Witam , proponuje ułożyć dietę zbilansowaną. Dieta zbilansowana to dieta, która dostarcza nam wszystkiego czego potrzebujemy, czyli: - makroskładników – węglowodanów, białek, tłuszczu - odpowiednich wartości tych makroskładników, zgodnych z zapotrzebowaniem organizmu, na który składa się nasza podstawowa przemiana materii, tryb życia, rodzaj [...]
Witam W pierwszej kolejności musisz dobie uświadomić , że nie ma możliwości jednoczesnego budowania masy mięśniowej a zarazem spalania tkanki tłuszczowej . Budowanie potrzebuje nadwyżki kalorycznej , natomiast redukcja deficytu kalorycznego. Pozostańmy przy redukcji.W praktyce jeśli restrykcje energetyczne są zbyt głębokie rośnie ryzyko utraty [...]
Posiłek potreningowy nocny z minimalną ilością węglowodanów, np jakiś niewielki owoc, mandarynka... do tego białko, najlepiej WPC, jeśli nie to kawałek ryby/kurczaka. Ogólnie to nie dzieliłbym w Twoim przypadku posiłków na treningowe/nietreningowe. Masz tak ogromną nadwagę, że pozbycie się węglowodanów jest dla Ciebie kluczowe. Więc tnij tam gdzie [...]
[...] przygotowanie szejka. Według najnowszych badać z marca 2020 roku, maksymalne przyrosty uzyskamy jeśli taki szejk będzie składał się z białka serwatkowego ok 30g + 30-40g węglowodanów prostych. Mając to na uwadzę najprostszym rozwiązaniem będzie gainer lub bulk. Jeśli natomiast nie jesteś w okresie budowania masy mięśniowej i kontrolujesz [...]
[...] i jędrności. Krótko mówiąc, redukując kilogramy nie stajesz się miękki i wiotki :-) Często ludzie zastanawiają się czy lepsza jest dieta zbilansowana z dużym udziałem węglowodanów, czy dieta niskowęglowodanowa / tłuszczowa. Badania naukowe pokazują, że w początkowej fazie odchudzania nieco szybsze efekty może przynosić dieta o niskim [...]
[...] zdaniem powinny być na takiej diecie pozyskiwane głównie z warzyw, i te źródła potrafią zapewnić te minimalne 30g dziennie. - czy w tej diecie ma znaczenie umieszczanie węglowodanów w konkretnym posiłku? Niekoniecznie, natomiast znaczenie ma głównie źródło węglowodanów, czyli najlepiej te o niskim IG / niskim ładunku glikemicznym. Węgle - [...]
[...] Od otrzymanego wyniku odejmujemy około 300 kcal, a następnie dzielimy go na zalecane ilości makroskładników. Będą to: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Ustalamy ilość posiłków, która nam pasuje i komponujemy je z zalecanych źródeł składników odżywczych. Zaliczyć możemy tutaj źródła białka: [...]
Ciężka praca fizyczna wymaga od nas dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości kalorii, w tym białka, tłuszczów i węglowodanów. Dodatkowe treningi siłowe i cel, jakim jest w Twoim przypadku budowa masy mięśniowej, zwiększa jeszcze bardziej Twoje zapotrzebowanie kaloryczne. To właśnie ono powinno być podstawą tego, co powinieneś zrobić, aby [...]
[...] był ujemny. Otrzymany wynik rozkładamy na zalecane ilości składników odżywczych. Będą to 2 g/kg masy ciała białka, 1-1,3 g tłuszczów i pozostała część kalorii pochodząca z węglowodanów. Skąd jednak pozyskiwać te wszystkie źródła? Jakie produkty będą najlepsze jakościowo? Oto zalecane źródła, z których warto komponować posiłki: 1. Białko: [...]
