'Peter Havel i jego koledzy z zespołu badawczego, przez 10-tygodni podawali ochotnikom napoje zawierające tylko fruktozę lub tylko glukozę, w ilościach pokrywających 25% zapotrzebowania energetycznego. Przyrost masy w obu grupach był bardzo podobny. Jednak w grupie przyjmującej napoje dosładzane fruktozą zauważono między innymi: wyraźnie większy [...]
[...] tym 10g węgli, tłuszcz 1,5g. Jak jem? : No cóż biorę wagę i przed położeniem na talerz ważę produkt i staram się trzymać tych wytycznych jeśli w 1 posiłku zjem a jem za dużo węglowodanów to w 2 odp. mniej, aby się bilansowało. Nauczyłem się już tak szykować posiłki że zaskoczyć mnie może tylko nowy produkt. Oczywiście trafiają się dni w których [...]
[...] upośledza transport leptyny przez barierę krew-mózg. Diety low-carb są wyjątkowo skuteczne w obniżaniu poziomu triglicerydów. Wnioski wskazujące, że niski udział węglowodanów może przyczyniać do obniżenia poziomu T3 pochodzą głównie z badań, gdzie obok niskiej podaży węglowodanów występowała również bardzo niska podaż energii. Zdarza [...]
[...] się w tkance tłuszczowej jest tłuszcz z diety – lecz kalorie z dowolnego źródła przyczyniają się do tego procesu poprzez tworzenie nadwyżki kalorycznej. Natomiast przemiana węglowodanów w tłuszcz zgromadzony w tkance tłuszczowej jest zjawiskiem marginalnym i występuje praktycznie wyłącznie przy ogromnej nadkonsumpcji węglowodanów. Nie bój się [...]
A co z wodą? Jej ilość zależy od dawki węglowodanów. Zgromadzenie 1 grama węglowodanów w organizmie musi być poparte dostarczeniem 2,7 grama wody. Jeżeli zatem ograniczamy ilość wypijanej wody, to nie ma sensu spożywanie większej ilości węglowodanów, bo one się nie przyswoją. pierwsze slysze zeby przyswajanie weglowodanow zalezalo od podazy [...]
[...] która powoduje spadek tego cukru we krwi więc jest mniej cukru - a organizm chce więcej A instynkt niestety przeważnie wygrywa. Człowiek głodny nie oprze się podjadaniu węglowodanów. (sugar blues) spożycie węglowodanów > wzrost poziomu glukozy we krwi > wydzielanie insuliny > spadek poziomu glukozy > głód i przymus spożycia następnych [...]
[...] się skończyło. -Wrażliwość insulinowa wzrasta wraz z utratą wagi,przede wszystkim utraty tkanki tłuszczowej. -Wrażliwość wzrasta na skutek zmiany diety -> eliminacji części węglowodanów o wysokim IG,czy tez sacharozy/fruktozy,czy też w ogóle eliminacji części węglowodanów. -Wrażliwość wzrasta też dzięki treningowi. im bardziej jesteś fit (i [...]
[...] na uniknięciu wstrętnego scenariusza. Najgorszym rozwiązaniem dla osoby chcącej zyskać mięśnie minimalnie się otłuszczając, jest równoczesne utrzymywanie wysokiego poziomu węglowodanów, lipidów i insuliny we krwi. To jest najgorsze wyjście ponieważ długotrwałe utrzymywanie podwyższonego poziomu insuliny we krwi może spowodować wzrost transportu [...]
