)

Marynata typu "jerk":
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
3 łyż. octu z białego wina
3 łyż. sosu sojowego
3 łyż. oliwy
1 papryczka jalapeño z zalewy drobno pokrojona lub pare płatków chili czy pieprzy kajeńskiego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka imbiru
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
4 cebulki dymki część zielona i biała pokrojone w plasterki
ewentualnie morele suszone do nadziania

z marynatą można eksperymentowac

Wymieszać składniki marynaty i zalać nią pierś indyka.
Odstawić w przykrytym naczyniu najlepiej na noc do lodówki. Wyjąć z marynaty. Piec w rękawie foliowym lub pod przykryciem z foli alu i w brytfance w 200ºC (razem z marynatą, wówczas pierś jest bardziej soczysta).
Czas pieczenia zależy od wagi mięsa i oczywiście od właściwości naszego piekarnika, zwykle ok. 50 min na 1 kg mięsa.
Na koniec rozciąć rękaw lub odchylić folie i dopiec na wierzchu wg uznania.

Mieso jest soczyste i ma ciekawy słodko-ostry smak

Pozdrawiam



Zmieniony przez - barbella w dniu 2009-02-18 10:18:53
Krzysztof Piekarz
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
koles08
Ekspert
Szacuny 79 Napisanych postów 16573 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 64092
fajnie wyglada
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2296 Napisanych postów 20234 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85563
jak bede na diecie to napewno wyprobuje , pewnie jest pycha

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
B-50
Ekspert
Szacuny 123 Napisanych postów 15475 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 90525
nienawidze indyka
sog

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

napisał(a)
Anonim
Ekspert
Szacuny 10602 Napisanych postów 42836 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
Bombowiec
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 2296 Napisanych postów 20234 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85563
hehe przeciez indyk smakuje prawie tak jak kurczak

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
prv_87
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 3236 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 49504
ja osttanio kupiłem to zupełnie co innego, jakis twardy taki łykowaty jakby, porazka wole kuraka 3 razy bardziej

ILE BY NIE BYŁO TO I TAK JEST ZA MAŁO

napisał(a)
B-50
Ekspert
Szacuny 123 Napisanych postów 15475 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 90525
indyk jest za suchy
jak trampek w ryju

Zmieniony przez - B-50 w dniu 2009-02-18 19:54:06

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

napisał(a)
bike99
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 355 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4254
Jak to mówi moja bacia indyk ma "siedmiorakie" mięso.
Najlepiej sie o tym przekonac jak robisz całego indyka. W każdym miejscu mięso jest inne.
Dla mnie indyk to jak kurak :)

rower-power

napisał(a)
meraviglia
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 53926
Fajna marynata, w podobnej piekłam kiedyś wołowinę i wyszła super, więc spróbuję i w ten sposób przygotować indyka.

A odnośnie mięsa z piersi indyka, to wg mnie jest "szlachetniejsza" od kurczakowej

Meraviglia!

napisał(a)
barbella
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 167 Wiek 39 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 2296
dzięki za sogi
co właściwie oznacza ten skrót "Sprytna Odpowiedź Galernika" ? "Spisałeś się Olbrzymie Genialnie" ?

wracając do tematu...suchy, suchy, faktycznie cos w tym jest że indyk ma inna konsystencję niz kura, na szlachetności miesa sie nie wyznaje, może to kwestia obróbki

wiem jedno obok w brytwance piekła sie karkówka....ona nigdy nie wychodzi sucha
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Gotowane klopsy

Następny temat

Sposób na brak apetytu - MEGA ZUPKA [LC] [HC]

Co z tymi jajami?

Dlaczego nie należy myć mięsa przed gotowaniem?

Najczęstsze błędy żywieniowe

5 ćwiczeń core, które poprawią Twoja siłę

Marihuana: testosteron, zdrowie – a mięśnie

Deynn i Majewski nawiedzili Poznań!

Najbardziej znani i rozpoznawalni dietetycy w Polsce ( w dodatku przystojni)

16.09.2017 „KAMIENNA RZEŹBA 2017” W STRZEGOMIU - WYNIKI