SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Knekkebrød - Chrupki Chlebek Skandynawski

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4862

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
Składniki:*
Płatki owsiane - 400ml
Mąka żytnia razowa - 400ml
Ziarna słonecznika - 200ml
Siemię lniane(całe) - 100ml
Ziarna sezamu - 100ml
Woda - 700ml
Sól - 1-2 łyżeczki
Dodatkowo(u mnie):
Czarnuszka
Mak do oprószenia(zapomniałem)
Pestki dyni
Pieprz
Opruszone
Wykonanie:
1. Włączamy piekarnik na 170*C z termoobiegiem(jeżeli nie mamy takiej funkcji, to może być bez).
2. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.
3. Dużą blaszkę do pieczenia wysmarowywujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
4. Rozsmarowywujemy równo masę na grubość ok. 3 mm. Tutaj możemy wierzch oprószyć dodatkowo makiem.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Po 15 minutach pieczenia wyciągamy blachę z piekarnika i nożem do pizzy kroimy ciasto na kromki. Wstawiamy z powrotem do piekarnika.
Podczas pieczenia trzykrotnie uchylamy piekarnik na około 5 minut, by para wodna została uwolniona, to spowoduje że nasz chlebek będzie chrupiący a nie mokry.
6. Wyjmujemy dokrajamy lub łamiemy wzdłuż pokrojonych wcześniej linii. Jeśli chlebek od spodu jest wciąż mokry, wtedy obracamy go mokrą stroną do góry i jeszcze na chwilę wstawiamy do piekarnika uważając by się za bardzo nie przypiekł.
Zostawiamy do wystudzenia.
7. Smacznego

Wartości niestety nie podam, ponieważ nie ważyłem składników.
*
Tak składniki są w ml, nie jest to błąd. Dlaczego? Ponieważ przepisy skandynawskie często są podawane w dl (decylitry), to jest przeliczone by było łatwiej.

Zmieniony przez - MrRMpl1 w dniu 2014-07-01 16:57:05
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
Łap soga. ja bym drożdży dodał ale i tak pieknie wygląda
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
Dzięki, z drożdżami to już by był całkiem inny przepis.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
zastanowie się, może dam pochwałę fajne te rzeczy ogólnie robisz.. Oby tak dalej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
Dzięki, mam jeszcze kilka przepisów w zanadrzu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 336 Wiek 38 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 16820
Łap soga :D Wygląda mega, mam nadzieję, że mi wyjdzie, bo co jak co, ale pieczywo mi nigdy nie wychodzi :D
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 825 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 42323
Mam pytanie, czy konieczne jest te krojenie po 15stu minutach pieczenia? Sog oczywiście poszedł

trenuj sam dla siebie i dla swojej duszy, p****** to co mówią inni, większość to lamusy !

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
Potem mogą być za twarde i po prostu się pokruszą zamiast pokroić.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 244 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 6471
sog zasłużony. można wsumie jeszcze do masy wtarkować marchewke wtedy będzie mniej suchy. W ogóle mam pytanie bo też zauważyłem, że masz dobre przepisy i dobre rzeczy robisz a masz 18 lat (no nie wiele mniej niż ja) i się zastanawiam czy jesteś w jakimś gastronomie czy co? xD
...
Napisał(a)
Usunięty przez lodzianin1 za pkt 1 regulaminu
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 825 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 42323

trenuj sam dla siebie i dla swojej duszy, p****** to co mówią inni, większość to lamusy !

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 58 Napisanych postów 936 Wiek 28 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 16405
Stronę naprawdę uwielbiam(jedna z moich ulubionych), ale przepis nie jest z niej, tzn ja nie korzystałem, nie wiedziałem że jest tam ten przepis. Ja znalazłem na amerykańskiej stronie z przepisami fit.
koromis
W ogóle mam pytanie bo też zauważyłem, że masz dobre przepisy i dobre rzeczy robisz a masz 18 lat (no nie wiele mniej niż ja) i się zastanawiam czy jesteś w jakimś gastronomie czy co? xD

Nie, jestem na Biol-chem-fiz'ie ale oprócz uczenia się mam pasję - BB i kuchnia


Zmieniony przez - MrRMpl1 w dniu 2014-07-01 18:44:51
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Nagrody za aktywność w dziale

Następny temat

Wasze dania do pojemnikow

WHEY premium