SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Pierś indyka z Jamajki ;-) wędlinowa alternatywa

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 5550

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 167 Wiek 39 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 2296


Pierś indyka z Jamajki

duża pierś indyka (1-1,5 kg)

Marynata typu "jerk":
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
3 łyż. octu z białego wina
3 łyż. sosu sojowego
3 łyż. oliwy
1 papryczka jalapeño z zalewy drobno pokrojona lub pare płatków chili czy pieprzy kajeńskiego
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka imbiru
3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
4 cebulki dymki część zielona i biała pokrojone w plasterki
ewentualnie morele suszone do nadziania

z marynatą można eksperymentowac

Wymieszać składniki marynaty i zalać nią pierś indyka.
Odstawić w przykrytym naczyniu najlepiej na noc do lodówki. Wyjąć z marynaty. Piec w rękawie foliowym lub pod przykryciem z foli alu i w brytfance w 200ºC (razem z marynatą, wówczas pierś jest bardziej soczysta).
Czas pieczenia zależy od wagi mięsa i oczywiście od właściwości naszego piekarnika, zwykle ok. 50 min na 1 kg mięsa.
Na koniec rozciąć rękaw lub odchylić folie i dopiec na wierzchu wg uznania.

Mieso jest soczyste i ma ciekawy słodko-ostry smak

Pozdrawiam



Zmieniony przez - barbella w dniu 2009-02-18 10:18:53
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
napisał(a)
Ekspert
Szacuny 79 Napisanych postów 16574 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 64105
fajnie wyglada
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2313 Napisanych postów 20242 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85744
jak bede na diecie to napewno wyprobuje , pewnie jest pycha

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 15479 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 90594
nienawidze indyka
sog

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 10613 Napisanych postów 43219 Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 57734
Bombowiec
napisał(a)
Malinowa SZEFOWA KUCHNI Moderator
Ekspert
Szacuny 2313 Napisanych postów 20242 Wiek 29 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 85744
hehe przeciez indyk smakuje prawie tak jak kurczak

„Rób to, co możesz, mając do dyspozycji to, co masz, tam, gdzie jesteś”

Moderator w dziale KUCHNIA SFD http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html

Malinowy blog kulinarny http://www.sfd.pl/[BLOG]_Cud,miód_i_MALINA_-t1082118.html 

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 3236 Wiek 30 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 49504
ja osttanio kupiłem to zupełnie co innego, jakis twardy taki łykowaty jakby, porazka wole kuraka 3 razy bardziej

ILE BY NIE BYŁO TO I TAK JEST ZA MAŁO

napisał(a)
Ekspert
Szacuny 135 Napisanych postów 15479 Wiek 32 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 90594
indyk jest za suchy
jak trampek w ryju

Zmieniony przez - B-50 w dniu 2009-02-18 19:54:06

maly duzy gruby czy chudy kazdemu nalezy sie taki sam szacunek
pozdrawiam

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 14 Napisanych postów 355 Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 4254
Jak to mówi moja bacia indyk ma "siedmiorakie" mięso.
Najlepiej sie o tym przekonac jak robisz całego indyka. W każdym miejscu mięso jest inne.
Dla mnie indyk to jak kurak :)

rower-power

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 2926 Wiek 33 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 53926
Fajna marynata, w podobnej piekłam kiedyś wołowinę i wyszła super, więc spróbuję i w ten sposób przygotować indyka.

A odnośnie mięsa z piersi indyka, to wg mnie jest "szlachetniejsza" od kurczakowej

Meraviglia!

napisał(a)
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 167 Wiek 39 lat Na forum 8 lat Przeczytanych tematów 2296
dzięki za sogi
co właściwie oznacza ten skrót "Sprytna Odpowiedź Galernika" ? "Spisałeś się Olbrzymie Genialnie" ?

wracając do tematu...suchy, suchy, faktycznie cos w tym jest że indyk ma inna konsystencję niz kura, na szlachetności miesa sie nie wyznaje, może to kwestia obróbki

wiem jedno obok w brytwance piekła sie karkówka....ona nigdy nie wychodzi sucha
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Gotowane klopsy

Następny temat

Sposób na brak apetytu - MEGA ZUPKA [LC] [HC]

Rogale Świętomarcińskie Rogale Świętomarcińskie TOP 10 najlepszych sylwetek na świecie TOP 10 najlepszych sylwetek na świecie Trening w nocy, czy to ma sens? Trening w nocy, czy to ma sens? Trening FBW - 10 zalet stosowania Full Body Workout Trening FBW - 10 zalet stosowania Full Body Workout Leksykon suplementacji: DMAE Dimetyloaminoetanol Leksykon suplementacji: DMAE Dimetyloaminoetanol Trening zwiększający atrakcyjność kobiet Trening zwiększający atrakcyjność kobiet Dlaczego brakuje jaj w sklepach? Dlaczego brakuje jaj w sklepach? TOP6 kulturystycznych rywalizacji wszech czasów TOP6 kulturystycznych rywalizacji wszech czasów