[...] Pozwala to na zminimalizowanie albo nawet na wyeliminowanie dolegliwości trawiennych. Czym jest białko? Białko jest niezbędnym makro składnikiem codziennej diety, pełni w organizmie funkcje budulcowe. Tworzy strukturę mięśni i innych tkanek, wchodzi w skład komórek skóry, włosów i paznokci. Białko, a konkretnie zawarte w nim aminokwasy służą [...]
[...] podnoszą prędkość pracy serca, dzięki czemu jest ono w stanie szybciej poprzez utlenienie krwi, rozprowadzić tlen (wraz z hormonami i składnikami odżywczymi) po całym naszym organizmie. Jaki więc możemy wysnuć wniosek po przeczytaniu tego tekstu? Wszystkie zmiany jakie zachodzą w naszym ciele podczas intensywnych ćwiczeń, mają za zadanie ułatwić [...]
SŁOWNIK TERMINÓW KULTURYSTYCZNYCH Asekurujący (spotter) - osoba, która obserwuje nas w trakcie wykonywania ćwiczeń i interweniuje gdy nie jesteśmy w stanie dokończyć powtórzenia lub potrzebujemy pomocy. Atrofia (atrophy) - uwiąd, zanik mięśni. Blokowanie (lock-out) - końcowa część powtórzenia, polegająca na dopychaniu ciężaru przez ostatnie [...]
[...] serca (kapsułki), Möller’s Tran Norweski z witaminami A, D, E (dla dzieci) i Bio-Omega 3 Plus, Pharma Nord. Dodaj B, C i E Czym może być spowodowany niedobór omega-3 w Twoim organizmie, mimo że spożywasz go w zalecanych ilościach? Po pierwsze: alkohol w drastyczny sposób wyczerpuje zmagazynowane zasoby omega-3. Po drugie: z po-wodu braku [...]
[...] wpływ witaminy D syntetyzowanej pod wpływem promieni UV. Holick jest znanym ekspertem od witaminy D. W trakcie eksperymentów udało mu się wyizolować enzym, który powstaje w organizmie człowieka podczas przetwarzania tej witaminy. Enzym ten pilnuje, aby komórki nie przetwarzały się w nowotworowe, zmniejsza również prawdopodobieństwo ewentualnych [...]
[...] ćwiczącym w klubach fitness. Kiedy? Jak długo? Uważa się, że trening aerobowy nie powinien trwać krócej niż 20 minut, bowiem tyle czasu potrzeba na spalenie istniejących w organizmie zapasów glikogenu i dopiero po tym czasie zaczyna się proces spalania tkanki tłuszczowej. Czy ważne jest również kiedy ćwiczymy? Powszechnie przyjęło się [...]
[...] Od tamtego czasu wiele osrodków naukowych w dziedzienie chemii, biologii, medycyny prowadzi żmudne badania nad własciwosciami CLA i ich wpływem na procesy metaboliczne w organizmie ludzi i zwierząt. Czy występują naturalnie? Tak. CLA mogą powstawac podczas procesów technologicznych zachodzących w olejach roślinnych podczas ich przetwarzania. [...]
[...] grillowanie, wędzenie, smażenie (bez tłuszczu); 3. Wszystkie przyprawy/ zioła dozwolone. Osoby z nadciśnieniem tętniczym lub mające tendencję do zatrzymywania wody w organizmie powinny ograniczyć lub wyeliminować SÓL. 4. Wolno pić wszystkie rodzaje herbat (czarna, czerwona, zielona,owocowa), kawę (ew. z odrobiną mleka), soki: pomidorowy i [...]
Kolejny artykul o kreatynie Kilka waznych slow na jej temat.. Co to jest kreatyna ? Kreatyna to jeden z najczęściej używanych suplementów stosowanych w kulturystyce. Jest substancją podobną do białek, zbudowaną z trzech aminokwasów: metioniny, argininy oraz glicyny. Niewielkie ilości kreatyny przechowywane są w komórkach mięśniowych, a jej rola [...]
