[...] ilość białka, nawet do 3 gram/kg masy ciała, nigdy jednak nie mniej niż 2g/kg. Ze względu jednak na fakt iż ektomorfik jedząc tak dużo białka oraz węglowodanów stymuluje zakwaszenie organizmu (mogące powodować odwapnianie kości i utratę masy mięśniowej), powinno to być równoważone spożyciem odpowiedniej ilości świeżych warzyw. Jeżeli chodzi o [...]
[...] czasie po treningu Przyczyny: słabe nawodnienie zła dieta powodująca zaburzenia wątrobowe (zbyt tłuste pożywienie lub spożywanie produktów zbytecznych dla organizmu) lub zakwaszenie organizmu. Powyższym problemom można zapobiegać stosując dietę: produkty o kwaśnym odczynie (mięso, ryby, jaja, sery żółte, prod. zbożowe) łączyć z produktami o [...]
[...] Wszyscy wiemy, że intensywnie pracujące mięśnie zakwaszają się do poziomu bólu i załamania, a im mniej jesteśmy wytrenowania i/lub intensywniejszy jest wysiłek tym gorsze zakwaszenie organizmu. W krytycznej sytuacji organizm jest niemal zatruty i stąd te krańcowe wyczerpanie, nudności a czasem wymioty. Szybko przypomniałem sobie jak ważną role [...]
[...] itd. Węgle o wysokim IG warto zjadać zaraz po treningu. 6) Równowaga kwasowo zasadowa Większość jedzenia, zarówno zdrowego jak i przetworzonego to kwasy. Aby zminimalizować zakwaszenie organizmu do każdego posiłku dodawaj olbrzymie ilości warzyw. Do okołotreningowych mniejsze porcje. Co ważne...warzyw a nie owoców! 7) Kolagen i inne suplementy. [...]
[...] internetowe są pełne ofert tego rodzaju produktów. Nawet te z pozoru niewinne, bo oparte na białku, mogą wywołać poważne problemy zdrowotne, takie jak przebialczenie i zakwaszenie organizmu, niewydolność wątroby, nerek, a nawet krążenia. Na koksie Rafał ma niespełna 20 lat i jest ukochanym wnukiem pana Antoniego, którego troska o chłopaka [...]
[...] ( faza intensyfikacji). Trening z krótkimi interwałami wypoczynkowymi prowadzi do większej produkcji hormonu wzrostu, wzmacnia tkankę łączną oraz poprawia tolerancję na zakwaszenie organizmu. W przeciwieństwie długie interwały wypoczynkowe z proporcjonalnie większymi ciężarami rozwijają jednostki motoryczne szybkokurczliwe (włókna mięśniowe [...]
[...] racji pokarmowej. Wysoka konsumpcja mięsa i produktów zbożowych staje się powodem nadmiernej podaży fosforu, który wyraźnie ogranicza przyswajanie wapnia oraz powoduje silne zakwaszenie organizmu.Za najbardziej korzystny dla ludzi dorosłych uznano stosunek wapnia do fosforu jak 1:1, dla dzieci 1,2:1 do 2.2 : 1 a dla niemowląt 1,5:1. Obecnie uważa [...]
[...] racji pokarmowej. Wysoka konsumpcja mięsa i produktów zbożowych staje się powodem nadmiernej podaży fosforu, który wyraźnie ogranicza przyswajanie wapnia oraz powoduje silne zakwaszenie organizmu.Za najbardziej korzystny dla ludzi dorosłych uznano stosunek wapnia do fosforu jak 1:1, dla dzieci 1,2:1 do 2.2 : 1 a dla niemowląt 1,5:1. Obecnie uważa [...]
[...] racji pokarmowej. Wysoka konsumpcja mięsa i produktów zbożowych staje się powodem nadmiernej podaży fosforu, który wyraźnie ogranicza przyswajanie wapnia oraz powoduje silne zakwaszenie organizmu.Za najbardziej korzystny dla ludzi dorosłych uznano stosunek wapnia do fosforu jak 1:1, dla dzieci 1,2:1 do 2.2 : 1 a dla niemowląt 1,5:1. Obecnie uważa [...]
