Mit: Powinno unikać się węglowodanów, zwłaszcza jeśli chcemy schudnąć.
Żadne źródło energii nie jest złe, o ile nie jest dostarczane w nadmiarze. Właściwe węglowodany (ze zbóż, owoców i warzyw) są niezwykle ważne dla naszego ciała i umysłu i powinny stanowić 60-70% dziennego spożycia kalorii. Węglowodany to najwydajniejsze paliwo dla naszego organizmu, a przy tym dostarczają innych cennych składników, takich jak np. błonnik. Tylko węglowodany z rafinowanego cukru powinny być ograniczane.
Mit: Niskowęglowodanowa dieta jest zalecana przy odchudzaniu, bo zmusza organizm do spalania tłuszczu.
Równowaga organizmu pozbawionego węglowodanów ulega zakłóceniu. Kompletne rozłożenie tłuszczu zachodzi w obecności węglowodanów, a jeśli ich brak, dochodzi do zwiększonej produkcji tzw. ciał ketonowych, co w efekcie prowadzi do mdłości, zmęczenia, apatii a nawet możliwości uszkodzenia mózgu. Poza tym, z braku węglowodanów, organizm zaczyna pobierać energię z trzeciego źródła czyli białka. Białko wykorzystane jako paliwo energetyczne nie może stanowić źródła wzrostu komórek. W efekcie przy diecie niskowęglowodanowej do spadku wagi ciała dochodzi nie kosztem spalania tłuszczu, ale mięśni i wody. A przecież nie o to nam chodzi.
Białko
Mit: Białko jest najważniejszym źródłem energii przy uprawianiu sportu.
Organizm ma duże zapotrzebowanie na energie. Białko wykorzystywane jest jako źródło energii jedynie wówczas, gdy zaopatrzenie w tłuszcze i węglowodany jest za małe.
Mit: Białka nigdy za dużo.
Spożycie białka w ilości większej niż dzienne zapotrzebowanie zakłóca metabolizm organizmu. Widocznym efektem nadmiaru białka jest powiększona wątroba i nerki.
Mit: Zapotrzebowania na białko u sportowców i osób spędzających dużo czasu na siłowni nie może być zaspokojone normalną dietą.
Ćwiczący intensywnie, kobiety w ciąży i nastolatki mają rzeczywiście większe zapotrzebowanie na białko, ale to zapotrzebowanie może z łatwością być pokryte właściwym dobraniem składników pożywienia. Żaden uznany naukowiec nie dostarczył dowodu na to, że suplementy białka mogą w tych przypadkach być konieczne czy zalecane.
Tłuszcze
Mit: Wszystkie tłuszcze należy ograniczyć.
Faktem jest, że generalnie jemy za dużo tłuszczów, ale prawdą też jest, że przynajmniej 20% zapotrzebowania na kalorie powinno być pokryte tłuszczami. Niektóre rodzaje tłuszczów, zwłaszcza kwasy jednonienasycone i niektóre wielonienasycone są konieczne do właściwego funkcjonowania organizmu.
Poza dostarczaniem energii, kwasy tłuszczowe są ważnym budulcem komórek. Pomagają w transporcie składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E i K), podtrzymują temperaturę ciała a poza tym dodają aromatu pożywieniu i zaspokajają głód.
Mit: Cholesterol z pożywienia jest głównym sprawcą ataków serca, udarów mózgu i innych zaburzeń układu krwionośnego.
Cholesterol jest jednym z czynników prowadzących do tych zaburzeń. Ponieważ poziom cholesterolu we krwi zależy od ilości spożywanych kwasów nasyconych, zmniejszyć trzeba przede wszystkim spożycie produktów bogatych w te tłuszcze.
A poza tym cholesterol cholesteroli nierówny. Istnieją jego trzy rodzaje, z czego jeden (frakcja HDL) jest korzystny i przeciwdziała odkładaniu się płytek miażdżycowych w arteriach.
Błonnik
Mit: Jedynym sposobem dostarczenia wystarczających ilości błonnika jest jedzenie otrąb jako suplementu diety.
Właściwie zbilansowana dieta, z wystarczającą ilością warzyw, owoców i pieczywa pełnoziarnistego dostarczy wystarczającą ilość wartościowego błonnika.
Płyny
Mit: Zapotrzebowanie na płyny można zaspokoić pijąc je w dowolnej formie: kawa, herbata, lemoniada itd.
Jedynie czysta woda nie zawiera kofeiny, sztucznych barwników, konserwantów i rafinowanego cukru. Nic się nie stanie jeśli od czasu do czasu pić będziesz te napoje zamiast wody, ale oczywiście woda to podstawa.
Mit: Zimne napoje są niebezpieczne jeśli ćwiczysz w wysokiej temperaturze.
Wprost przeciwnie. Zimne napoje przyswajane są znacznie szybciej niż ciepłe i tym samym bardziej zmniejszają ryzyko zaburzeń z powodu odwodnienia.
Witaminy i minerały
Mit: Nie można dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych witamin i minerałów przy normalnej diecie.
Przy zróżnicowanej diecie z inteligentnym doborem składników i metod ich przygotowania dostarcza się wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jedynie czasami kobiety mogą mieć potrzebę dostarczania dodatkowych porcji wapnia i żelaza. Poza tym kobiety w ciąży i karmiące powinny skonsultować swojego lekarza i ewentualnie przyjmować zalecane suplementy.
