SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wody

  • [...] ile czasu piec w 180 st bez termoobiegu? Chyba coś zle zrobilam Bo z tego co mi wyszlo po 5 dniach , odłożyłam 100g do słoika a do 700 g tego zakwasu dalam 700g mąki i 500ml wody... To dalam na 2 takie małe foremki... skorka ok, chrupiąca, popękał mi na górze ale w srodku mokry.. i ciezko go odkleić od papieru... :-? Zmieniony przez - natasza__ w [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-05 19:04:29 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jak wychodzi mokra glina to może mniej wody do ciasta dodawaj.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-06 15:09:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Robiłam tak jak Oveja ma w przepisie: 100g mąki + 100g wody - tyle dodawałam przez 5 dni.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-14 22:28:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • zostaw dwie łyżki reszte wylej, dokarm 50 gr wody, 50 gr maki, zostaw na 4 godziny, jak zacznie pracować, to przykryj folia i wstaw do lodówki, to będzie Twój zaczątek do każdego nastepnego chleba, jak nie zacznie pracowac, to znaczy że z niego nic nie będzie taka ilosć możesz przechowac nawet w szklance :)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-14 22:31:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • jak zmnienił konsystencję to pracuje :) wieczorem powtórz to samo, czyli dwie łyżki zakwasu zostaw dołóż 50 maki i 50 wody, resztę wywal, zostaw to znowu na 24 godziny, jaka wodę dodajesz ?

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-15 07:37:02 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dziewczyny mam pytanie odnosnie chlebka ;-) Kolejny wyszedł mi dobry, ale znowu papier nie chciał się odkleić od niego... No i wyszedl taki... kwaśny, bardziej niz poprzednio..:-? Co zrobic zeby papier ładnie odchodził? Moze za duzo wody daję? jest wilgotny od spodu.. ostatnio wytrzymał 5-6 dni, bo pojawiła się pleśń..

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-19 10:30:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Upiekłam właśnie swój pierwszy chleb razowy :) wzięłam składniki wg przepisu Oveji: 500g zakwasu, 500g mąki, 400g wody. Górę jeszcze posypałam 20g orzechów włoskich, bo zapomniałam dodać ich przy mieszaniu. Piekłam wg tego co napisała etrala, czyli najpierw zmieszałam w misce składniki, odstawiłam na ok 2h (do lekko ciepłego piekarnika), później [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-22 00:22:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • a wyrzucałas połowe, czy tylko dokarmiałas ? :-? ło matko nie wyrzucałam........... Przez 5 dni dokładałam po 100 g mąki i 100 g wody. Etrala nie mam mąki i kasy też }:-( myślę że przetrzymam przez święta w lodówie i zacznę po świętach dokarmiać.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-12-22 13:00:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kociszcze, takie mleko w procesie sterylizacji straciło wszystkie bakterie - i te dobre i te złe. Ostatecznie dostajesz coś na kształt zabarwionej wody ;)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-01-19 18:37:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mathilda Co do suszonych owoców. Pomyśl sobie, że świeży owoc to owoc z wodą. Suszony to owoc bez wody. Więc jak weźmiesz jabłko pokroisz i wysuszysz. To samo suszone jabłko będzie dużo mniejsze objętościowo i lżejsze, niż świeże, ale kalorii będzie miało tyle samo. Mam nadzieje, że zrozumiałaś?

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-23 20:30:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mathilda Co do suszonych owoców. Pomyśl sobie, że świeży owoc to owoc z wodą. Suszony to owoc bez wody. Więc jak weźmiesz jabłko pokroisz i wysuszysz. To samo suszone jabłko będzie dużo mniejsze objętościowo i lżejsze, niż świeże, ale kalorii będzie miało tyle samo. Mam nadzieje, że zrozumiałaś? No tak... ależ głupek ze mnie, ja się doszukiwałam [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-24 15:58:03 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] ze skrzepów. wrzucam na patelnię z masłem klarowanym, pieczarkami i cebulą. smażę kilka minut na dużym ogniu, dolewam wodę, zmniejszam ogień i przelewam wszystko do rondelka. dolewam jeszcze trochę wody, przyprawiam (sól, pieprz, dużo majeranku) i duszę z 10-15 minut. później dolewam śmietany, wrzucam ryż, ryż nasiąka i robi się pyszna szamka ;-D

