Jak na Twoją aktywność fizyczną kalorii wyszło niewiele. Sugeruję zacząć właśnie od 2550 kalorii. Składniki odżywcze możesz rozłożyć standardowo w postaci 2 gramów białka na kilogram masy ciała, minimum 1 gram tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Tutaj z kolei masz wymienione zalecane źródła składników odżywczych, z których warto [...]
W Twoim wieku skup się na dostarczaniu wszystkich składników pokarmowych z diety;) zadbaj by w niej znajdowało się źródło białka pełnowartościowego z mięsa/jaj/ryb czy nabiału. Co do węglowodanów tutaj zasada ogólna jest taka by starać się dostarczać jak najmniej przetworzone źródła. Nie zapominaj o tłuszczach które są tak samo istotne jak reszta [...]
Wystarczy nauczyć się jakie produkty są podstawowymi, zaleceniami źródła i składników odżywczych (białka, tłuszczów i węglowodanów). Znając je bez problemu będziesz wiedział co za co możesz zamieniać w diecie. Poza tym, korzystając z dziennika żywieniowego potreningu.pl wprowadzasz produkty i komponujesz z nich posiłki. Dla przykładu na śniadanie [...]
Więc jest kłopot... Idea odżywek jest zupełnie inna. Masz dietę (wszystko dokładnie obliczone), no i wychodzi Tobie że w bilasie dziennym brakuje Ci 30g białka. Wtedy uzupełniasz to odżywką białkową. Jeżeli w diecie brakuje Ci węglowodanów i kalorii to jesz gainera. Bez diety nie powiemy Tobie jaka odżywka będzie dla Ciebie najlepsza. To nie klub [...]
Pomylil sie po prostu...Chyba Najczesciej w dietach redukcyjnych unika sie weglowodanow lub daje sie je przy sniadaniu i po treningu.Chleb razowy moze byc,ale sa lepsze zrodla wegli.
Niestety nie da się tego określić. Zbyt wiele zmiennych będzie za to odpowiedzialnych. Przy dobrze przeprowadzonej redukcji tkanki tłuszczowej zmiana będzie marginalna, lub też nie będzie jej wcale. W sytuacji, gdy nagle wrzucisz ogromne ilości węglowodanów w stosunku do tego co jadłeś wcześniej, do tego przetworzone źródła sodu, to może być ponad [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
http://www.sfd.pl/%23%23%23%23%23%23_Najwa%C5%BCniejsze_tematy_dla_JUNIOR_a_!!!!!_%23%23%23%23%23%23-t834427.html Musisz poczytać, bez tego się nie obejdzie. Ja bym Ci proponował dietę 180g białka + 3200 kcal z tłuszczów i węglowodanów (tych drugich głównie po wysiłku, którego będziesz miał dużo jeśli kilka razy w tygodniu trenujesz kosza i [...]
W Twoim wieku skup się na dostarczaniu wszystkich składników pokarmowych z diety;) zadbaj by w niej znajdowało się źródło białka pełnowartościowego z mięsa/jaj/ryb czy nabiału. Co do węglowodanów tutaj zasada ogólna jest taka by starać się dostarczać jak najmniej przetworzone źródła. Nie zapominaj o tłuszczach które są tak samo istotne jak reszta [...]
Na posiłek składają się źródła białka, tłuszczów i węglowodanów. Skoro nie wiesz co warto jeść, to polecam zapoznać się z zalecanymi ich źródłami. Jedzenie codziennie twarogu jest głupotą: https://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO%2C_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html [...]
Z jednej strony takie otręby ryżowe to dość wartościowy produkt. W 2 łyżkach (ok. 16g) jest ok. 7,9g węgli, 2,1g białka i 3,3g tłuszczy. W podanej ilości jest kolejno: Profil witamin: B1=29,1% ¶ B3=27,4% ¶ B6=32,6% ¶ B5=12% Profil minerałów: Fe=16,7% ¶ Mg=31,4% ¶ P=26,9% ¶ K=6,9% ¶ Zn=6,3% ¶ Cu=5,7% ¶ Mn=113,7% Jakieś 50kcal w 16g, tyle że jest w [...]
Jako punkt wyjściowy przeczytaj to co napisałem przed chwilą w tym temacie. http://www.sfd.pl/__DIETA_-t418608.html Około 2-2,5 g białka na kilogram wagi ciała 5-7 g węglowodanów przy budowaniu masy (4g przy rzeźbieniu) i od 1-1,5 g tłuszczu (rzeźba 0,5-1g).To proste.Do tego witaminy i minerały,omega 3 itd.No i nie zapominaj,że jednorazowo nie [...]
Nie bardzo rozumiem sens Twojego pytania. To gainer, czyli odżywka weglowodanowo-białkowa może być zamiennikiem dla pożywienia, w sytuacji, gdy nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości składników odżywczych że swojej diety, a nie odwrotnie. Jeżeli juz, to pytanie powinno brzmieć: czy płatki owsiane i koncentrat białka serwatkowego [...]
żaden z produktów które wymieniłeś nie należy do węglowodanów prostych ;-) biały chleb słaba opcja, reszta to standardowe źródła węgli makaron, ryż, płatki owsiane, ziemniaki - podstawa
Poza tym co napisaliśmy powyżej, zdecydowanie warto poznać podstawy diety zbilansowanej i to w jaki sposób należy komponować posiłki. Pełnowartościowy posiłek składa się ze źródła białka, tłuszczów i węglowodanów. Wybierać je należy zalecanych źródeł. Ty masz 1/3 posiłku. [...]
Czym jest hormon wzrostu? U podstawy mózgu, w tzw. siodle tureckim położonym mniej więcej na wysokości górnej okolicy nosa i oczu znajduje się niezwykły narząd - przysadka mózgowa. Ma ona zaledwie 1 cm średnicy i wazy około 0,5-0,7g. Pomimo swych niewielkich rozmiarów wywiera na organizm niezwykle istotny wpływ. To przede wszystkim od niej zależy [...]
Makro się zgadza mniej więcej Za monotonnie, urozmaicaj źródła mięsa, węglowodanów i tłuszczy, dodaj np. omega- 3 w postaci tłustych ryb Uważaj na mało orzechowe, jak coś to tylko w małych ilościach
W zasadzie wszystkie źródła tłuszczów zalecane w dobrze zbilansowanej diecie będą wysokokaloryczne i małe pod względem objętości i sytości. Wiele zależy od ogółu diety. Jeżeli jednak potrzebujesz wprowadzić do diety więcej kalorii i mniejszą objętość, to jak najbardziej można podbić tłuszcze, a zmniejszyć ilość źródeł węglowodanów. Polecam [...]