Mit: Warzywa i owoce rosnące w ubogiej glebie same będą pozbawione ważnych składników odżywczych.
Wprost przeciwnie, warzywa i owoce rosnące w gorszych warunkach są bogatsze w przeciwutleniacze.
Odchudzanie
Mit: "Jedzenie mniejszych ilości posiłków pomoże mi zrzucić wagę".
Wprost przeciwnie. Badania wykazały, ze częste ale małe posiłki pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Mit: Trzeba liczyć kalorie, żeby utrzymać wagę.
Wartość kaloryczna pożywienia, tak jak twoja aktywność zmienia się zbyt często, by liczenie kalorii uznać za efektywną metodę walki z nadwagą. Najważniejsze w utrzymaniu wagi jest zbilansowana dieta składająca się z wyselekcjonowanych i różnorodnych produktów oraz aktywność fizyczna.
Mit: Od podjadania między posiłkami tyje się.
Dobra wiadomość dla podjadaczy. Inteligentny wybór przekąski stłumi głód, dostarczy odżywczych wartości i sprawi, że utrzymanie reżimu diety będzie łatwiejsze. Owoce i warzywa jako przekąski są najlepszym wyborem.
Mit: Orzechy i suszone owoce są doskonałymi zdrowymi przekąskami dla dbających o swoją wagę.
Orzechy i suszone owoce są wprawdzie bogate w błonnik, ale mają także mnóstwo kalorii. Odparowanie wody z owoców w trakcie suszenia sprawia, że są one wysoko skoncentrowanym źródłem cukru. Orzechy z kolei to bogate źródło tłuszczu. Ponieważ podjadanie zarówno orzechów jak i suszonych owoców wciąga, osoby mające problemy z wagą powinny unikać takich przekąsek.
Mit: „Odziedziczyłam skłonność do tycia".
Są ludzie, którzy mają problem z metabolizmem, jednak w większości przypadków nadwaga wynika ze złych nawyków żywieniowych i braku ruchu. A nawet jeśli w twoich genach jest wolniejsza przemiana materii, można to skompensować nowymi nawykami żywieniowymi.
Mit: Ćwiczenia nie spalają wystarczającej ilości kalorii.
Zagorzali przeciwnicy ruchu twierdzą, że nie ma on sensu, bo potrzeba np. 12 godzin marszu aby spalić pół kg tłuszczu. Jednak ćwiczenia, nawet niezbyt długie i intensywne są bardzo ważne. Regularne ćwiczenia przyspieszają przemianę materii zarówno w krótkim okresie czasu (godziny po ćwiczeniu) jak i na dłuższą metę przez stałą zmianę tempa metabolizmu. W efekcie coraz więcej kalorii jest spalanych, nawet wtedy, gdy akurat odpoczywasz.
Mit: Można odchudzić poszczególne partie ciała przez odpowiednie ćwiczenia.
Podczas gdy mięśnie poszczególnych części ciała (np. brzucha czy ud) mogą zmniejszać się lub zwiększać w miarę jak ćwiczysz, tłuszcz nie ulegnie spaleniu akurat w tych wybranych miejscach. Organizm spala tłuszcz z genetycznie zaprogramowanych miejsc, a nie z tych, które akurat ćwiczysz.
Warzywa
Mit: Świeże warzywa są zawsze zdrowsze niż mrożone.
Niekoniecznie. Zdrowsze są, o ile szybko trafią na nasz stół. Czasami jednak odbywają długą drogę od producenta do konsumenta i aby dotarły do niego w odpowiedniej formie traktuje się je chemikaliami zapobiegającymi psuciu. W takich przypadkach lepiej wybrać mrożonki, które zazwyczaj mrożone są natychmiast po zbiorze.
Mit: Surowe warzywa (surówki) są zawsze lepsze od gotowanych.
Jest to prawdziwe jeśli przed przyrządzeniem warzyw moczysz je długo w wodzie lub gotujesz je za długo. Jednak zdrowe gotowanie (na parze) sprawia, że warzywa są łatwiejsze do strawienia, nie tracąc wartości odżywczych.
Umysł
Mit: Grubi ludzie są szczęśliwsi.
To zgrabni ludzie są szczęśliwsi. Wiele osób z nadwagą czuje się odrzuconych i zakłopotanych swoją wagą. Wiele osób z niedowagą również martwi się swoim wyglądem. Ludzie, którzy akceptują swoje niedoskonałości, ale zmieniają się i stopniowo poprawiają swój wygląd, są najszczęśliwsi.
Mit: Grubi ludzie są neurotyczni.
Neurozy nie są związane z tuszą, ale osoby neurotyczne z nadwagą mają skłonność do nadmiernego jedzenia, które stanowi swego rodzaju kompensatę depresji i niepokoju. Osoby szczupłe kompensują stany depresyjne relaksem i dodatkowymi ćwiczeniami.
Mit: „Nie mogę zapanować nad moimi nawykami żywieniowymi."
Możesz! Masz kontrolę zarówno nad jedzeniem, jak i spaniem, paleniem papierosów, obgryzaniem paznokci, myciem zębów czy aktywnością fizyczną. Zachowanie jest przecież wyuczone, nieprawdaż?
Źródło: Internet
Ciężki trening w drodze do chwały świat jest zbyt duży żeby myć małym !