[...] i dwucukry, którymi nasycona jest wysokoprzetworzona żywność (np. napoje słodzone, słodycze, drobne przekąski, pokarmy fast food). W latach 70. niektórzy badacze sugerowali, że rafinowane węglowodany, zwłaszcza cukier, i niskie spożycie błonnika pokarmowego są głównymi czynnikami choroby wieńcowej (CHD). Ta sugestia została szybko [...]
[...] spożycie energii było wyższe i mniej ograniczone, niż w czasie przygotowań startowych. Duża ilość energii miała sprzyjać hipertrofii. Poza sezonem zawodnicy koncentrowali się na przyjmowaniu dużych ilości białka z węglowodanami, aby znieść wysokie obciążenia treningowe. Mężczyźni startowali w zawodach kulturystycznych od 8 do 26 razy. [...]
[...] badań tego samego autora 12.6% żołnierzy po misji w 2003 w Iraku wykazywało agresję po powrocie do domu. Wyższa agresja występowała u osób zaangażowanych bezpośrednio w walkę, u doświadczających traumatycznych doświadczeń. Częściej do przemocy uciekały się też osoby z PTSD (zespołem stresu pourazowego ang. post-traumatic stress disorder) lub [...]