Ciasto:
Otręby Owsiane 40 g
Otręby pszenne 16 g
Serek homogenizowany waniliowy "Danio" 250 g
Kakao 35 g
Jaja kurze całe 60 g (1 duża sztuka)
Proszek do pieczenia 5 g
Masa jogurtowo- twarożkowa:
Jogurt naturalny 300 g
Twarożek śmietankowy 4% light 100 g
Żelatyna 39 g
Gorąca woda 100 g
Słodzik 2 g
Aromat waniliowy 1 g
- Do naczynia dodajemy jajko, otręby pszenne, otręby owsiane, proszek do pieczenia, kakao i serek homogenizowany waniliowy- miksujemy lub mieszamy. Masę przelewamy do formy o wymiarach około 20x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na 15 minut. Spód piecze się dość szybko, a nie należy go trzymać za długo w piekarniku bo można go przesuszyć.
- Żelatynę wsypujemy do naczynia i zalewamy około 4 łyżkami wrzącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do twarożku i jogurtu, dokładnie mieszamy, dodajemy słodzik i kropelkę aromatu waniliowego.
- Wystudzony placek kroimy na pół. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją równo na jedną część ciasta czekoladowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę i pyyyk... :D
My kroilismy ciasto po grubosci, ale mozna je pokroic na pol wzdluz szerokosci blachy, bez roznicy.
Ciasto dzilimy na 8 czesci
135 kcal / 1 porcję (ok 120 g)
Wartości odżywcze na 100 g
Kalorie - 111g
Białko - 11g
Tłuszcz - 4g
Węglowod. - 10g