Płatki owsiane - 400ml
Mąka żytnia razowa - 400ml
Ziarna słonecznika - 200ml
Siemię lniane(całe) - 100ml
Ziarna sezamu - 100ml
Woda - 700ml
Sól - 1-2 łyżeczki
Dodatkowo(u mnie):
Czarnuszka
Mak do oprószenia(zapomniałem)
Pestki dyni
Pieprz
Opruszone
Wykonanie:
1. Włączamy piekarnik na 170*C z termoobiegiem(jeżeli nie mamy takiej funkcji, to może być bez).
2. W misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia.
3. Dużą blaszkę do pieczenia wysmarowywujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
4. Rozsmarowywujemy równo masę na grubość ok. 3 mm. Tutaj możemy wierzch oprószyć dodatkowo makiem.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Po 15 minutach pieczenia wyciągamy blachę z piekarnika i nożem do pizzy kroimy ciasto na kromki. Wstawiamy z powrotem do piekarnika.
Podczas pieczenia trzykrotnie uchylamy piekarnik na około 5 minut, by para wodna została uwolniona, to spowoduje że nasz chlebek będzie chrupiący a nie mokry.
6. Wyjmujemy dokrajamy lub łamiemy wzdłuż pokrojonych wcześniej linii. Jeśli chlebek od spodu jest wciąż mokry, wtedy obracamy go mokrą stroną do góry i jeszcze na chwilę wstawiamy do piekarnika uważając by się za bardzo nie przypiekł.
Zostawiamy do wystudzenia.
7. Smacznego
Wartości niestety nie podam, ponieważ nie ważyłem składników.
*
Tak składniki są w ml, nie jest to błąd. Dlaczego? Ponieważ przepisy skandynawskie często są podawane w dl (decylitry), to jest przeliczone by było łatwiej.
Zmieniony przez - MrRMpl1 w dniu 2014-07-01 16:57:05
Serdecznie zapraszam
http://www.sfd.pl/[BLOG]_MrRM_a_kuchenne_dzieła-t1079313.html