Szacuny
15
Napisanych postów
329
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
7912
Pytanie j.w.
Mieszkam w uroczym grodzie Kraka i w całym mieście nie można kupić polędwicy! Na placu muszę stać po 40 min w kolejce i zamawiać 2 tygodnie naprzód. Jakaś paranoja kompletna! Czuję się jak za komuny!
Ponieważ nie mam czasu ani ochoty żebrać o jakis ochłap mięsa pytanie do znawców czym można to zastąpić? Może udźcem? Tego jest do woli.
Pzdr
Szacuny
207
Napisanych postów
3300
Wiek
58 lat
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
28036
wez udziec, sam tez go biore z tym ze musi byc mielony. mozna połaczyc mielony udziec wołowy z mielonym udzcem z indyka polecam.
co do poledwicy u nas mozna smialo kupic cena kolo 50zl za kg. jednak udziec ma wiecej tkanki lacznej i nieco tluszczu. dlatego ze ma sporo tkanki lacznej nie nadaqje sie na stek. mozna zrobic bitki, trzeba dosc glugo duscic, jednak na szybko plecam po prostu mielone.
pozdr
mc
Szacuny
229
Napisanych postów
2106
Wiek
54 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
33665
Nie każdego stać na 65zł/kg (cena u mnie w Carrefour), stąd pewnie małe zapotrzebowanie. Natomiast... nawet jeśli założymy, iż ta polędwica to No.1 w kategorii POWER, to nie sądzę by była coś warta w kategorii ECONO (stosunek jakości do ceny). Dlatego nie przesadzałbym i nabył za tą kasę 4kg piersi z kurczaka. Sądzę, że efekt będzie ciekawszy...
Szacuny
229
Napisanych postów
2106
Wiek
54 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
33665
To inaczej zapytam... teoretycznie... potrzebuję wrąbać 100g białka z mięsa. Wybieram kurczaka. Circa 500g dziennie*30 dni to mam 15 kg*12 miechów to mam 180kg. Powiedzmy, że na tyle mnie stać. Wydatek rzędu 3000zł/rok. Pomijam walory smakowe, bo to dobre na leszczy - jeszcze nie widziałem poważnie podchodzącego do tego sportu, który by się łamał, bo coś działa, ale mu nie smakuje. Teraz... Owe 3000 mogę przeznaczyć na polędwicę wołową. Kupię sobie... 50kg. Białka ma tyle samo mniej więcej... Co lepiej wejdzie w mięśnie: 180kg mięcha rocznie chociaż "tylko" z kury, czy 50kg z polędwicy wołowej?
Chcemy czy nie - czynnik ekonomiczny to jest w ogóle podstawa. Osobiście wydaje mi się, że lepiej dziennie 0,5kg mięsa z kurczaka niz 100g polędwicy, ale... kto wie...
Szacuny
15
Napisanych postów
329
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
7912
Wiad czynnik smakowy też jest znaczący. Poczytaj jak chłopaki mixują tunę z colą
Nie wiem jaka jest przyczyna tak małej ilości polędwicy na rynku. Może knajpy biorą wszystko?
Mi nie chodzi o kasę ale o jak najlepsze mięcho. Jak już się morduję na tej diecie niech będą efekty! Kurę jem i tak 2 razy dziennie po 250 gr i na samo wspomnienie zbiera mnie na wymioty. Raz dziennie chciałem jeść wołowinę ale nie mam czasu toczyć o nią bitew z babciami na placu. W Carrefurze pustka, udaje mi się trafić raz na 10. Dupa blada!
Mielonego nie lubię więc odpada. Co się nadaje na steka z woła oprócz polędwicy?