[...] z pewnoscia przekrocze 70 kg ( wiadomo ze bede musiala przyjmowac hormony a i sterdydy ze wzgledu na wysoki poziom antycial aTg co znow zaowocuje zatrzymywaniem sie wody w organizmie) a i kolejna proba moze byc nieskuteczna skoro orgaznizm taki rozchwiany. Dlatego bardzo prosze o pomoc bo sama juz nie wiem co robic. Popadam ze skrajnosci w [...]
[...] sokiem z aloesu. - Odtruć organizm. Dzięki aloesowi oczyścisz wątrobę ze szkodliwych substancji. - Ochronić się przed miażdżycą. Aloes obniża poziom złego cholesterolu LDL w organizmie. - Pozbyć się trądziku. Sok z aloesu to naturalny tonik antybakteryjny. - Wspomóc leczenie cukrzycy. Składniki zawarte w miąższu aloesu regulują metabolizm cukrów. [...]
[...] kości, włosów, skóry i paznokci oraz prawidłowego poziomu testosteronu we krwi. ŻELAZO pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, transporcie tlenu w organizmie oraz funkcjonowaniu układu odpornościowego. Ponadto przyczynia się do utrzymania prawidłowych funkcji poznawczych oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. [...]
[...] Rozcieranie usuwa kwas mlekowy, bierze czynny udział przy wyzwalaniu się z tkanek wszystkich metabolitów przemiany materii, ułatwia rozprowadzanie wszelkich substancji po organizmie. Rozcieranie koliste polega na co najmniej trzykrotnym roztarciu w jednym miejscu, wnikając w coraz głębsze warstwy tkanek, po takich trzech kolistych ruchach [...]
[...] miliony dolarów, okazało się, że występuje on u... większości najlepszych sprinterów świata. Co więcej, są dwa rodzaje tego genu - jedna z nich tzw. wersja „R", wytwarza w organizmie specjalny rodzaj białka, który wydatnie wpływa na wyniki takiego zawodnika. Lekkoatleci nie posiadający w organizmie tego genu, jednocześnie nie wytwarzają tego [...]
[...] co zjesz w ciągu dnia, zostanie szybciej zamienione w energię i nie zostanie odłożone w formie tłuszczu. Poza tym przez zjedzenie śniadania zwiększasz od rana poziom cukru w organizmie, co powoduje wzrost witalności i dobrego samopoczucia na najbliższe godziny. Jedz 5 razy dziennie Jeśli całodniową dawkę kalorii rozłożysz na kilka lżejszych [...]
[...] ze stosowania glutaminy, mimo że u osób prowadzących "siedzący" tryb życia nie dojdzie do przyrostów mięśni. Egzogenna glutamina służy do tych samych celów, co produkowana w organizmie, ale dzięki niej oszczędza się mięsnie. Jeżeli bierze się glutaminę, można nie brać już innych suplementów, np. argininy, gdyż glutamina jest prekursorem argininy. [...]
Zdania na temat octu jablkowego sa podzielone. Niketorzy twierdza ,ze ma on zbawienny wplyw na ludzki organizm. Inni zas mowia,ze zabija czerwone krwinki w organizmie, powoduje powstawanie wypryskow na twarzy i pijac go latwo popasc w anemie. kto ma racje? "Główną rolę w powrocie organizmu do zdrowia odgrywa tu składnik octu jabłkowego pektyna. [...]
Niezbędne aminokwasy i węgle przyspieszają synteże białka po treningu siłowym Komórki wykorzystują aminokwasy do tworzenia białek, ale pełnią o wiele więcej funkcji w organizmie. Aminokwasy uruchamiają białka sygnałowe w mieśniach, dzięki czemu aktywowana jest synteza białek, a synteza białek, a włókna mięśniowe rosną.Napięcie mięśni oraz poziom [...]
[...] zaliczane, obok m.in.: izoflawonów ikKumestanów, do grupy fitoestrogenów. Środki z tej grupy wykazują zdolność naśladowania hormonów naturalnie wytupujących w ludzkim organizmie. Suplementacja lignanami wpływa na poziom: wolnego Testosteronu (ograniczają aktywność SHGB), trójjodotyroniny - główny hormon tarczycy, niezbędny do poprawnego [...]