[...] "HC", bo po pierwsze - programowo propagatorem takiego podejścia nie jestem, zwłaszcza jako zasady uniwersalnej dla wszystkich, a po drugie, dostrzegam róznice w tolerancji węglowodanów przez różne osoby, choć moim zdaniem warto działać w taki sposób by tę tolerancję poprawiać, bo węglowodany mają wiele zalet. I w tym miejscu chciałbym takze [...]
nie ma co demonizowac fruktoze - owoce czy warzywa bardzo wazne sa w diecie ale nadmierne ich spozywanie - planowy nacisk na NADMIERNE - a tymbardziej sokow pseudoowocowych,slodzenie duzymi ilosciami cukru stolowego (50% glukoza + 50% fruktoza) - prowadzi to takich efektow owoce sa bardzo wazne - klopot stanowi zywnosc wysoce przetworzona,gdzie [...]
W jaki sposob nadmierne spozycie czegokolwiek moze powodowac otylosc? To stwierdzenie jest manipulacja. Nadmierne spozycie weglowodanow, a w ogolnosci nadmierne spozycie kalorii powoduje otylosc, a nie jakis konkretny zwiazek.
the666 - zadajesz pytanie: "w jaki sposob nadmierne spozycie czegokolwiek moze powodowac otylosc? To stwierdzenie jest manipulacja", nastepnie sam piszesz: "Nadmierne spozycie weglowodanow, a w ogolnosci nadmierne spozycie kalorii powoduje otylosc". Innymi słowy czepiasz się nazewnictwa, doszukujesz się braku precyzji - a sam [...]
[...] Lubella) 2 posiłek: 100g ryżu brąz/makaronu/kaszy 3 posiłek: 100g ryżu brąz/makaronu/kaszy 4 posiłek: 50g ryżu brąz/makaronu/kaszy Wiem, że powinno się liczyć ilość węglowodanów, ale jak nie miałem wagi to nie miałem możliwości liczenia tego wszystkiego. Dziś planuję już obliczyć swoją kaloryczność, zamienić część węglowodanów na [...]
[...] na to?? "-Ektomorfik. Po prostu wcinaj Założenia dietetyczne: ok. 3g (nawet do ponad 4g) białka na kilogram masy dziennie, 30% kalorii pochodzących z białka, 50% z węglowodanów oraz 20% z tłuszczy Ilość i wielkość posiłków: Jedz 5 średnich wielkościowo posiłków. Jedzenie większej ilości mniejszych posiłków może przyspieszyć [...]
[...] efekty treningu na diecie CKD należy zrozumieć jak ma się do tego poziom glikogenu. Ponadto należy ustalić rodzaj treningu i jego czas, a także ilości i pory przyjmowania węglowodanów. Glikogen mięśnbiowy mierzy sie w milimolach na kilogram tkanki(mmol/kg). Zwykły człowiek przy normalnej diecie utrzymuje poziom glikogenu na 80-100 mmol/kg. [...]
[...] Powder sprawdza się znakomicie. https://dl.dropbox.com/s/2wofgnkpber9f0r/podsum_carbo.jpg?dl=0 Carbo PUR Smak: bezsmakowe Rozpuszczalność 10/10 Ocena ogólna 10/10 Miks węglowodanów stosowałem głównie po treningu w celu uzupełnienia glikogenu, szybkiego rozpoczęcia regeneracji i naprawy mięśni. Wziąłem bezsmakowe bo mieszane było zwykle co [...]
[...] dzielimy na proste i złożone: Są niezbędne do pełnego wykorzystania białka przez organizm. Węglowodany to przede wszystkim energia do treningów. Istnieją trzy rodzaje węglowodanów. Pierwszy to węglowodany oczyszczane, głównie cukier i słodzące dodatki chemiczne – żywność bezwartościowa. Nawet spożycie jednego dziennie produktu to [...]
Biniu, doprecyzowując te mechanizmy... Jeżeli dieta zawiera mało węglowodanów, ale dużo białka, to insulina i tak wydzielana jest w odpowiedniej ilości, z uwagi na pro-insulinową aktywność aminokwasów. Jeżeli natomiast przeważają tłuszcze, to wtedy wkracza do akcji wisfatyna, produkowana przez tkankę tłuszczową, stymulowaną wysokim porcjami kwasów [...]