Kasza gryczana jest jednym z najlepszych źródeł węglowodanów do jakich mamy łatwy dostęp w naszej diecie. Jej zaletą są: - krótki czas gotowania (około 10 minut), - cena (około 2,5 zł za 400 g), - dostępność praktycznie w każdym sklepie, - smak (jednak to kwestia gustu), - wartości odżywcze (świetne źródło magnezu, sporo białka pochodzenia [...]
[...] około 300 kcal w celu redukcji tkanki tłuszczowej. Następnie ustalić zalecane ilości makroskładników: 1,6-1,8 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta pochodząca z węglowodanów. Oczywiście przy założeniu, że 1 g białka to 4 kcal, 1 g węglowodanów 4 kcal i 1 g tłuszczów 9 kcal. Wśród zalecanych źródeł makroskładników warto bazować na: 1. [...]
[...] kaloryczną. w tym celu dodajemy do naszego zapotrzebowania np. +400-500 kalorii. Oczywiście równie ważne jest ustawienie makroskładników, odpowiedniej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów. Następnie stosując dietę, obserwujemy czy nasza waga i ewentualne pomiary zmieniły się na plus. Oczywiście aby wyniki były obiektywne, najlepiej [...]
[...] - 1 g tłuszczów (źródła tłuszczów: http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135648.html), - reszta kcal pochodząca z węglowodanów (źródła węglowodanów: http://www.sfd.pl/W%C4%98GLOWODANY,_jakie_wybiera%C4%87_Z_czego_czerpa%C4%87_-t1135388.html). Poza tym należy wprowadzić podstawy [...]
Aktualnie jem 2351kcal (35% białka, 20% tłuszczu, 45% węglowodanów) 206g bialka (2,45g / kg m.c.) 52g tłuszczu (0,62g / kg m.c.) 264g węglowodanów (3,14g / kg m.c.) Od kilku miesięcy nie przekroczyłem zakładanego limitu (jak byłem na 2100 to zawsze jadłem 2100, jak byłem na 2600 to zawsze 2600, teraz jestem na 2350 i codziennie dokładnie 2350). [...]
[...] ruch + kondycja - po posilku (min 30 minjesli lekki posilek, tak to nawet do 1,5 h po) Ja cały czas jestem w posiadaniu odzywki białkowej (w tym momencie matrix syntraxu), węglowodanów szybko wchłanianych (dextro juice olimpu) i węglowodanów długo wchłanianych (maltodextryny, jakiejś mało znanej firmy). troszke sie mylisz. dextro juice to [...]
[...] Następnie odjąć od otrzymanego wyniku około 300 kcal. Wynik rozłożyć na zalecaną ilość makroskładników: 2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal pochodząca z węglowodanów. Pozostaje tylko wprowadzenie do diety odpowiednich źródeł składników odżywczych. Są to źródła: - białka: [...]
[...] zobaczyć te "Studies" bo jak już pisałem setki innych prac oraz praktyka pokazują że nieomylny Lyle tym razem się myli - ze względu na fakt zupełnie innego wpływu węglowodanów i tłuszczy na tempo przemiany materii, preferencje co do substratów energetycznych, preferencje do magazynowania tłuszczu w adipocytach, poziom hormonów [...]
autor napisał Wpływ pozostałych makroskładników (tłuszczy / węglowodanów) - zmiana ich proporcji/ilości ma bardzo mały wpływ jeśli wogóle ma. i tylko do tego sie odnoszę, nie zamierzam się wdawać w inne bezprzedmiotowe dyskusje, wskazuję jedynie na stwierdzenie które jest z gruntu błędne i tyle, nara
[...] wagi. Gregory Ellis w swym ebooku przedstawił kilka badań w których przy tej samej ilości kalorii na skład ciała badanych osób miały wpływ zmiany proporcji tłuszczy i węglowodanów. W tej chwili tylko to mi przychodzi do głowy...no, ale jego ebook jest trochę kontrowersyjny i raczej nie bierze on pod uwagę roli białka... o zmianach składu [...]