Ależ Martucca, to nie o to chodzi, że ja się czepiam i chcę was przekonać, że można jeść otręby bo sama ich nie lubię i w sumie to się cieszę, że nie są jakieś super zdrowe i muszę je jeść:D po prostu mnie temat zainteresował, bo przecież jak sama wiesz "wszyscy" te otręby polecają więc chciałam trochę uzupełnić wiedzę:) Tym bardziej, że [...]
L-karnityna Budzi wiele kontrowersji. Jedni twierdzą, że bez niej nie osiągnęliby sportowej sylwetki. Drudzy zaś, że to typowe placebo. Sposób działania: to naturalny aktywator metabolicznym. Spełnia podstawową rolę w transporcie tłuszczów pokarmowych do mitochondriów. L-karnityna, zwiększając przemiany energetyczne tłuszczów, obniża zawartość [...]
Tomek, ale - po pierwsze - takie ekstrakty podnosiłyby mocno cenę preparatu, a pod drugie - ciężko byłoby określić zawartość poszczególnych witamin (czego wymagają przepisy) w takim produkcie, bo nie ma na rynku surowcowym ekstraktów roślinnych, standaryzowanych na zawartość poszczególnych witamin. A to głównie z tego powodu, że - po pierwsze - [...]
Ja mowie o oleju. Orzechów nie ogarniam. Wiem że z olejem jest tak ze wchlanialnosc omega 3 jest nikla chodź ma inne prozdrowotne właściwości, lepszy jest tran chodź zawartość omega 3 też jest różna. Ja polecam poprostu dobrej firmy omega 3 suplementy w zaciemnionych opakowaniach. Oleje, trsny itp jelczeja i utleniania się. jeżeli są złe [...]
[...] działa/niedziała jest lepszy od tego czy tamtego labu boli po strzale nie boli ,trzyma stężenie ewentualnie tego co najbardziej brakuje na tym forum wstawiajmy badania na zawartosc substancji na zawartosc testa we krwi dzielmy sie zetelnymi opiniami a n ie ze kolega Zenka ktorego ja nie znam ale slyszlem ze bil bolda i mu trzecia noga wyrosla [...]
Nabiał Mleko Zawiera spore ilości wapnia, białka, fosforu, magnezu (sprzyja przyswajaniu wapnia) i witamin. Jest pomocne w leczeniu schorzeń układu krążenia a także redukuje nieprawidłowości metabolizmu. Najzdrowsze jest mleko chude ze względu na niską zawartość tłuszczu zwierzęcego, ale to powoduje ze jest tez w nim mniej witamin A, D i E. Obniża [...]
Zamykając wątek może wyjaśnię - ja nie twierdzę, że sery podpuszczkowe są złym źrodłem wapnia. Wspominam tylko, ze są inne, nie koniecznie gorsze. Tutaj nie ma sprzecznośći ;-) Poza tym jedna rzecz wymaga wyjaśnienia, kiedy w naukach o żywieniu nazywamy produkt - dobrym czy jednym z najlepszych źrodeł wapnia, to bierzemy pod uwagę nie tylko jego [...]
Wracając do low-carb, zdaje się nie ma obecnie przekonujących/bezpośrednich dowodów, że restrykcja węglowodanów przyczynia się do zwiększenia gęstości receptorów androgenowych. Niektórzy badacze low-carb uważają, że taka sytuacja ma miejsce w związku z tym, że ewentualne obniżenie poziomu testosteronu (zwłaszcza wolnego) na dietach low-carb (przy [...]
diwadek - śmietana to tłuszcz lekkostrawny - zemulgowany - to pierwszy walor, drugim jest niska zawartość PUFA (co po treningu jest OK), a trzecim - obecność MCT (niewiele bo niewiele, ale są). Masło to taki sam rodzaj tłuszczu jak ten w śmietanie, choć pozbawione jest otoczek kuleczek tłuszczowych co może sprawiać, ze wpływa na poziom LDL. [...]
