Ryż to jeden z najważniejszych źródeł węglowodanów w naszej diecie. Można powiedzieć, że jest bardzo uniwersalnym zbożem, ponieważ szykując potrawy możemy używać całych ziaren, płatków czy mąki. Bogaty jest w witaminę E, B1, B2, PP i potas. Jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów, przy dość niskiej zawartości białka i tłuszczu. Każdy z nas z [...]
[...] pełnoziarniste, pumpernikiel), Zdecydowanie warto bazować na nich, komponując swoją dietę. Spotkać się można jednak z powiedzeniem, iż "tkanka tłuszczowa spala się w ogniu węglowodanów". Zastanawia to wiele osób, co tak naprawdę ono oznacza. Wynika ono z tego, że glukoza, będąca produktem rozkładu węglowodanów jest konieczna w ostatniej fazie [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] należy około 400 kcal w zależności od celu, jaki obierzemy. Otrzymaną wartość kcal dzielimy na makroskładniki: 2 g białka/kg masy ciała, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Źródła składników odżywczych dobieramy z: - białka: http://www.sfd.pl/BIA%C5%81KO,_jakie_wybra%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135440.html - tłuszcze: [...]
[...] Warto jednak poznać kilka możliwych powodów tego typu dolegliwości. 1. Zbyt/mało dużo błonnika w diecie. Problem pojawia się najczęściej w sytuacji sporej ilości węglowodanów. Osoby, które w czasie budowania masy mięśniowej dostarczać muszą dużo kcal, spożywają również sporo węglowodanów. Dostarczając je w dużej ilości z produktów [...]
[...] się różne produkty "białkowe". W ostatnich latach są to jogurty o podwyższonej ilości białka. Jednym z nich jest Bakoma Men. Jogurt ten zawiera w 100 g: 8 g białka, 11 g węglowodanów i 1,2 g tłuszczu. Niestety w tych 11 g węglowodanów mamy aż 10 g cukrów prostych. Tego typu produkty zdecydowanie warto eliminować z diety. Zamiast wydawać [...]
Więc waże 65 kg więc według tego co powiedziałeś powinienem jeść dziennie 130 g białka i 330 g węglowodanów dzieląc to na pięc posiłków to będzie 25 g białka i 65 g węglowodanów??tak??Oki dzięki za wszystkie odpowiedzi już nie będę Cię męczył tymi pytaniami.Dzięki
[...] Dodajemy lub odejmujemy około 400 kcal do/z zapotrzebowania i dzielimy otrzymany wynik na makroskładniki: 2 g białka/kg masy ciała, 1 g tłuszczów i reszta węglowodanów. Następnie ustalamy ilość posiłków, która będzie nam pasowała i łączymy ze sobą źródła składników odżywczych w posiłki. Będą to źródła białka: [...]
[...] kcal. Następnie dzielimy otrzymaną wartość na zalecane ilości składników odżywczych, a są to: 2 g/kg masy ciała białka, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii pochodząca z węglowodanów. Warto pamiętać o tym, że 1 g białka i węglowodanów to 4 kcal, a 1 g tłuszczów to 9 kcal. Mając określoną ilość makroskładników, komponujemy posiłki z zalecanych [...]
[...] gospodarki hormonalnej. 1g tłuszczu to 9kcal. Źródłami tłuszczu są: mięsa/ryby/jaja/podroby/orzechy/nasiona/pestki/nabiał/oleje(oliwa/kokosowy/awokado) Węglowodany powinny stanowić resztę z kalorii, które pozostały po obliczeniu. 1g węglowodanów to 4kcal. Żródłami węglowodanów są warzywa/owoce/bulwy(ziemniaki)/pseudozboża(ryże/kasze)/zboża.
Witam Gainer to odżywka zbudowana głównie z węglowodanów. Zawiera ona również niskie ilości białka . Stosujemy ją najczęściej po to, by uzupełnić kalorie w naszej diecie. Jednak tutaj warto pamiętać, iż najczesciej nie mamy problemu z dostarczeniem węglowodanów gdyż są one łatwo dostępne i tanie. Zawierają je chociazby: ryż, makarony, ziemniaki, [...]