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-28 16:52:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] patelnię z masłem klarowanym, pieczarkami i cebulą. smażę kilka minut na dużym ogniu, dolewam wodę, zmniejszam ogień i przelewam wszystko do rondelka. dolewam jeszcze trochę wody, przyprawiam (sól, pieprz, dużo majeranku) i duszę z 10-15 minut. później dolewam śmietany, wrzucam ryż, ryż nasiąka i robi się pyszna szamka ;-D wyglada zachecajaco, z [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-02-28 19:52:28 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • dont, MagdaK dała tam też swój przepis, z którego ja też korzystam ja robie : 2 jaja, 20-30gr mąki żytniej 2000, białko ubijam z mąką, żółtko z odrobiną wody gazowanej miksuję, potem delikatnie mieszam całość i na rozgrzanej patelni, na małym ogniu z przykrywką :-)

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-03-04 18:09:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] co na zdjęciu. Chleb wzbogaciłam o płatki owsiane (górskie), siemię lniane, pestki dyni i słonecznika. Zastanawiam się, czy dodatki zepsuły konsystencję, czy dałam za dużo wody, czy po prostu było go zostawić do ostygnięcia. Chleb jest bardzo dobry w smaku (słodkawy) i chciałabym go upiec ponownie - przydało by się nie popełnić tego samego [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-03-11 21:30:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] i oderwij papier. A potem pozostaje przekręcić chleb na odpowiednią stronę i połozyć na kratce żeby odparował. Jak nie ma się kratki można zostawić do góry pupą, aż przestygnie ;-) Oczywiście też po zdjęciu papieru,bo inaczej nie odparuje ;-) Jak to nie pomoże to wina może tkwić w ilości wody w przepisie. Wtedy możesz pokombinować z proporcjami.

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-03-11 21:59:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] piekę go już od kilku lat, zawsze wychodzi. Nie robię oddzielnie zaczynu, tylko do zakwasu, który mam sypię tyle mąki i wody, żebym miała do pieczenia chleba 300g zaczynu. Zostawiam na 12 godz. w szafce. Nastepnego dnia, gdy mam piec chleb biorę 300 g i resztę składników. W pojemniku, gdzie [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-05-02 20:34:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • karolinaKK, wygugluj sobei dziem skandynawski. On jest bez dodawanego cukru a tylko z odpowiednio dlugo smazonych owocow. Chociaz nie wiem czy on dobry dla ladies, bo on zawiera duzo cukru z owocow. przez wyparowanie wody podnosisz koncentracje cukru i fruktowzy w owocach. Moze zapytajcie specjalistek od diety czy to jest OK....

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-06-03 23:31:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] o małych oczkach, rzodkiewki i czosnek również tarkujemy na tych samych oczkach. Rzodkiewki mogą zdarzyć się lekko gorzkie, więc trzeba spróbować. Możemy wycisnąć trochę wody, jeśli kalafior i rzodkiewka, taką pozostawiły. Mieszamy dokładnie, dodajemy majonez - 2-3 łyżki i przyprawy wg. uznania (sól, pieprz, mieszankę przypraw a la warzywko). [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-07-08 11:01:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] ja robiłam szynkę i karkówkę w ten sposób. Proporcje na 2kg mięsa: łyżka- taka jaką się je zupę łyżeczka - do herbaty Umyte mięso wkładamy do garnka i wlewamy dwa litry wody, dodajemy pół szklanki soli (ja dodaję 1/4), 3 łyżki majonezu, 3 łyżki majeranku, jeden listek laurowy, 3-4 ziela Czekamy aż się zagotuje, od chwili zagotowania gotujemy [...]

    Odpowiedzi: 3000 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2012-08-17 17:14:44 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)