Z tego co wyczytałem to na diecie spożywamy nieograniczoną ilość warzyw bo regulują one zakwaszenie organizmu(nie pozwalają na zakwaszenie). A jak jest z kiszonymi warzywami - kapustą i ogórkami? podnoszą one zakwaszenie czy zmniejszają? na chłopski rozum wydaje się, ze zakwaszają ale biochemia nie opiera się na wierzeniach ludowych więc chciałbym [...]
[...] nie raz da się przeczytać takie oto negatywy stosowania wysokich ilości białka: -Duże spożycie białka niestety może się odbić na naszych nerkach. -Nadmiar białka powoduje zakwaszenie organizmu -Białka mogą prowadzić do wypłukania wapnia z kości, co powoduje osteoporozę. Jeżeli chodzi o punkt 1: dlatego dieta bogata w białko nie powinna być [...]
[...] niezbędnych do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej, który jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Typowymi objawami sugerującymi zakwaszenie organizmu dla poszczególnych części ciała i organów są: 1. Przewód pokarmowy Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, zaparcia, problemy [...]
[...] - nawet te male ilosci w ciagu dnia pomoga nam przetrwac... Innych Restrykcji zywieniowych poza tymi 20g weglowodanow NIE MA!!! UWAGA!!! PIJ DUZO!!! Dieta ta powoduje zakwaszenie organizmu, dlatego im wiecej plynow przepuscisz przez siebie tym pH bedziesz miał wyższe :D I nie rozwalisz sobie wątroby :) ---CWICZENIA SILOWE Mam ten komfort, [...]
[...] organizmu” pisze i mówi się wiele. Rzadko niestety rozgłaszane informacje mają rzetelne uzasadnienie. W praktyce z jednej strony można spotkać się ze stwierdzeniem, że zakwaszenie organizmu jest nieosiągalne przy udziale praktyk żywieniowych, z drugiej – nie milkną przestrogi wedle których współczesna żywność zakwasza, a kwasica [...]
[...] to niweluje mega słodki posmak proszku białkowego i pozwala mi nie mieć mdłości, po prostu mogę zjeść pełną porcję i jest to pyszne :). Dodatkowo kwasek cytrynowy zmniejsza zakwaszenie organizmu, ponieważ w organizmie podwyższa pH (jest to zaskakujące, niemniej prawdziwe zjawisko). Chronię tym samym moje kości przed osteoporozą i innymi skutkami [...]
[...] czekolady ) * Ostre przyprawy, również sól - pobudzają one bowiem apetyt. 1. Zaburzenia w metabolizmie powodowane są przez zbyt dużą podaż białek - konsekwencją jest zakwaszenie organizmu, uszkodzenie wątroby, nerek i jelita grubego. Z tego powodu za najlepsze źródła białka zwierzęcego uważane są chude twarogi i odtłuszczone mleko, a [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Tu rodzi się moje pytanie, ponieważ czytałem, że odżywka białkowa nie jest wskazana w moim wieku itp. lecz jeśli nie daje rady zapełnić zapotrzebowania z jedzenia to czy mogę właśnie dodać proch do mojej diety? A i jeszcze jedno. Nadmiar białka powoduje zakwaszenie organizmu, ale jeśli nie bedę przekraczał tych 2g/kg to zakwaszenie nie nastąpi?
[...] mleko jest również w stanie wywołać szereg chorób, z powodu nieprzystosowania ludzkiego organizmu do efektywnego trawienia tego rodzaju produktu. Idąc dalej - mleko powoduje zakwaszenie organizmu, co powoduje między innymi zapalenia skóry czy trądzik, co powoduje liczne dyskusje na forum SFD. Jeśli zatem, mleko jest złym źródłem makroelementów, [...]
[...] o WPC80 ostrowii) i czy nie wpłynął one negatywnie na mój organizm? Do 18, a nawet do 20 roku życia odżywki białkowe są zabronione. Przyczyn jest wiele. Najważniejsza to zakwaszenie organizmu. Oznacza to, że na poziomie komórkowym żadna reakcja enzymatyczna nie będzie prawidłowo przebiegała ze względu na nieodpowiednie pH. Oznacza to brak [...]