[...] Niezbędny jest odpowiednio dobrany trening siłowy. Spis treści: Po pierwsze: dzienne zapotrzebowanie kaloryczne! Po drugie: nadwyżka energetyczna Po trzecie: ile białka, węglowodanów, tłuszczu? Po czwarte: trening! Po piąte: regeneracja! Po szóste: suplementy! Po pierwsze: dzienne zapotrzebowanie kaloryczne! Aby postępy były [...]
[...] składników. Lekarze ostrzegają przed zawałem, rakiem i udarem mózgu, którym sprzyja nadmiar tłuszczu. Odchudzanie? To tylko utrata wody, bo traci się ją przy ograniczeniu węglowodanów. Wyjaśnienia fenomenu diety podejmuje się prof. Ida Kinalska z białostockiej Akademii Medycznej. Jej zdaniem, chorzy na cukrzycę mogą się lepiej poczuć, bo [...]
ja zrzucilem szybko i duzo z 104 na 95 kg na diecie z przewaga bialka i tluszczy i mniejszej ilosci weglowodanow - warzywa kasze ( jaglana i gryczana -wolno sie wchlania ) a teraz mam bialkowo tluszczowa wiec cos innego ale obciecie nie zdrowych weglowodanow i z wysokim ideksem duzo robi :)
[...] Warto wspomnieć że zwiększoną skuteczność przynosi stosowanie johimbiny w połączeniu z kofeiną. W suplementacji johimbiną bardzo ważna jest również dieta, w której ilość węglowodanów powinna być na dość niskim poziomie. Duże ilość węglowodanów osłabia działanie johimbiny. Jednakże suplementacja johimbiną niesie ze sobą szereg skutków [...]
[...] którą opisujesz ma szerokie zastosowanie we wspieraniu wielu osób podczas etapów redukcyjnych, jakościowych, ale także typowo masowych, gdzie spożywane są duże ilości węglowodanów, tłuszczy, kalorii. Wszystko to po to, aby wspierać i regulować gospodarkę insulinową organizmu. Koledzy niżej opisali już podstawowe kwestie w tej materii. Ja [...]
[...] prawie identyczny jak tradycyjnych chipsów. Również prawie identycznie wygląda to w przypadku składu. Zawierają one w 100 g 561 kcal, w tym 1 g białka, 37 g tłuszczów i 60 g węglowodanów. Jeżeli lubisz chipsy, a chcesz produkt trochę lepszej jakości, to lepszym rozwiązaniem będzie zakup Lay's chipsów z pieca, które mają zdecydowanie mniej [...]
[...] posiłku. Około 20-25 g białka na 100 g odżywki sprawdza się idealnie, jako zamiennik posiłku. zawartość 50% białka - tzw. bulki, czyli odżywka o zawartości białka i węglowodanów w proporcji ok 50/50. Produkt dla osób, które potrzebują głównie białka z niewielkim dodatkiem węglowodanów w diecie. Jeśli chodzi o dawkowanie gainera na Twoje [...]
[...] żywieniowego. W ich skład wchodzą węglowodany i białko. Niekiedy również dodatki tłuszczów MCT, kreatyny, czy innych aminokwasów. Z reguły jednak podstawa to około 70% węglowodanów i 20% białka, czyli typowe wartości występujące w posiłkach, jak np. worek ryżu i kanałek mięsa. Łatwo więc domyślić się, w jakim celu stosuje się tego typu [...]
[...] brakuje więcej białka niż weglowodanów (ale niejestem do końca pewien) :) dziennie jem ze 3 jajka, kostke sera białego chudego, orzechy hmmm co tam jeszcze ... jeśli chodzi o białko to to jem napewno codziennie :) jeśli chodzi o węglowodany to jem dziennie 2-3 woreczki ryżu i ... niewiem co jeszcze :) to może jednak brakuje mi węglowodanów :D
[...] tłuszczu się "spali"(jeżeli będziemy trzymać bilans 0). Po drugie np. kasza czy płatki owsiane tak szybko znowu się nie wchłaniają. Spożywając tłuszcze zamiast węglowodanów, moim zdaniem, rozciągamy kalorie na dłuższy okres czasu. I samo to już powoduje, że jest lepiej. Być może ta różnica nie jest tak widoczna gdy się je bardzo [...]