DUDEK - zmiksowane pomarańcze i jabłka + bita śmietana kkatsu - tak około 400 - 500g warzyw to porcja dobra, choć zawartość azotanów może byćróżna. Przykładowo - nieprzeciętnie dużo azotanów zawierają w bulwach / kłączach / korzeniach mają nowalijki ;-)) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2015-09-22 08:48:39
Jacob94 - mogą napisać art. Ale jedne i drugie działają podobnie. Generalnie badania pokazują, zę odpowiedźgliemicznas na węgle u sportowców jest inna niż o osób niewytrenowanych (niższa), poza tym nierzadko produkty zasobne w cukry proste są mniej glikemiczne niżte zawierajace cukry złożone. Ja np owoce jem rano, weikczó, we dnie, w nocy i uwazam [...]
WojtekA4 - fat nie jest aż tak niski - 156g (widać 56g bo program w uproszczonym raporcie nie zostawił miejsca na 3 cyfry przy facie) ;-) solaros - tak, ale staram się nie trzymac nogami talerzy ;-) Nop i staram się by talerze chodziły w jednej płaszczyźnie (góa-doł) ale tutaj przy tym ciezarze trudno było o idealną technikę. Co do wielostawów - [...]
Faftaq - mnie interesowałoby pismo, w którym można byłoby napisać: odżywka firmy tej i tej to syf. Kreatyna od firmy X jest lepsza niż droga i polecana firmy Y. Jednak takie pismo nie utrzyma się z powodu lęku sponsorów. - takiego pisma nie będzie, ale powstałą włąsnie fundacja, któa zajmuje się oceną suplementów. Co prawda do oceny trafiają [...]
Faftaq - mnie interesowałoby pismo, w którym można byłoby napisać: odżywka firmy tej i tej to syf. Kreatyna od firmy X jest lepsza niż droga i polecana firmy Y. Jednak takie pismo nie utrzyma się z powodu lęku sponsorów. - takiego pisma nie będzie, ale powstałą włąsnie fundacja, któa zajmuje się oceną suplementów. Co prawda do oceny trafiają [...]
[...] zwiększenie ich udziału w diecie (a np zmniejszenie udziału kcal pochodzacych z węglwodanó zbozowych i tłuszczów róznego typu). Owoce to nie tylko fruktoza, zazwyczja zawartosc tego cukro w owocach wynosi około 4- 6%. Owoce to szereg związkó pozytywnie wpływajacych na zdrowei metaboliczne, a takze ze wzgledu na smak - substytut słodyczy. [...]
Ja chciałbym wtrącić swoje 3 grosze w kwestii IIFYM. To co napisal Tadziu nie podlega dyskusji,ale chcialbym napisać cos od osoby która nie jest dietetykiem Jesli rozpatrywac IIFYm tylko na zasadzie - jesli makro sie zgadza to kazda dieta jest IIFYM. A nie o to chodzilo osobie ktora wpadla na IIFY,czy go rozpowszechniła. Chodzi o wolność [...]
[...] witaminę B2 (zapotrzebowanie wynosi 1,2mg, a ja mam ponad 8mg, niemniej warzywa i owoce prawie jej nie zawierają - tak wiec większość pochodzi z miesa i podrobów) ;-) Warzną cechą warzyw i owoców jest wysoka zawartosc potasu. TRudno byłoby tego skł dostarczyć jedząc mało warzyw i owoców... Zmieniony przez - faftaq w dniu 2016-05-09 09:37:02
przeciez to nawet nie przypomina miesa i nie jest "mielonym indykiem" a ewentyualnie "z zawartoscia indyka a bardziej jego odpadow" ja mowie o mielonej szynce i mielonej łopatce(80%) z wołowiną(20%), gdzie masz deklarowaną zawartośc miesa, tłuszczu i stosunku białka do tkanki łącznej o ile sie nie myle;-)